Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.02.22
534 0
Друкувати
Обране

Обслуговування комп'ютерів: доплата завідувачу кабінету

У ЗЗСО обладнано кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій. Його оснащено 10 комплектами комп’ютерного обладнання та двома ноутбуками. Техніку обслуговує вчитель інформатики, він же — завідувач кабінету інформатики. Чи можна встановити йому доплату за обслуговування комп’ютерної техніки? Доплату за завідування кабінетом він уже має.

Так, можна. Далі пояснимо чому.

У ЗЗСО, окрім загальних навчальних кабінетів, є також спеціальні. Серед них кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій (п. 3.3 Положення № 6011). Він призначений для формування інформаційно-освітнього і культурного середовища, яке створюється з використанням апаратно-програмних засобів інформаційно-комунікаційних технологій та інших сучасних засобів навчання.

1 Положення про навчальні кабінети загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом МОН від 20.07.2004 № 601.

Положення про кабінет інформатики2 втратило чинність у серпні 2021 року. А новий документ йому на заміну так і не затверджено. Хоча проєкт був.

2 Положення про кабінет інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання загальноосвітніх навчальних закладів, затверджене наказом МОН від 20.05.2004 № 407.

Фахівці МОН у листі від 22.09.2021 № 1/9-483 повідомили керівників департаментів освіти та закладів освіти про скасування Положення про кабінет інформатики. Тут же вони навели перелік нормативно-правових актів, якими слід керуватися за відсутності необхідного документа. Серед них, зокрема, Положення № 601 та Правила № 813.

3 Правила безпеки під час навчання в кабінетах інформатики навчальних закладів системи загальної середньої освіти, затверджені наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці від 16.03.2004 № 81.

Керуючись цими документами, зауважимо таке. Роботою кабінету інформатики керує завідувач. Його призначає директор із числа досвідчених учителів наказом по ЗЗСО (п. 7.1 Положення № 601).Єдине уточнення, яке містило наразі нечинне Положення про кабінет інформатики: вчитель, якого обирають завідувачем, повинен мати відповідну освіту і проводити заняття в цьому кабінеті. Вважаємо, що від цих вимог краще не відхилятися.

Утім, найчастіше кабінетом інформатики завідує саме вчитель інформатики. Тож із цим проблем не буде.

Завідувач кабінетом несе відповідальність за впорядкування, зберігання й використання навчально-наочних посібників, обладнання та інших матеріальних цінностей. До його обов’язків належать:

• складання перспективного плану оснащення кабінету;

• забезпечення умов для проведення уроків;

• сприяння оновленню та вдосконаленню матеріальної бази кабінету;

• систематизація та каталогізація матеріальних об’єктів;

• забезпечення дотримання в кабінеті правил електричної та пожежної безпеки, чистоти, порядку тощо;

• систематичне ведення інвентарної книги із занесенням до неї відповідних змін про нові надходження, витрати та списання матеріальних цінностей;

• керування і контроль за роботою лаборанта, надання йому практичної допомоги та сприяння підвищенню рівня його кваліфікації.

Звісно, будь-яка відповідальність має додатково оплачуватися. Тому законодавство передбачає доплату за завідування кабінетом інформатики.

З 01.01.2022 діє постанова № 13914. У ній Кабмін зібрав підвищення посадових окладів (ставок зарплати) та доплати за окремі види педагогічної діяльності в державних і комунальних закладах та установах освіти.

4 Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Цим документом передбачено й доплату за завідування кабінетом інформатики. Її розмір обмежено 15 — 20 % посадового окладу. Конкретний розмір установлює керівник ЗЗСО за погодженням із профспілковим комітетом.

Крім того, у ЗЗСО, де створені кабінет інформатики, вчителям, викладачам та іншим працівникам, на яких покладено обслуговування комп’ютерної техніки, передбачено доплату за її обслуговування.

Враховуйте: якщо умови оплати праці певних працівників освіти не прописані додатками до постанови № 1391, слід керуватися нормами чинної Інструкції № 1025. Водночас, норми Інструкції № 102 слід застосовувати в частині, що не суперечить постанові 1391.

5 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Звернемо увагу на доплату за обслуговування комп’ютерної техніки. В абз. 2 п. 41 Інструкції № 102 передбачено, що таку доплату встановлюють, якщо створено кабінет обчислювальної техніки. А в постанові № 1391 — якщо створено кабінет інформатики. При цьому розмір доплати в першому випадку становить 5 — 10 % посадового окладу, а в другому — 10 — 15 %.

Отже, доплату за обслуговування комп’ютерної техніки у ЗЗСО, в яких створено кабінети інформатики, слід установлювати в діапазоні 10 — 15 % посадового окладу. Знову ж таки, конкретний розмір доплати встановлює керівник закладу за погодженням із профспілковим комітетом.

Важливою умовою для встановлення цієї доплати є наявність у посадовій інструкції працівника обов’язків з обслуговування комп’ютерної техніки. Якщо такі обов’язки є, то перешкод для встановлення доплати немає.

УВАГА!

Учителю інформатики, можна встановити обидві доплати одночасно: і за завідування кабінетом, і за обслуговування техніки

Можна помітити невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» в низці нормативно-правових актів: їх називають кабінетами обчислювальної техніки і кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій навчання. Чи впливає це на встановлення доплат учителю інформатики?

У спільному листі МОН від 05.02.2009 № 1/9-82 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 06.02.2009 № 02-8/56 зазначено: попри невідповідність назв навчальних кабінетів для викладання курсу «Основи інформатики і обчислювальної техніки» в низці нормативно-правових актів, провадяться доплати за обслуговування електронно-обчислювальної техніки і завідування кабінетами інформатики та інформаційно-комунікаційних технологій, у яких оснащено навчальне середовище для викладання зазначеного шкільного курсу та організовано навчально-виховний процес.

Розміри таких доплат обчислюють виходячи зі ставки зарплати вчителя відповідної кваліфікаційної категорії, встановленої за наслідками атестації, незалежно від обсягу тижневого навантаження, затвердженого під час тарифікації.

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 5

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі