Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.09.22
4199 0
Друкувати
Обране

Готуємось до опалювального сезону: як провести закупівлі?

Початок опалювального сезону вже не за горами. Тож аби гідно підготуватись до нього, замовники здійснюють закупівлі необхідних товарів, робіт та послуг. Які саме закупівлі можуть бути пов’язані з підготовкою до опалювального сезону? Розглянемо «гарячі запитання» та запропонуємо варіанти їх розв’язання.

Які закупівлі можна пов’язати з підготовкою до опалювального сезону?

Які товари, роботи та послуги можна закупити для підготовки до опалювального сезону? У постанові № 169* такого переліку не наведено. Чи є спеціальний документ з цього питання?

Постанова КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169.

Зацікавленість замовників до закупівель, що здійснюється для підготовки до опалювального сезону, цілком зрозуміла. Адже замовники у разі здійснення закупівель для зазначених потреб можуть укладати прямі договори вартістю від 50 тис. грн. Така можливість передбачена в постанові № 169, і користуватись нею замовники можуть з 10.08.2022.

Але, як завжди Уряд, вимовив «а», але промовчав про «б». Жодним словом не пояснивши, закупівлі яких товарів, робіт та послуг слід вважати підготовкою до опалювального сезону.

Роз’яснення Мінекономіки щодо застосування зазначених змін, наведені в листі «Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану» від 15.08.2022 № 3323-04/58791-06, теж досить туманні та не містять жодних рекомендацій для замовників. Ба більше, всі стрілки з цього питання уповноважений орган перевів на Міненерго та Національну комісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Сама така комісія є органом держрегулювання діяльності у сферах енергетики та комунальних послуг, з питань віднесення закупівель до заходів, пов’язаних з підготовкою до проведення опалювального сезону.

Але навряд чи варто замовникам очікувати в найближчий час будь-яких роз’яснень від зазначених органів, а тому будемо розбиратись самостійно. З цього питання є один корисний документ — Правила № 620**.

** Правила підготовки теплових господарств до опалювального періоду, затверджені наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства з питань ЖКХ від 10.12.2008 № 620/378.

Ці Правила насамперед поширюються на суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва, постачання, транспортування теплової енергії та надання послуг з теплопостачання (опалення та гарячого водопостачання). Але вони також стосуються споживачів теплової енергії незалежно від організаційно-правових форм та форм власності. А тому в певній частині можуть стати у пригоді й звичайним установам-замовникам, які є традиційними споживачами послуг з теплопостачання.

Тепер пояснимо, що корисного та цікавого замовники можуть знайти в Правилах № 620.

По-перше, зазначеними Правилами передбачено, що з метою підготовки до опалювального сезону необхідно складати перелік заходів, необхідних для підготовки внутрішньобудинкових систем централізованого опалення, вентиляції та ГВП до експлуатації в наступному опалювальному періоді. Такі переліки складають та затверджують уповноважені особи. Зазначимо, що для цілей Правил № 620 під такою особою розуміють юридичних осіб незалежно від організаційних форм та форм власності, або фізичних осіб, які за договором з власником чи балансоутримувачем здійснюють управління тепловим господарством і забезпечують його належну експлуатацію відповідно до умов договору.

Традиційно щорічно заходи з підготовки до опалювального сезону на місцевому рівні затверджують ОМС своїми розпорядженнями. Вочевидь, такі заходи на опалювальний сезон 2022 — 2023 років були затверджені ще на початку літа та відповідно до початку опалювального сезону всі зацікавлені особи плідно «працювали» над виконанням таких заходів.

Тож зазначені заходи з підготовки до опалювального сезону могли передбачати таке (п. 2 розд. VIII Правил № 620):

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі