Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.11.22
986 0
Друкувати
Обране

Локалізація закупівель: поради замовникам

Інформація про локалізацію закупівель на слуху вже кілька місяців. Але й досі не всі замовники зрозуміли, як правильно виконувати вимоги щодо локалізації. Тож наші поради допоможуть з’ясувати, в чому полягає суть таких вимог та як їх дотримуватись замовникам.

Чим передбачено локалізацію у сфері закупівель?

Передусім вимоги щодо локалізації передбачено Законом № 922*. Вони набрали чинності ще 14.07.2022.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Ключова мета таких вимог — створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Відповідно це сприятиме збільшенню закупівель товарів, які повністю або частково вироблені вітчизняними виробниками.

Щоб розуміти, скільки саме становить вітчизняна частина в питомій вазі загальної вартості товару, й визначають такий показник як ступінь локалізації виробництва. Це показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектувальних виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі.

Відразу заспокоїмо замовників: особисто вам не потрібно нічого розраховувати та визначати. Усіма питаннями, пов’язаними з визначенням ступеня локалізації, має займатися виключно виробник товарів. А ось підтвердити цей показник повинен Мінекономіки. Саме з цією метою Кабмін затвердив Порядок № 861*, яким визначено механізм підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, що є предметом закупівлі.

* Порядок підтвердження ступеня локалізації виробництва товарів, затверджений постановою КМУ від 02.08.2022 № 861.

Як локалізація стосується замовників?

Звісно, прописавши у Законі № 922 вимоги щодо локалізації у сфері закупівель, законодавці закріпили й певні обов’язки замовників.

Отже, замовники застосовують вимоги до локалізації у разі, коли здійснюють закупівлю за умови одночасного виконання таких умов:

1) вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн;

2) товар, зазначений у п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922. Наразі до такого переліку включено 103 позиції. Зокрема, серед них є такі товари, як:

— електродвигуни, генератори та трансформатори;

— деякі види транспортних засобів;

— рейковий рухомий склад;

— повітряні літальні апарати;

— промислова техніка;

— машини для земляних і землерийних робіт та їх частини.

Де замовникам шукати повний перелік товарів із визначеним ступенем локалізації, розповімо дещо згодом;

3) роботи та послуги, за результатом надання яких замовник стане власником будь-яких товарів з вищенаведеного переліку. Це означає, що вимогу про ступінь локалізації також слід застосовувати при виконанні робіт та/або надання послуг, коли замовник набуває у власність товар, зазначений у п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

ВАЖЛИВО!

У 2022 році замовник здійснює закупівлю тих чи інших товарів, виключно якщо ступінь локалізації їх виробництва ≥10 %

Кожного наступного року цей показник зростатиме на 5 %.

Де шукати переліки товарів зі ступенем локалізації?

Відразу зазначимо:, перелік товарів, наведений у п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922, є орієнтовним. У ньому годі й шукати повну інформацію про товар (вид товару та ступінь локалізації) чи його виробника.

Згодом Мінекономіки у листі № 3323* надав підказки щодо пошуку товарів, які є предметом закупівлі, з підтвердженим ступенем локалізації. Тож при здійсненні закупівель замовники можуть перевірити, чи додано товар, запропонований учасником, до зазначеного переліку, та самостійно перевірити ступінь його локалізації за такими посиланнями:

* Лист Мінекономіки «Щодо локалізації» від 30.08.2022 № 3323-04/62315-06.

prozorro.gov.ua/page/localisation;

cutt.ly/SX8MmIQ.

Окрім того, Кабмін може затверджувати додаткові переліки товарів із визначеним ступенем локалізації. Такі повноваження Уряд отримав відповідно до п.п. 3 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922 (ср. USER_SHOW_ID).

ЦІННА ПОРАДА

Перевіряйте додаткові переліки Кабміну зі ступенем локалізації

Кого НЕ стосуються вимоги щодо локалізації?

Не буває правил без винятків. Так, щодо застосування ступеня локалізації при закупівлі товарів також є винятки. Що це за винятки та чим вони передбачені, пояснимо в таблиці нижче.

Закупівлі, яких не стосуються вимоги щодо локалізації

Види закупівель

Нормативно-правовий акт

Пояснення

Закупівлі, які підпадають під дію Закону № 1029*, та закупівлі, які підпадають під дію положень інших міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано ВР

п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922

+

п. 3 Порядку № 861

Перелік країн, з якими укладено угоди про вільну торгівлю, а також країн, які є учасниками Угоди про державні закупівлі, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону № 1029, див. за посиланнями:

cutt.ly/bXOOz1H;

cutt.ly/cXOQ4P1;

cutt.ly/4XOWyAi.

Перелік інших міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано ВР, можна знайти у додатку до листа № 3323

Закупівлі товарів, включених до Переліку № 224**

абз. 3 п. 3 постанови № 1178***

Товари, включені до Переліку № 224, дозволено закуповувати без локалізації з 12.11.2022

* Закон України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі» від 16.03.2016 № 1029-VIII.

** Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

*** Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Отже, у вищенаведених випадках замовники не застосовують вимогу стосовно підтвердження ступеня локалізації. Втім, на підтвердження походження товару з країни, яка є стороною укладених міжнародних угод, у складі пропозиції учасник повинен надати сертифікат про походження такого товару. Про це нагадав Мінекономіки в листі № 3323.

Вочевидь, застосування вимог щодо ступеня локалізації з урахуванням положень міжнародних договорів України — завдання із зірочкою для замовників. Тому при вирішенні цього питання радимо скористатись інтерактивним інструментом «Локалізація-tool: помічник закупівельника» за посиланням: cep.kse.ua/tools.html.

Що зазначити в тендерній документації?

Вимоги щодо підтвердження ступеня локалізації замовники встановлюють у разі, якщо вартість предмета закупівлі становить понад 200 тис. грн і такий товар включено до п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922. Про це замовник повинен чітко зазначити в тендерній документації.

На думку Мінекономіки, для підтвердження відповідного ступеня локалізації замовник може передбачити в тендерній документації такі вимоги:

— зазначати інформацію про наявність запропонованого товару в переліку із відповідним ступенем локалізації;

— наводити безпосередньо посилання на відповідний товар тощо.

А ось вимагати від учасників подання будь-яких підтвердних документів не варто. Адже під час розгляду тендерних пропозицій замовник має змогу самостійно перевірити наявність такого товару в переліку та ступінь його локалізації за посиланням, зазначеним учасником.

Натомість зацікавленим учасникам та виробникам товарів варто пояснити, що це не просто забаганка замовника, а вимоги законодавства. Поготів, що Держаудитслужба вже почала перевіряти закупівлі на дотримання замовниками вимог щодо ступеня локалізації.

Підіб’ємо підсумки

Отже, алгоритм дій замовника при закупівлі товару, який підлягає локалізації, має такий вигляд.

Крок 1 → Перевірити наявність товару, який планується до закупівлі, в переліку, наведеному в п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 922.

Разом з тим Мінекономіки в листі № 3311* пропонує оголошувати закупівлю, навіть якщо за попереднім аналізом необхідний товар відсутній у такому переліку. І пояснює це тим, що за час подання тендерних пропозицій виробники можуть внести свій товар до переліку товарів з підтвердженим ступенем локалізації та взяти участь у закупівлі.

* Лист Мінекономіки «Щодо здійснення закупівель товарів з визначеним ступенем локалізації» від 14.11.2022 № 3311-05/74721-06.

Крок 2 → Зазначити в тендерній документації вимоги щодо ступеня локалізації.

Крок 3 → Отримати від учасника, з яким укладено договір про закупівлю, калькуляцію собівартості такого товару. Однак про необхідність подання такого документа, як калькуляція, необхідно попередити заздалегідь, прописавши таку вимогу в проєкті договору. Цей документ необхідно оприлюднити в електронній системі закупівель разом зі звітом про виконання договору про закупівлю. Такими є вимоги Порядку № 861.

Бюджетна бухгалтерія, листопад, 2022/№ 44

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі