Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.11.18
12001 9
Друкувати
Обране

Непрозора ProZorro: як чиновники обманюють систему закупівель

Система електронних торгів ProZorro працює в Україні понад два роки. Раніше ми вже писали про те, що система отримала ряд міжнародних нагород і дізнавалися, як її існування вплинуло на культуру закупівель. У Міністерстві економічного розвитку повідомили, що за весь час існування ProZorro було проведено більше 2 млн тендерів, зекономлено при цьому 52 млрд гривень. І, як стверджують чиновники, все «кристально чесно» і «наявність корупційної складової виключена». Але поки не придумали ще такої системи, яку не можна було б «обійти». EtСetera розповість про найпоширеніші способи.

ДРОБЛЕННЯ

Це один з найпростіших і дієвих способів обійти систему – коли велика закупівля «дробиться» на більш дрібні, щоб уникнути електронних торгів. Відповідно до закону, порогова вартість товарів, які можна закуповувати без проведення тендера, – 199 тис. гривень.

У результаті закуповувати товари або послуги можна частинами у однієї і тієї ж особи, і вносити в систему тільки звіти щодо операцій. За такою схемою гроші отримують «свої» фірми, а з точки зору закону – все і справді ProZorro.

Для боротьби з цією схемою в ВР зареєстрували законопроект №8265, згідно з яким гранична сума знижується до 30 тис. гривень, але поки народні обранці його не прийняли.

МАХІНАЦІЇ ЗІ ЗРАЗКАМИ

Хоча це і заборонено законом, але деякі чиновники вимагають у учасників тендеру зразки продукції ще до проведення аукціону, нібито щоб переконатися в її якості. Але виготовляти зразки в одному екземплярі, тим більше що це не дає гарантій перемоги, дорого. Адже, згідно зі статистикою, 77% звернень не задовольняють, а за одну лише його подачу потрібно заплатити 5 тис. гривень при закупівлі товарів (або 15 тис. гривень при закупівлі послуг).

Чиновники розуміють, що оскаржити їх рішення, звертаючись до Антимонопольного комітету, мало хто готовий. Таким чином тендери виграють «потрібні» постачальники.

Є й інші випадки: після проведення тендеру у переможця вимагають надати зразки на наступний же день, тобто висувають умову, яку не завжди можна виконати. Якщо для виготовлення потрібно більше часу або територіально компанія знаходиться в іншій частині країни, то доставити необхідні зразки в такий короткий термін неможливо.

Іноді доходить до абсурду: чиновники навмисно не виходять на зв’язок, відключаючи телефони, а коли термін надання зразка закінчується, оголошують, що переможець не виконав вимогу, і його дискваліфікують.

БЮРОКРАТІЯ

При подачі документів чиновники «чіпляються» до будь-яких дрібниць, причому роблять це ближче до закінчення торгів. Відсутність одного «папірця», якого можуть «втратити» або «не помітити», є причиною для дискваліфікації.

Інший спосіб: внести зміни до тендерної документації і не повідомити про це учасників.

РОЗМІЩЕННЯ ОГОЛОШЕННЯ В ІНШИЙ РУБРИЦІ
Це робиться для того, щоб виробники не знайшли пропозицію і не змогли взяти участь у тендері. Таким чином, замовлення отримує «своя» фірма.

Ще одна хитрість: помилки в назві і в оголошенні. У цьому випадку оголошені торги неможливо знайти через пошук, а взяти участь у тендері зможе тільки той, хто «знає де шукати».

ОСОБЛИВІ УМОВИ
Ще один спосіб махінації в ProZorro: висунути ряд умов, виконати які може тільки певний постачальник. Наприклад, місцезнаходження в конкретній галузі або навіть населеному пункті, або випуск товару тільки з певним набором характеристик. Як варіант: сформулювати умови занадто розмито. Це дає можливість відхиляти заявки як невідповідні вимогам.

etcetera.media

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
9
Петро інкогніто
20.11.2018
Роботи тільки бухгалтерам додали своїм позорро, хто крав з біджету - так і краде далі. Всяке гівно, саме дешеве пропонують. Ще створили прокладку з посередників, які займаються нічим іншим, як спекюляцією. "Бардак в країні" як в 90-х навіть гірше.
Бухгалтер
20.11.2018
Тільки голову морочать, ще одне місце відмивання коштів, від самого ДП ProZorro до їх учасників. Коли вони зрозуміють, що це все не діє так як слід, а страдають ось такі меньшини як ми, на самих меньших рівнях, де одна людина на всі випадки, і бухгалтер, і кадровик, ще й тендери, в яких гратися, на копійчані суми, щоб ще гівно придбати, зато дешевше!


Тетяна
20.11.2018
В цій статті слово "чиновник" звучить майже як лайливе. Кругом чиновники - какі, а підприємці - святоші. А хто захистить від недобросовісних постачальників? Є такі, що навмисне оскаржують закупівлі, блокуючи їх тим самим. Ми в позаминулому році так техніку комп'ютерну купити нормально не могли. Причепився один клієнт з "дешевою" продукцією, а якість - то останнє. Ледве здихалися...А кошти виділяють як завжди наприкінці року..., і освоїти треба і купити хочеться не аби що. І так бюджетникам копійки дають і не кожний рік, хочеться купити щось нормальне. Не такі ми багаті, щоб купувати дешеві речі. Але ні - кругом їм відкати вбачаються.
JOSH:UA
20.11.2018
Для боротьби з цією схемою в ВР зареєстрували законопроект №8265, згідно з яким гранична сума знижується до 30 тис. гривень, але поки народні обранці його не прийняли.
__
до 50 тис.
Бухгалтер JOSH:UA
20.11.2018
Це боротьба? це муки, якщо наприклад це харчування, рекорд у колеги 25 договорів, лише по одному харчуванні. Я навпаки, за те щоб підняти ці пороги. тому що легше підти в тей чи інший магазин де ти можеш побачити, потрогати і спокійно придбати цей товар, але не кота в мішку, який буде на 10-20 грн дешевше на торгах. Ви мабуть не сильно уявляєте, щоце таке. А сміх , зі світлом, газом чи теплом, наче постачальників - товпа і маленький вагончик? А час треба витратити на оформлення цього всього!
JOSH:UA Бухгалтер
20.11.2018
прекрасно все уявляю і вас розумію. я там вказав на помилку в тексті.
Марія
26.11.2018
Той хто писав цю статтю, не зовсім в темі. Про перевірку кожного тендеру прокуратурою та громадськими організаціями ви знаєте?
"При подачі документів чиновники «чіпляються» до будь-яких дрібниць......" А ми б і хотіли на такі дрібниці не зважати, та нам не дадуть.! Про оскарження чули? Плюс ще до всього самі учасники один одного перевіряють і не дають визнати переможцем того у кого хочаб якась незначна проблемка є.
Член комісії по закупівлям
12.12.2018
Цікаво, перевіряльники не бачать, що деякі учасники влаштовують для покупців справжні "качелі" - коли перша ціна завідомо мала, але вона виграє аукціон - машина так вибирає, потім цей переможець відмовляється підписувати договір , ще й каже : "Та ну ви ж розумієте, що за таку ціну вам ніхно не продасть, бо це собі в збиток", далі іде слідуючий учасник (назви різні у фірм, але кукловод один) , і також відмовляється підписувати договір - просто не додає потрібні документи, і - о чудо, наш переможець, правда із найбільшою ціною, але ж все прозоро. Після місячного терміну всієї процедури, подітися нікуди , ще один місяць гойдатися на "качелях" ніхто не буде - державна- ж установа. Та й згідно законодавства маємо право звернутися до Антимонопольного комітету при наявності доказів , то чому ті хто веде "безжальну" боротьбу із корупцією та економічними махїнаціями ці докази не збирають?!? Навіщо вони тоді ( питання про дерибан ними державних коштів не обговорюємо)?
Тетяна
28.01.2019
Той хто писав цю статтю, ТЕОРЕТИК!!!. Спробував би САМ хоч раз провести закупівлю!!!!
Також обурює - "чиновник", звучить майже як лайливе. Автор статті хоч знає хто проводить ці процедури в реальності (бухгалтер, або ОСОБА-працівник, визначений за наказом)!!!! Також прошу взати до уваги, шановний авторе статті, що в лікарнях, школах, інтернатах, притулках та інших КОМУНАЛЬНИХ установах НЕМАЄ ЧИНОВНИКІВ!!!! І хто захистить їх від недобросовісних постачальників? Тож, якщо кругом відкати вбачаються, приходьте в бюджетну установу і ДОПОМОЖІТЬ проводити процедури.


Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі