Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.04.22
252 0
Друкувати
Обране

Підвищення ціни на електрику протягом 90 днів: чи правомірно?

Установа провела спрощену закупівлю електроенергії. Договір із постачальником підписано 01.03.2022. У квітні отримали від нього повідомлення про зміну ціни з 01.04.2022. Чи правомірні такі дії постачальника з огляду на законодавчу заборону підвищення ціни товару частіше ніж один раз на 90 днів?

Одразу зазначимо: у цьому разі дії постачальника електроенергії цілком правомірні з позиції Закону № 922. Пояснимо чому.

Дійсно, Законом № 922 встановлено обмеження щодо внесення змін до істотних умов договору про закупівлю (далі — договір). Так, істотні умови договору про закупівлю не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. Виняток становлять випадки збільшення ціни за одиницю товару до 10 % пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку в разі коливання ціни такого товару на ринку.

При цьому обов’язковим є дотримання таких умов (п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону № 922):

— зміна ціни товару не повинна призвести до збільшення суми договору;

— зміна ціни повинна відбуватися не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору.

УВАГА!

Обмеження щодо строку зміни ціни не застосовують у випадках зміни умов договору щодо бензину та дизельного палива, природного газу та електричної енергії

З огляду на це, постачальник електроенергії має повне право підвищити ціну раніше, ніж спливе 90 днів з моменту підписання договору. А тому скаржитися на постачальника в цьому випадку не варто. Жодного порушення законодавчих норм у його діях немає.

При збільшенні вартості товару (у нашому випадку — електроенергії) та застосуванні норми п. 2 ч. 5 ст. 41 Закону № 922 також пам’ятайте такі правила:

1) збільшення ціни за одиницю повинно відбуватися пропорційно. При цьому під пропорційністю Мінекономіки* розуміє збільшення ціни саме на такий відсоток, на який відбулося коливання на ринку. Але таке зростання ціни не повинно перевищувати максимальну межу — 10 %;

* Лист Мінекономіки «Щодо укладення, виконання, зміни та розірвання договору про закупівлю» від 24.11.2020 № 3304-04/69987-06.

2) у разі збільшення ціни має зменшуватися кількість товару;

3) розрахунок відсотків зміни ціни і кількості слід проводити від ціни підписаного договору, а в наступних додаткових угодах за потреби — від останньої зміни ціни та кількості;

4) зміна істотних умов договору відбувається у спосіб, передбачений договором. Тому в договорі має бути чітко прописано відповідний механізм зміни ціни;

5) внесення змін до договору має відбуватися шляхом укладення додаткової угоди, а також бути обґрунтованим та документально підтвердженим у спосіб, встановлений у договорі;

6) зміни до договору необхідно оприлюднити в електронній системі протягом трьох робочих днів з дня внесення змін.

Але маючи справу з електропостачальником, при зміні ціни особливу увагу варто звернути на дотримання ним вимог профільного законодавства. Ідеться про Закон № 2019**, а конкретно про п. 11 ч. 1 ст. 58 зазначеного Закону (ср. USER_SHOW_ID). Ця норма зобов’язує електропостачальника завчасно проінформувати споживача про намір внести зміни до будь-яких умов договору постачання (у т. ч. й про зміну ціни на електроенергію). І зробити це постачальник електроенергії має не пізніше ніж за 20 календарних днів до внесення змін.

** Закон України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 № 2019-VIII.

Ба більше, у разі незгоди із запропонованими змінами споживач може розірвати договір з електропостачальником. Таким чином, якщо ви як замовник не погоджуєтесь із підвищенням ціни на електроенергію, ви маєте повне право цього не робити та обрати нового постачальника електроенергії.

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 15

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі