Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.06.22
3093 1
Друкувати
Обране

Постачальник змінив систему оподаткування: що робити з договором?

На початку 2022 року після проведення спрощеної закупівлі установа уклала договір із постачальником. На момент укладання договору про закупівлю він був платником ПДВ на загальній системі оподаткування. Після укладення договору постачальник перейшов на сплату єдиного податку за ставкою 2 %. Що тепер робити з укладеним договором? Чи можливо внести до нього зміни відповідно до п. 6 ч. 5 ст. 41 Закону № 922?

Ні, у вашому випадку не варто застосовувати п. 6 ч. 5 ст. 41 Закону № 922* для внесення змін до договору. Пояснимо чому.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Так, законодавець дає замовнику право змінити ціну в договорі про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування. Такі зміни можна внести до договору пропорційно до зміни таких ставок та/або пільг з оподаткування.

При цьому ставкою податку визнають розмір податкових нарахувань на (від) одиницю (одиниці) виміру бази оподаткування (п. 25.1 ПКУ). Наприклад, ставки ПДВ установлено від бази оподаткування в розмірах 20 %, 0 %, 7 %. Тоді як ставки єдиного податку визначено в ст. 293 ПКУ залежно від того, яку групу (1, 2 чи 3) обрав платник такого податку.

Не період воєнного стану запроваджено зниження ставок різних податків, у т. ч. й ПДВ та єдиного податку. Та головне — зміна системи оподаткування, тобто перехід постачальника із загальної системи оподаткування на спрощену (тобто сплату єдиного податку), не є зміною ставок податків, установлених ПКУ.

З огляду на це, зміна системи оподаткування постачальника не може вважатися підставою для зміни умови договору про закупівлю відповідно до п. 6 ч. 5 ст. 41 Закону № 922. Ба більше, такий висновок підтвердило Мінекономіки у своєму листі «Щодо укладення, виконання, зміни та розірвання договору про закупівлю» від 24.11.2020 № 3304-04/69987-06.

Який вихід із цієї ситуації?

Установі варто обрати іншу підставу для внесення змін до закупівельного договору. Ліпше за все в такому разі застосовувати п. 5 ч. 5 ст. 41 Закону № 922. Для цього сторони договору змінюють (зменшують) ціну за предмет договору. При цьому дії сторін повинні бути узгоджені, а кількість (обсяг) та якість товарів (робіт, та послуг) у результаті таких змін мають залишитись без змін. За таких умов суму договору зменшують пропорційно узгодженому зменшенню ціни, у т. ч. у разі зменшення ціни за одиницю товару.

Фактично в цій ситуації відбувається зменшення ціни за одиницю і, як наслідок, зменшення суми договору на суму ПДВ. Оформлюють такі зміни до договору традиційно — додатковою угодою з посиланням на п. 5 ч. 5 ст. 41 Закону № 922.

Для цього уповноважена особа замовника повинна:

1) оформити рішення про внесення змін до договору протоколом;

2) надіслати постачальнику додаткову угоду до закупівельного договору;

3) оприлюднити в електронній системі повідомлення про внесення змін до договору, а також безпосередньо зміни до договору (тобто додаткову угоду). На виконання цього є три робочі дні з дня внесення змін;

4) зменшити зобов’язання за раніше укладеним закупівельним договором з урахуванням вимог п. 2.9 Порядку № 309**. Для цього розпорядник подає до Казначейства такі документи, як Реєстр бюджетних зобов’язань та додаткова угода. Зробити це необхідно протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди.

** Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

Не виключаємо, що постачальник може не погодитись на зменшення вартості договору. Чи є у такому разі будь-які ризики для замовника? Звісно, є. Подібні дії замовника можуть бути розцінені як перевитрата бюджетних коштів. А тому замовнику варто обміркувати всі варіанти та зробити правильний висновок.

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2022/№ 23

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
1
Олена
08.08.2023
станом на 01.08.2023р. це стара інфа! Тоді ще не було Особливостей,в яких прописано, що зміна системи оподаткування теж є підставою для зміни договору.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі