Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.11.22
539 0
Друкувати
Обране

Закупівлі без перевищення вартісних меж - прямий договір

Докладно про підстави для укладення прямих договорів читайте у цьому номері нашого журналу у матеріалах: «Коли не застосовуємо постанову № 1178?»; «Закупівлі БЕЗ процедури закупівель: коли можливо?»; «Закупівлі понад вартісні межі: коли можна укасти прямий договір?». Водночас існує ще одна ситуація, коли для проведення закупівель замовники можуть не застосовувати електронну систему закупівель (далі — ЕСЗ). Маємо на увазі право укладати прямі договори на підставі п. 11 постанови № 1178.

Так, замовники можуть укласти такий договір у разі закупівлі:

товарів та послуг (крім поточного ремонту) вартістю до 100 тис. грн;

послуг з поточного ремонтудо 200 тис. грн;

робітдо 1,5 млн грн.

При цьому для укладання прямих договорів у перелічених вище випадках абсолютно не суттєво, закупівлю яких саме товарів, робіт чи послуг здійснює замовник. Принаймні жодних умов щодо цього в постанові № 1178 Кабмін не прописав. Головне, щоб вартість предмета закупівлі не перевищувала порогових обмежень для застосування відкритих торгів та е-каталога.

Тож якщо цю умову дотримано, замовник має:

1) включити таку закупівлю до річного плану;

2) дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель, передбачених Законом № 922;

3) укласти прямий договір з постачальником;

4) оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ. Зробити це слід протягом 10 робочих днів з дня укладання договору. Укладений договір замовник оприлюднює в ЕСЗ за власним бажанням.

До речі, замовникам дозволено не публікувати інформацію про своє місцезнаходження та/або місцезнаходження постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг. Це стосується випадків, коли поширення такої інформації несе ризики для безпеки замовника та/або постачальників (виконавців робіт та надавачів послуг).

Таким чином, постанова № 1178 передбачає досить великий перелік винятків, коли замовники мають право укладати прямі договори з постачальниками. Головне — правильно обрати підставу та мати належне обґрунтування для такого рішення. Тож приймайте рішення зважено!

Бюджетна бухгалтерія, листопад, 2022/№ 41

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі