Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.04.22
413 0
Друкувати
Обране

Закупівлі до 50 тисяч і не тільки: що змінив Кабмін?

Нещодавно Кабмін уніс зміни до постанови № 169*. Пояснимо, яких закупівель стосуються ці новації, та з’ясуємо, у чому полягає суть нововведень.

* Постанова КМУ «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169.

Закупівлі до 50 тис. грн

Постановою № 437** Кабмін урегулював питання проведення закупівель товарів, робіт та послуг, вартість яких не перевищує 50 тис. грн. Так, наразі всі закупівлі (незалежно від очікуваної вартості) замовники здійснюють за правилами, встановленими постановою № 169. Натомість застосування процедур закупівель та спрощених закупівель, визначених Законом № 922, у період дії воєнного стану урядовці поставили «на паузу».

** Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 169» від 12.04.2022 № 437.

УВАГА!

Постанова № 437 набрала чинності 14.04.2022

Таким чином, з 14.04.2022 закупівлі товарів до 50 тис. грн замовники теж проводять за постановою № 169.

Тепер основні правила здійснення закупівель до 50 тис. грн виглядають так.

1. Замовник самостійно визначає в окремому розпорядчому документі перелік та обсяг закупівель товарів, робіт і послуг, на які поширюються вимоги постанови № 169.

До такого переліку слід включати лише вкрай необхідні товари, роботи та послуги, без яких неможливо обійтися або замінити їх на інші.

2. Закупівлі таких товарів, робіт та послуг не включайте до річного плану.

3. Укладайте прямий договір.

4. За результатами укладеного договору НЕ оприлюднюйте в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Також уточнено, що відтепер замовники можуть здійснювати публічні закупівлі, вартість яких не перевищує 50 тис. грн, з використанням ЕСЗ, у т. ч. з використанням електронних каталогів. Це означає, що закупівлі товарів, робіт та послуг вартістю 50 тис. грн і нижче можна здійснювати шляхом:

або укладення прямого договору за правилами, визначеними постановою № 169;

або застосовування електронного каталогу Prozorro Market.

Договір про закупівлю

У постанові № 169 Кабмін прописав окремі правила щодо укладання договору про закупівлю.

1. Такий договір замовники укладають відповідно до ЦКУ та ГКУ, а не вимог Закону № 922.

2. Сторони договору про закупівлю можуть встановити, що умови такого договору застосовуються до відносин, що виникли між сторонами до набрання чинності постановою № 169. Цим самим Кабмін фактично дозволив замовникам застосовувати до відносин, які виникли між сторонами до 28.02.2022, механізм зворотної дії, передбачений ч. 3 ст. 631 ЦКУ.

Нагадаємо: згідно з цією нормою ЦКУ сторони можуть установити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Насамперед це актуально для замовників, які споживали певні товари чи послуги до 28.02.2022 без укладеного договору (наприклад, електроенергію чи природний газ). Тож наразі ви можете установити, що умови такого договору поширюються на відносини, що виникли між сторонами до вищезазначеної дати.

Але це стосується не всіх товарів, робіт та послуг, а лише тих, закупівлю яких замовник міг провести в умовах відсутності конкуренції між постачальниками.

Ситуація 1. Переговорна закупівля

Така можливість стосується тих договорів, щодо яких були наявні умови для застосування переговорної процедури закупівлі з підстав, визначених пп. 2, 4, 5 ч. 2 ст. 40 Закону № 922.

А ось якщо були наявні підстави для застосування переговорної процедури закупівлі, зазначені в пп. 1, 3, 6, 7 ч. 2 ст. 40 Закону № 922, на такі договори не поширюється ч. 3 ст. 631 ЦКУ.

Ситуація 2. Прямі договори

Зворотну дію в часі сторони можуть застосовувати до тих договорів, щодо яких у замовника наявні умови для незастосування проведення спрощених закупівель. Підстави для такого незастосування визначено пп. 2, 4, 5 ч. 7 ст. 3 Закону № 922.

Узагальнимо інформацію про договори, до яких сторони можуть застосовувати ч. 3 ст. 631 ЦКУ, в таблиці нижче.

Договори, на які поширюється ч. 3 ст. 631 ЦКУ

Норма Закону № 922

Пояснення щодо застосування

Переговорна процедура закупівлі

п. 2 ч. 2 ст. 40

Якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків:

— предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;

— укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;

— відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником;

— існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

— укладення договору з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу

п. 4 ч. 2 ст. 40

Якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару в того самого постачальника. Це стосується випадків, коли у разі зміни постачальника замовник був би змушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і техобслуговуванням.

Закупівля додаткового обсягу товару в того самого постачальника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 % ціни договору про закупівлю

п. 5 ч. 2 ст. 40

Якщо після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, укладеному за результатами проведення тендера.

Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 % ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендера

Договори, що укладають без застосування спрощених закупівель

Придбання товарів, робіт і послуг вартістю від 50 до 200 тис. грн, яке здійснюється без проведення спрощених закупівель, у разі якщо:

п. 2 ч. 7 ст. 3

роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків:

— предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;

— укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;

— відсутність конкуренції з технічних причин, яка має бути документально підтверджена замовником;

— існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності;

— укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» на постачання електроенергії чи природного газу

п. 4 ч. 7 ст. 3

після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару в того самого постачальника, якщо в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і техобслуговуванням. Закупівля додаткового обсягу товару в того самого постачальника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 % ціни договору про закупівлю

п. 5 ч. 7 ст. 3

після укладення договору про закупівлю у замовника виникла необхідність закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, укладеному за результатами проведення тендера / спрощеної закупівлі.

Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника здійснюється протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 % ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендера / спрощеної закупівлі

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 16

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі