Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.12.22
3164 0
Друкувати
Обране

Закупівля електроенергії на 2023 рік: поради замовникам

Установа планує провести відкриті торги із закупівлі електроенергії на 2023 рік. Але наразі ми не маємо ані затвердженого кошторису на 2023 рік, ані суми кошторисних призначень на такі потреби. Як краще вчинити в такій ситуації? Чи варто у грудні розпочинати процедуру закупівлі? Як у такому разі реєструвати договір в Казначействі?

Кінець року — особливо напружений період для закупівельників. Поготів, цей період є складним та клопітним для замовників-бюджетників. Адже вони повинні дотримуватися вимог не тільки закупівельного, але й бюджетного законодавства. Пояснимо, як поєднати ці вимоги при закупівлі електроенергії на 2023 рік.

Порада 1. Розпочинайте закупівлю на 2023 рік вже зараз

Як у минулих роках, так і цьогоріч замовники наприкінці 2022 року можуть розпочати закупівлі електроенергії на 2023 рік. У таких діях замовника немає жодних порушень постанови № 1178*. Ба більше, Закон № 922** також не забороняє проводити закупівлі до затвердження кошторису.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

** Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Свого часу на таку можливість звертало увагу Мінекономіки в листі «Щодо планування закупівель» від 03.09.2020 № 3304-04/54160-06. Сподіваємося, що з того часу Мінекономіки не змінило свого погляду щодо цього питання.

Плануємо закупівлю електроенергії

Замовники здійснюють закупівлі на підставі наявної потреби або в разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Про це чітко зазначено в п. 14 постанови № 1178. Заплановану закупівлю включають до річного плану закупівель замовника відповідно до ст. 4 Закону № 922.

Визначаємо предмет закупівлі

Кожен замовник повинен розуміти, з чого складається закупівля електроенергії.

Тож предмет закупівлі електроенергії — це 100-відсотково товар. Утім, перед укладенням договору на закупівлю електроенергії замовник має укласти договір на її розподіл. А ось розподіл електроенергії є відповідно послугою.

Для наочності наведемо в таблиці коди ДК 021:2015*, які слід застосовувати при закупівлі електроенергії.

* Національний класифікатор України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Предмет закупівлі електроенергії

Предмет закупівлі

Код за ДК 021:2015

Електрична енергія

09310000-5 «Електрична енергія»

Послуга з розподілу електричної енергії

65310000-9 «Розподіл електричної енергії»

Послуга з розподілу електричної енергії та послуга із компенсації перетікань реактивної електричної енергії

65310000-9 «Розподіл електричної енергії»

Послуга із забезпечення перетікань реактивної електричної енергії

65320000-2 — «Експлуатація електричних установок»

Проводимо відкриті торги

Традиційно відкритими торгами в установі займається уповноважена особа. Здійснюючи таку закупівлю, передусім слід керуватися нормами постанови № 1178. Але частково замовникам необхідно враховувати й вимоги Закону № 922.

Розглянемо в таблиці, з яких кроків складається така закупівля та які строки для цього передбачено закупівельним законодавством.

Алгоритм відкритих торгів

Крок

Дії замовника

назва

1

Планування закупівлі

Закупівлю включають до річного плану.

Річний план закупівель та зміни до нього оприлюднюють протягом 5 робочих днів з дня затвердження

2

Оголошення про проведення відкритих торгів, тендерна документація

Оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію, визначену ч. 2 ст. 21 Закону № 922.

Тендерну документацію замовник формує відповідно до вимог ст. 22 Закону № 922 та з урахуванням п. 28 постанови № 1178.

Оголошення разом з тендерною документацією замовник має оприлюднити не пізніше ніж за 7 днів до кінцевого строку подання тендерних пропозицій

3

Подання тендерних

пропозицій

Тендерні пропозиції мають право подавати всі заінтересовані особи. Але! Кожен учасник має право подати тільки одну тендерну пропозицію. В цей період замовник може вносити зміни до тендерної документації, а також отримувати звернення та вимоги від учасників.

Увага! Зміни до тендерної документації та роз’яснення до неї (за наявності) оприлюднюють протягом одного дня з дня прийняття рішення

4

Електронний аукціон

Дату і час проведення електронного аукціону визначає електронна система закупівель (далі — ЕСЗ) автоматично.

Для проведення відкритих торгів із застосуванням електронного аукціону учасники повинні подати щонайменше дві тендерні пропозиції.

Разом з тим відкриті торги можуть відбутися, якщо тендерну пропозицію подав навіть один учасник (п. 36 постанови № 1178). У такому разі замовник не проводить аукціон, а визначає таку тендерну пропозицію найбільш економічно вигідною та відразу переходить до її розгляду

Розкриття та оцінка

тендерних пропозицій

Розкриття тендерних пропозицій ЕСЗ здійснює автоматично одразу після завершення електронного аукціону. У разі подання однієї тендерної пропозиції — це відбувається відразу після завершення періоду подання тендерних пропозицій

Розгляд тендерних

пропозицій

Замовник розглядає тендерні пропозиції відповідно до вимог ст. 29 Закону № 922 з урахуванням п. 40 постанови № 1178. Однак положення ч. 2, 12 та 16 ст. 29 Закону № 922 наразі не застосовуються.

Строк розгляду тендерної пропозиції, визнаної за результатами оцінки найбільш економічно вигідною, не повинен перевищувати 5 робочих днів з дня її визначення такою. Водночас строк розгляду пропозиції може бути аргументовано продовжено замовником до 20 робочих днів. У такому разі замовник оприлюднює повідомлення в ЕСЗ протягом одного дня з дня прийняття відповідного рішення.

Якщо замовник під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявив невідповідності в інформації та/або документах, наданих учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції, він розміщує повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей в ЕСЗ. Строк розміщення такої інформації — щонайменше 2 робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій. На виправлення таких невідповідностей учаснику відведено 24 години з моменту розміщення повідомлення замовника. Якщо ж учасник не впорався до закінчення зазначеного строку, замовник відхиляє його тендерну пропозицію

5

Визначення

переможця

Рішення про намір укласти договір про закупівлю замовник приймає відповідно до ст. 33 Закону № 922 та п. 46 постанови № 1178. Таке рішення замовник приймає у день визначення учасника переможцем процедури закупівлі.

Повідомлення про намір укласти договір ЕСЗ автоматично формує протягом одного дня з дати оприлюднення замовником рішення про визначення переможця процедури закупівлі.

У свою чергу, завдання переможця — підтвердити відсутність підстав, визначених у пп. 3, 5, 6 і 12 ч. 1 та ч. 2 ст. 17 Закону № 922. При цьому замовник не має вимагати підтвердження, якщо інформація міститься у відкритих реєстрах чи в формі відкритих даних.

Однак такий порядок не застосовується, якщо на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів доступ до такої інформації обмежено. Це передбачено п. 44 постанови № 1178

6

Укладання

договору

З переможцем, від якого отримано підтвердження про намір укласти договір, замовник укладає договір.

Такий документ замовник укладає з дня оприлюднення в ЕСЗ повідомлення про намір укласти договір про закупівлю у строк:

не раніше, ніж через 5 днів;

не пізніше, ніж через 15 днів.

У певних випадках строк укладення договору може бути продовжено до 60 днів. Головне завдання замовника — правильно обґрунтувати та оформити таке рішення.

Увага! Умови договору про закупівлю не повинні відрізнятися від змісту тендерної пропозиції за результатами електронного аукціону переможця процедури закупівлі. Хоча з цього правила є певні винятки. Останні прописані в п. 18 постанови № 1178.

Після укладення договору про закупівлю замовник повинен оприлюднити цей договір та всі додатки до нього в ЕСЗ протягом 3 робочих днів із дня його укладення

7

Оприлюднення звіту про виконання договору

Для замовника відкриті торги завершуються оприлюдненням звіту про виконання договору про закупівлю. Такий звіт необхідно оприлюднити протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору, за умови його виконання сторонами, або його розірвання

Порада 2. Прописуйте умови закупівельного договору правильно

Навіть коли закупівельні клопоти лишилися позаду, замовнику не час розслаблятися. Адже не менш відповідальний етап — укладання договору на постачання електроенергії на 2023 рік.

При укладанні закупівельного договору замовнику варто врахувати такі важливі моменти:

— без жодних вагань укладайте договір з постачальником електроенергії вже у грудні 2022 року з урахуванням строків, установлених п. 46 постанови № 1178. А ось термін постачання товару датуйте вже наступним роком — «з 01.01.2023». Саме за таких умов ви забезпечите свою установу енергопостачанням з 1 січня 2023 року;

— у проєкті договору про закупівлю та безпосередньо в договорі про закупівлю передбачте умову взяття зобов’язань в межах тимчасового кошторису. Також пропишіть можливість оплати залишку суми договору про закупівлю виключно за наявності коштів згідно з постійним кошторисом;

— визначте підстави для внесення змін до договору з огляду на вимоги п. 19 постанови № 1178. За таких умов ви уникнете зайвого клопоту у разі необхідності змінити ціну на електроенергію та вартість договору з будь-яких причин.

Порада 3. Реєструйте закупівельний договір у Казначействі своєчасно

Саме наприкінці року замовники фактично стають заручниками не лише закупівельних правил, але й вимог бюджетного законодавства.

Насамперед це стосується вимог, передбачених ч. 4 ст. 48 БКУ.

Так, зобов’язання, взяті учасником бюджетного процесу без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, не вважаються бюджетними зобов’язаннями та не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів. Взяття таких зобов’язань є порушенням бюджетного законодавства.

Також Порядок № 309* забороняє органам Казначейства реєструвати зобов’язання розпорядника бюджетних коштів за відсутності у нього затверджених бюджетних асигнувань. З огляду на це, Казначейство має право зареєструвати договір і взяти на облік зобов’язання тільки в межах сум, затверджених кошторисом із урахуванням необхідності виконання бюджетних зобов’язань минулих років.

* Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

Тому замовнику не варто сподіватися, що наприкінці цього року Казначейство зареєструє договір, укладений на постачання електроенергії на 2023 рік. Але не варто засмучуватись. Оскільки ви можете спокійно зробити це у 2023 році на абсолютно законних підставах. А допоможе вирішити це питання п. 2.2 Порядку № 309.

Так, розпорядник коштів бере бюджетне зобов’язання, за яким застосовується процедура закупівлі товарів, робіт і послуг, та подає Реєстр бюджетних зобов’язань до Казначейства протягом 7 робочих днів з дати взяття на облік органом Казначейства кошторису.

Таким чином, замовник зможе зареєструвати в Казначействі договір про закупівлю, укладений за результатами відкритих торгів, протягом 7 робочих днів з дати взяття на облік органом кошторису. Тож тільки-но у вас буде на руках кошторис на 2023 рік, мерщій з укладеним закупівельним договором до Казначейства.

Втім, може трапитися так, що закупівельний договір ви уклали на річну потребу, а кошторис отримали на меншу суму, ніж розраховували. У такому разі швиденько вносимо зміни до договору додатковою угодою. І вже змінений договір реєструємо в Казначействі.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 46

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі