Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.04.22
231 0
Друкувати
Обране

Закуповуємо продукти харчування: як ефективно використати кошти?

Селищна рада отримала благодійну допомогу у грошовій формі. Плануємо використати ці кошти на закупівлю продуктів харчування для цивільного населення нашої громади. Як правильно організувати таку закупівлю? На які ціни потрібно орієнтуватись?

Наразі механізм використання коштів, отриманих від фізичних та юридичних осіб як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки, визначено Порядком № 220*.

* Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 07.03.2022 № 220.

Одержувачами таких коштів є:

— обласні та Київська міська військові адміністрації;

— районні військові адміністрації та виконавчі органи сільських, селищних, міських рад;

— заклади, санаторії, підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, благодійні організації і громадські об’єднання.

При цьому розподіл коштів за відповідними напрямами використання проводить комісія з питань розподілу коштів для надання допомоги в умовах воєнного стану, утворена Мінсоцполітики.

Такі кошти селищна рада як одержувач може використати за напрямами, визначеними п. 4 Порядку № 220. Зокрема, на:

— задоволення продовольчих потреб, забезпечення медичними засобами цивільного населення в місцевості, де ведуться бойові дії;

— забезпечення гуманітарною допомогою цивільного населення в місцевості, де ведуться бойові дії.

Як ефективно використати кошти на закупівлю продуктів харчування для цивільного населення? Наведемо декілька основних порад.

1

Насамперед доцільно затвердити перелік продовольчих товарів для безоплатної видачі населенню. Такий перелік ви як одержувач коштів визначаєте самостійно. Але ми радимо при формуванні такого переліку передусім користуватись переліком, наведеним у додатку до постанови № 328**.

** Деякі питання забезпечення населення продовольчими товарами тривалого зберігання та санітарно-гігієнічними товарами в умовах воєнного стану, затверджені постановою КМУ від 20.03.2022 № 328.

2

Закупівлю продуктів харчування для цивільного населення необхідно проводити з урахуванням вимог постанови № 169***. Детально про те, як замовнику провести закупівлі в умовах воєнного стану, ми розповідали в матеріалах: «Закупівлі в умовах воєнного стану» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 11) та «Закупівлі до 50 тисяч і не тільки: що змінив Кабмін?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 16).

*** Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану, затверджені постановою КМУ від 28.02.2022 № 169.

При цьому майте на увазі: якщо ви проводите закупівлю продуктів харчування вартістю 50 тис. грн і нижче, ви можете це здійснити шляхом:

або укладення прямого договору за правилами, визначеними постановою № 169;

або застосовування електронного каталогу Prozorro Market.

Але в жодному разі не забувайте: під час здійснення закупівель, передбачених постановою № 169, замовнику необхідно дотримуватися принципів здійснення публічних закупівель. Одним із найважливіших серед них є принцип максимальної економії, ефективності та пропорційності.

3

Для виконання зазначеного принципу вам як замовнику варто визначити очікувану вартість такого предмета закупівлі, як продукти харчування. У цьому питанні радимо звернути увагу на Методику № 275**** (ср. USER_SHOW_ID).

**** Примірна методика визначення очікуваної вартості предмета закупівлі, затверджена наказом Мінекономіки від 18.02.2020 № 275.

Що корисного в зазначеній Методиці? У ній Мінекономіки запропонувало методи, які замовник може використовувати для визначення очікуваної вартості закупівлі. Так, один із найбільш раціональних методів — метод порівняння ринкових цін. Саме його варто застосовувати в умовах постійного коливання цін. А погодьтесь: у нинішніх умовах ціни на продукти харчування коливаються постійно.

При застосуванні цього методу рекомендуємо використовувати такі способи отримання інформації про ціни на продукти харчування:

1) здійснити пошук, збір та аналіз загальнодоступної інформації про ціни.

Маємо на увазі інформацію про ціни товарів та послуг, наявні у відкритому доступі в мережі Інтернет, у т. ч. на сайтах виробників та/або постачальників відповідної продукції, спеціалізованих торговельних майданчиках, в електронних каталогах, прайс-листах, в електронній системі закупівель «Prozorro» та на аналогічних торговельних електронних майданчиках;

2) дослідження ринку продуктів харчування.

Для цього ви можете направити не менше трьох письмових запитів цінових пропозицій (електронною поштою) виробникам, офіційним представникам та дилерам, постачальникам конкретного товару.

Урешті-решт, маючи на руках потрібну інформацію про рівень цін на певні категорії продуктів харчування, ви зможете прийняти обґрунтоване рішення та провести закупівлю потрібних продуктів харчування за адекватними цінами.

4

Усі без винятку одержувачі коштів, які отримали благодійну допомогу у грошовій формі згідно з постановою № 220, повинні звітувати про її використання. Для цього подайте до Мінсоцполітики Звіт про використання коштів для надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні. Складати такий Звіт слід за формою, наведеною в додатку 5 до постанови № 220, та подавати щотижня.

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 16

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі