Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.02.22
828 0
Друкувати
Обране

Щодо застосування КЕКВ

Лист від 24.01.2022 № 15-08-08/1844 (витяг)1

1 Коментар до цього листа читайте у статті «Абонплата за комуналку: за яким КЕКВ проводити?» — Прим. ред.

<…> У зв’язку із набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» були внесені зміни до Законів України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», «Про метрологію та метрологічну діяльність», зокрема, в частині сплати виконавцю комунальної послуги плати за абонентське обслуговування на підставі індивідуального договору про надання комунальної послуги.

Постановами Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690 та постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 830 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 № 1022) затверджено Типовий договір з індивідуальним споживачем про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення (з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) та Типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем (далі — індивідуальний договір) відповідно.

Положеннями індивідуальних договорів передбачено сплату споживачем житлово-комунальних послуг виконавцю комунальної послуги абонентського обслуговування за послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, а також визначено порядок оплати таких послуг. <…>

Отже, плата за абонентське обслуговування — це витрати виконавця комунальної послуги на функції, пов’язані з обслуговуванням споживачів житлово-комунальних послуг.

Також слід зазначити, що нормами статті 9 Закону визначено порядок оплати житлово-комунальних послуг.

Зокрема, згідно з частиною четвертою статті 9 Закону структура плати виконавцю комунальної послуги визначається згідно з договором про надання відповідної комунальної послуги, укладеним за вимогами Закону.

Звертаємо увагу, що споживач щомісяця (або з іншою періодичністю, визначеною договором) вносить однією сумою плату виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу та електричної енергії), у тому числі якщо вона складається з окремих складових, передбачених відповідним договором, укладеним відповідно до цього Закону. При цьому виконавці комунальних послуг забезпечують деталізацію інформації щодо складових плати у рахунках споживачів.

Плата виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальної послуги, що є публічним договором приєднання, складається з:

плати за послугу, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін тарифів на відповідну комунальну послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до законодавства;

плати за абонентське обслуговування, яка не може перевищувати граничний розмір, визначений Кабінетом Міністрів України (частина п’ята статті 13 Закону).

Таким чином, плату за абонентське обслуговування споживач сплачує одним платежем на рахунок виконавця одночасно з оплатою за спожиті комунальні послуги.

З огляду на вищевикладене, оскільки плата за абонентське обслуговування передбачає витрати, які виконавець комунальної послуги несе у процесі збуту та розподілу послуг між споживачами житлово-комунальних послуг та є складовою послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, такі видатки необхідно проводити за тим кодом економічної класифікації видатків, за яким має бути проведений основний платіж.

В. о. голови Володимир ДУДА

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 6

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі