Інформація по темі "" | Публікації по тегу
21.06.21
264 0
Друкувати
Обране

20-ОПП: свіжі роз'яснення від податківців

Нещодавно податківці висловили свою позицію щодо подання ф. № 20-ОПП при зміні назви району (громади). Також вони нагадали про відповідальність за неподання такого повідомлення. Розглянемо, що ж цікавого в цих роз'ясненнях.

Чи необхідно подавати ф. № 20-ОПП, якщо внаслідок зміни адміністративного устрою змінюється адміністративна одиниця, де знаходиться об’єкт оподаткування платника податків?

Торік відбулася адміністративно-територіальна реформа1, внаслідок чого утворилися нові райони і територіальні громади.

1Постанова ВР «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р. № 807-ІХ.

Зокрема, адмінреформа вплинула й на відомості про об’єкти оподаткування, які потрапляють до Єдиного банку даних через ф. № 20-ОПП. Адже в ньому зазначається інформація про адміністративну одиницю відповідно до КОАТУУ, де знаходиться об’єкт оподаткування.

Свою позицію з цього приводу податківці висловили у роз’ясненні2. Так, якщо змінилась адміністративно-територіальна одиниця, на території якої знаходиться об’єкт оподаткування, ф. № 20-ОПП слід подати із ознакою «3» (зміна відомостей).

2 ІПК ДПС від 30.04.2021 р. № 1799/ІПК/99-00-12-01-02-06.

І не забудьте зазначити у графах 6 та 7 код та назва населеного пункту — адміністративного центру новоствореної територіальної громади згідно з КОАТУУ.

Отже, податківці хочуть бачити у ф. № 20-ОПП код КОАТУУ адмінцентру територіальної громади, до якої наразі увійшов той населений пункт, де фактично розташований об’єкт оподаткування.

В які строки подавати ф. № 20-ОПП? Яка передбачена відповідальність за неподання такого повідомлення?

Думкою з цього приводу поділились податківці на своєму вебсайті3. Насамперед вони нагадали, що у ф. № 20-ОПП платник відображає інформацію як про власні, так і про орендовані майнові об’єкти. Строки подання ф. № 20-ОПП незмінні:

3cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/474793.html

• протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування;

• протягом 10 робочих днів після змін (у разі зміни типу об’єкта, його місцезнаходження, найменування, стану чи його вибуття);

• протягом 10 робочих днів після реєстрації платника.

Увага: відлік таких строків починають з дати оформлення відповідних документів. Наприклад, дати оформлення договору купівлі-продажу, дати держреєстрації договору оренди.

Також податківці підкреслили: ф. № 20-ОПП — це не декларація та не визначає узгоджене податкове зобов’язання. Отже, неподання ф. 20-ОПП не призведе до штрафних санкцій за несплату податків. Однак якщо взагалі не подати ф. 20-ОПП (або включити до неї не всі об’єкти), це буде порушенням обов’язку щодо подання інформації про реєстрацію змін місцезнаходження, внесення змін до облікових даних (п. 117.1 ПКУ).

Матвєєва Вікторія

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2021/№ 23-24

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×