Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.12.22
3593 0
Друкувати
Обране

Фінансова та бюджетна звітність: що планує змінити Мінфін?

На сайті Мінфіну з’явились проєкти наказів* про внесення змін до Порядку № 307** та Порядку № 44***. Які саме зміни підготував Мінфін щодо складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками бюджетних коштів — читайте у нашому матеріалі.

* Див. за посиланням: mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2022-558.

** Порядок заповнення форм фінансової звітності в державному секторі, затверджений наказом Мінфіну від 28.02.2017 № 307.

*** Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2012 № 44.

Як консолідувати фінансову звітність за 2022?

Власне, цього разу зміни до Порядку № 307 стосуються особливостей складання консолідованої фінзвітності.

Нагадаємо: до такої звітності відносять фінансову звітність контролюючого суб’єкта та контрольованих ним суб’єктів як єдиної економічної групи. А ось під контролем мають на увазі повноваження суб’єкта держсектору управляти фінансовою та операційною політикою іншого суб’єкта з метою одержання вигід від його діяльності.

Таку звітність складають шляхом упорядкованого додавання показників фінзвітності контрольованих суб’єктів держсектору до аналогічних показників фінзвітності контролюючого суб’єкта. При цьому також здійснюють взаємовиключення окремих показників, які не підлягають консолідації.

Наразі порядок складання консолідованої фінзвітності та загальні вимоги до розкриття інформації визначено Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку в державному секторі 102 «Консолідована фінансова звітність»», затвержденим наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629 (ср. USER_SHOW_ID).

Вочевидь, в умовах воєнного часу далеко не всі розпорядники мають змогу своєчасно подавати фінансову звітність за 2022 року. Тож аби у контролюючих суб’єктів не виникало запитань щодо складання консолідованої фінзвітності за 2022 рік, Мінфін заздалегідь передбачив такі обставини.

Так, щоб уникнути додаткових питань з цього приводу, до п. 10 розд. I Порядку № 307 було внесено певні уточнення. В чому суть цих уточнень? Зараз пояснимо.

Контролюючі суб’єкти держсектору до консолідованої річної фінзвітності включають показники фінансової звітності таких суб’єктів державного сектору, поданої ними за попередній звітний період. Але майте на увазі: такий порядок стосується лише фінзвітності тих розпорядників, які розташовані на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Також Мінфін додав, що контролюючі суб’єкти держсектору до консолідованої річної фінзвітності окремо подають фінзвітність суб’єктів держсектору, які знаходяться на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Як складати зведену бюджетну звітність за 2022?

Аналогічні зміни Мінфін підготував й до "Порядку № 44, та стосуються вони, звісно, складання зведеної бюджетної звітності.

Розглянемо ці зміни.

1. До зведеної бюджетної звітності включають показники бюджетної звітності розпорядників коштів, яка була подана ними за попередній звітний період.

Такі правила формування звітності стосуються тих розпорядників, які не подали бюджетну звітність на звітну дату та розташовані на тимчасово окупованій території та на території проведення антитерористичної операції або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС).

2. Якщо розпорядники, які не подали бюджетну звітність на звітну дату, розташовані на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), стосовно них варто дотримуватись дещо інших правил. У такому разі до зведеної бюджетної звітності включають насамперед показники бюджетної звітності таких розпорядників, подану ними за попередній звітний період. Водночас обов’язково слід урахувати інформацію про здійснені операції, яку відображено в бухобліку органів Казначейства на звітну дату.

3. Мінфін дещо підкоригував абз. 2 п. 16 Порядку № 44. Так, головні розпорядники до зведеної річної бюджетної звітності окремо подають зведену бюджетну звітність розпорядників, які знаходяться на тимчасово окупованій території, території проведення антитерористичної операції або здійснення заходів ООС та на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

4. Передбачено уточнення щодо порядку внесення інформації до АС «Є-Звітність» розпорядниками бюджетних коштів, до мережі яких включено розпорядників, що знаходяться на території проведення антитерористичної операції або здійснення заходів ООС та на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

У таких випадках до АС «Є-Звітність» слід заносити наявні показники звітності таких розпорядників із урахуванням інформації про проведені операції, яка знайшла своє відображення в бухобліку органів Казначейства на звітну дату.

5. Доповнено перелік інформації, яку необхідно наводити в Пояснювальній записці. Зокрема, це стосується інформації щодо повноти включення до зведеної бюджетної звітності показників звітності розпорядників бюджетних коштів, включених до мережі. Знову ж таки йдеться про тих розпорядників, які перебувають на тимчасово окупованій території, території проведення антитерористичної операції або здійснення заходів ООС та на території району проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Зверніть увагу: текст вищезгаданих проєктів наказів, розміщених на сайті Мінфіну, свідчить, що описані зміни набудуть чинності з дня офіційного опублікування відповідних наказів. Тож, імовірно, подавати консолідовану звітність за 2022 рік доведеться вже з урахуванням цих правил.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 47

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі