Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.02.22
832 0
Друкувати
Обране

Несумові помилки: виправляємо в Об'єднаному звіті

До установи на основне місце роботи 14.12.2021 було прийнято працівника. У додатках Д1, 4ДФ та Д5 Об’єднаного звіту за ІV квартал 2021 року неправильно вказано його податковий номер. Також у додатках Д1 та Д5 помилково зазначено, що цей працівник є сумісником. Помилку виявлено в лютому 2022 року. Як її виправити? Чи буде за це відповідальність?

Маємо справу із несумовою помилкою в персональних даних. Її виправляємо за допомогою останньої графи додатка «Ознака 0, 1».

Оскільки граничний строк подання звітності за ІV квартал 2021 року вже минув, то виправлятися доведеться через уточнюючий Об’єднаний звіт.

У заголовній частині Розрахунку заповнюємо рядки 01 — 06. А в додатку, що коригується, проводимо такі записи:

для виключення одного помилкового рядка повторюємо всі його графи та в останній графі «Ознака 0, 1» (Д1 — графа 25, Д5 — графа 20, 4ДФ — графа 10) зазначаємо «1»;

для введення правильного рядка формуємо його та в останній графі «Ознака 0, 1» (Д1 — графа 25, Д5 — графа 20, 4ДФ — графа 10) зазначаємо «0». Рядки з правильною інформацією з раніше поданої звітності не повторюємо. Для виправлення помилок за умовами, наведеними в запитанні, формуємо Об’єднаний звіт з типом «Уточнюючий» за IV квартал 2021 року.

І, звісно, додаємо додатки Д1, 4ДФ та Д5, у яких допущено помилки, за грудень (третій місяць за нумерацією).

Фрагменти заповнених додатків наведені на рис. 1 — 3.

У додатку Д1 формуємо два рядки:

• рядок на виключення («1» у графі 25). Тут повністю зазначаємо дані про працівника з допущеними помилками, як було подано;

• рядок на включення («0» у графі 25). У графі 07 зазначаємо правильний реєстраційний номер облікової картки платника податків (він же податковий номер) працівника.

А в графі 21 ставимо «1» (ознака наявності трудової книжки, тобто основного місця роботи).

Зверніть увагу: сумові показники також зазначаємо в помилковому та правильному рядках.

У додатку 4ДФ також формуємо два рядки:

• рядок на виключення («1» у графі 10). Повністю дублюємо помилковий рядок.

• рядок на включення («0» у графі 10). У графі 2 зазначаємо правильний податковий номер працівника.

У додатку Д5 так само формуємо два рядки:

• рядок на виключення («1» у графі 20). Повністю повторюємо помилковий рядок;

• рядок на включення («0» у графі 20). У графі 07 зазначаємо «1» — категорія (тобто основний працівник). А в графі 08 — правильний податковий номер працівника.

Відповідальність

Якщо встигнути виправити помилки самостійно, то відповідальність не загрожує.

Податківці у своїх консультаціях із ЗІР ДПСУ пояснюють таке:

• якщо страхувальник самостійно відкоригує в додатках 1, 2, 3, 5 або 6 до Розрахунку недостовірні відомості щодо застрахованої особи, що не стосуються сум нарахованої зарплати/доходу та сум ЄСВ, які використовуються в Державному реєстрі, то фінансові санкції та адміністративна відповідальність за подання недостовірних відомостей, податковими органами не застосовується (підкатегорія 201.09);

• за помилку в податковому номері загрожує штраф у розмірі 1020 грн (п. 119.1 ПКУ). Але його не застосовують, якщо податковий агент самостійно виправить помилку, у т. ч. протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень від контролюючого органу (підкатегорія 103.26). Водночас за переплутаний статус «основний працівник/сумісник» за цією нормою взагалі не штрафують.

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 8

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі