Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.06.22
2036 0
Друкувати
Обране

Будматеріали з резерву: як показати в обліку отримання та передачу?

На виконання розпорядження голови облдержадміністрації виконком отримав із регіонального матеріального резерву будівельні матеріали (шифер, плівку поліетиленову, цвяхи тощо) для ремонту даху будівлі, пошкодженої внаслідок збройної агресії РФ. Згідно з розпорядженням міського голови виконком має передати отримані будматеріали управлінню капітального будівництва та ЖКГ міськради. Як організувати отримання та передачу таких матеріальних цінностей? Як показати ці операції в бухобліку?

Як класифікувати такі операції?

У цій ситуації установа має справу з безоплатним отриманням та передачею майна. При цьому ці операції умовно можна поділити на дві частини: отримання матеріальних цінностей від регіонального матеріального резерву та передача отриманих цінностей підпорядкованій установі.

Вочевидь, що учасниками першої частини цих операцій будуть установи, які підпорядковані різним суб’єктам управління та утримуються за рахунок коштів різних бюджетів.

Які бухгалтерські наслідки матимуть ці операції? При отриманні майна від бюджетних установ, підпорядкованих іншим суб’єктам управління, операції здійснюють у порядку звичайного безоплатного отримання майна. Саме на такому підході наполягав Мінфін ще у 2018 році у своєму листі від 05.01.2018 № 35200-02-2/609. Відтоді нових роз’яснень із цього приводу Мінфін не надавав, тому логічно припустити, що його позиція лишалася незмінною. З огляду на це, установа, яка отримує майно, має визнати доходи від безоплатно отриманих активів і показати їх у складі доходів від необмінних операцій.

Надалі установа здійснює передачу будівельних матеріалів управлінню капітального будівництва та ЖКГ (далі — управління). Це яскравий приклад передачі-отримання між бюджетними установами в межах одного головного розпорядника, які фінансуються з одного бюджету. Тому вважаємо за доцільне застосовувати до такої операції загальні правила оформлення та обліку внутрівідомчої передачі майна.

Що показати в обліку?

Отримання з резерву

Традиційно, вартість будівельних матеріалів, які надходять до установи, бухгалтер зараховує на субрахунок 1513 «Будівельні матеріали». Але в ситуації нашого читача застосовувати зазначений субрахунок неправильно. Адже для обліку активів, які отримані та утримуються з метою подальшого розподілу, передачі, призначено окремий субрахунок 1815 «Активи для розподілу, передачі, продажу». До того ж застосування субрахунку 1815 допоможе відокремити будівельні матеріали, призначені для власного використання, від тих, що для передачі.

Також майте на увазі: безоплатне надходження майна (крім операцій з внутрівідомчої передачі) завжди передбачає збільшення доходів від безоплатно отриманих активів. У свою чергу, для узагальнення інформації про такі доходи призначено субрахунок 7511 «Доходи за необмінними операціями». Тому на суму будівельних матеріалів, отриманих із регіонального матеріального резерву, слід показати доходи за субрахунком 7511.

Крім того, на суму отриманих у такий спосіб цінностей виконком має подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі не пізніше останнього робочого дня місяця та внести зміни до спецфонду кошторису.

Внутрівідомча передача

У разі здійснення внутрівідомчих розрахунків установи застосовують субрахунки 2711 та 6611. Відображають такі розрахунки відповідно до пп. 3.2, 3.3, 3.7 та 3.8 Типової кореспонденції з урахуванням таких особливостей:

виконком показує дебіторську заборгованість, яка виникла за операціями з внутрівідомчої передачі, на субрахунку 2711 «Дебіторська заборгованість за внутрішніми розрахунками»;

управління узагальнює інформацію про розрахунки за будматеріали, отримані за операціями з внутрівідомчої передачі, на субрахунку 6611 «Зобов’язання за внутрішніми розрахунками розпорядників бюджетних коштів»;

управління оприбутковує отримані за операціями з внутрівідомчої передачі будматеріали відразу на субрахунок 1513 «Будівельні матеріали»;

— рахунки для обліку доходів та видатків використовує лише виконком.

Після завершення ремонтних робіт виконком проводить списання використаних будматеріалів із балансу установи. У бухобліку їх вартість слід відносити на витрати звітного періоду (Дт 8013). Утім, не буде помилкою відобразити такі витрати і за субрахунком 8511.

Далі узагальнимо в таблиці порядок визначення вартості майна, яке передається, та відображення в обліку цих операцій.

Безоплатна передача-отримання матеріальних цінностей: оформлення та оцінка

Критерій

Пояснення

Підстави для здійснення передачі-

отримання

Передачу-отримання майна здійснюють на підставі рішення суб’єкта управління майном (тобто розпорядчого документа органу управління, наприклад розпорядження голови міської ради).

Зокрема, у такому документі визначають:

— яка установа передає матеріальні цінності;

— яка установа приймає матеріальні цінності;

— якими документами оформлюють передачу-отримання цінностей;

— яка установа несе відповідальність за облік, зберігання та використання активів відповідно до чинного законодавства;

— хто здійснює контроль за виконанням цього документа.

Передачу-отримання матеріальних цінностей здійснює комісія, створена виконкомом. До складу комісії включають представників кожної сторони, що приймає та передає матеріальні цінності.

Такі операції оформляють Актом приймання-передачі матеріальних цінностей довільної форми. В Акті зазначають:

— назви сторін, що передають та приймають будматеріали;

— склад комісії (або відповідальних осіб), що передає та приймає матеріальні цінності;

— детальну інформацію про передані будматеріали (найменування, кількість, одиницю виміру, ціну та загальну вартість).

Оформлюють зазначений документ у двох примірниках: по одному примірнику для кожної сторони, що приймає та передає активи. При цьому всі примірники Акта мають бути підписані представниками обох сторін

Порядок

визначення

вартості

Бюджетна установа, що передає матеріальні цінності

Отримані запаси зараховують на баланс за первісною вартістю.

Запаси, які утримують із метою безоплатного розподілу, передачі, відображають за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або відновлювальною вартістю.

Первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно від фізичних та юридичних осіб, визнають їх справедливу вартість на дату отримання з урахуванням додаткових витрат.

Первісною вартістю запасів, отриманих безоплатно від фізичних та юридичних осіб (крім суб’єктів державного сектора), може бути вартість, щодо якої є достовірна інформація, зокрема згідно з відповідними первинними документами, з урахуванням додаткових витрат

Бюджетна установа, що отримує матеріальні цінності

Первісна вартість запасів, отриманих безоплатно від суб’єктів державного сектора, дорівнює балансовій вартості запасів суб’єкта державного сектора, що їх передав, на дату здійснення операції з урахуванням додаткових витрат.

Якщо відсутня достовірна інформація щодо первісної вартості запасів, первісна вартість визначається на рівні справедливої вартості на дату отримання.

До первісної вартості запасів включають витрати на придбання, витрати на переробку та інші витрати, що виникли під час доставки запасів до місця зберігання (використання), і доведення їх до стану, в якому вони придатні для використання в запланованих цілях

Тепер розглянемо порядок відображення зазначених операцій у бухгалтерському обліку на прикладі.

Приклад. Виконком міської ради отримав будівельні матеріали (шифер, плівку поліетиленову, цвяхи тощо) на загальну суму 75000 грн для ремонту даху будівлі, пошкодженої внаслідок збройної агресії РФ. Будматеріали отримано з регіонального матеріального резерву на підставі розпорядження голови облдержадміністрації.

Зазначені матеріальні цінності передано управлінню капітального будівництва та ЖКГ міської ради. За фактом передачі будматеріалів оформлено Акт приймання-передачі матеріалів.

Після проведення ремонту управління надало Звіт про використані будівельні матеріали. Списання будматеріалів проведено на підставі Акта на списання запасів.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Виконком

1

Оприбутковано безоплатно отримані будматеріали для подальшої передачі

1815

2117

75000

4

Водночас відображено:

— дохід від безоплатно отриманих цінностей

2313

7511*

75000

3, 14

— касові видатки

2117

2313

75000

3, 4

2

Передано будматеріали управлінню для проведення ремонту

2711

1815

75000

13

3

Списано використані будматеріали

8013

2711

75000

17

Управління

1

Отримано будматеріали на проведення ремонту

1513

6611

75000

17

2

Використано будматеріали для ремонту

6611

1513

75000

13

* Не пізніше останнього дня звітного місяця на суму отриманої гуманітарної допомоги необхідно подати Довідку про надходження в натуральній формі до Держказначейської служби.

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2022/№ 21

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі