Інформація по темі "" | Публікації по тегу
12.08.22
32778 3
Друкувати
Обране

Дефектний акт: коли та навіщо складати, що зазначати

Перед ремонтом приміщення, обладнання, устаткування або транспортного засобу їх потрібно оглянути та скласти дефектний акт. Це документ, який підтверджує, що об’єкт потребує ремонту, виправлення дефектів. У цьому матеріалі розглянемо детальніше що це за документ «дефектний акт», для чого він потрібен, як його правильно скласти та за якою формою.

Що таке дефектний акт 

В загальному випадку дефектний акт (дефектна відомість, акт про виявлені дефекти, відомість дефектів) – це документ, який підтверджує факт пошкодження (дефектів) певного матеріального об’єкта, необхідність його ремонту. Він містить перелік робіт, які необхідно виконати для виправлення дефектів, та необхідних для цього ТМЦ.

Дефектний акт також може обґрунтовувати необхідність проведення поліпшення, модернізації або добудови справного об’єкта. Тому що перед складанням кошторису витрат на такі дії необхідно визначитися з конкретними роботами, які треба провести на об’єкті.

Фактично дефектний акт належить до початкової проектної документації, хоча він не є обов’язковим документом, а виконує лише планові та контрольні функції. Дефектний акт не є тим документом, на підставі якого визначаться остаточна вартість ремонту. Він лише допомагає прорахувати витрати, але повний розрахунок вартості ремонту визначається пізніше.

Разом з тим, бюджетні установи здебільшого складають дефектний акт. Адже вони зобов’язані обґрунтовувати та підтверджувати доцільність витрачання бюджетних коштів і відповідність такого витрачання затвердженому кошторису.

Зазвичай дефектні акти застосовують:

  • у будівництві;
  • при капітальному і поточному ремонті будівель та споруд;
  • при ремонті, поліпшеннях, модернізації обладнання та транспортних засобів.

Законодавством чітко не визначено порядок складання дефектного акту. Але цілком логично, що складати его слід на кожний об’єкт окремо. Наприклад, для ремонту ганку складається один дефектний акт, а для ремонту автомобіля – інший. В той же час, якщо ремонту підлягатиме певне приміщення, наприклад актова зала, то можна скласти один дефектний акт із окремими розділами: підлога, стеля, стіни, двері, вікна тощо. 

Хто складає дефектний акт 

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
3
Дмитро
01.12.2022
Було дуже цікаво та корисно,дякую.
Влад
23.05.2023
Автор перевернул все с ног на голову. Перечень работ для устранения дефектов определяется в смете, а не в дефектном акте. Дефектный акт это перечень и объем дефектов, которые подлежат устранению.
Владимир Влад
06.03.2024
Автор все по теме, перечень работ ты можеш и в дефектном сделать, А расчет цены- все в смету, я как инженер делаю дефектный, все по порядку что нада сделать.. и метражи... ибо сметчик может с подрядчиком контактовавть, а я сразу пишу обьемы
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×