Інформація по темі "" | Публікації по тегу
20.06.22
1110 0
Друкувати
Обране

Гуманітарна допомога: актуальні запитання

Чим відрізняється благодійна допомога від гуманітарної? Чи є відмінності в порядку обліку цих надходжень?

Ураховуючи сумні реалії сьогодення, питання одержання гуманітарної допомоги стали вкрай актуальними. Завдяки дружнім державам за час війни до України надійшла надвелика кількість гуманітарної допомоги. І якщо отримання благодійної допомоги — звична справа для бюджетних установ, то порядок отримання саме гуманітарної допомоги й досі викликає певні сумніви. Тож розберемося разом.

Наведемо основні засади надання благодійної та гуманітарної допомоги в таблиці нижче. Користуємось при цьому нормами Закону № 50731 та Закону № 11922.

1 Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

2 Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

Відмінність гуманітарної допомоги від благодійної

Показник

Благодійна допомога

Гуманітарна допомога

Вид підтримки

Благодійна пожертва — безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності, відповідно до Закону № 5073

Цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами з гуманних мотивів отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують її у зв’язку з соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, важким фінансовим становищем, виникненням надзвичайного стану, зокрема внаслідок стихійного лиха, аварій, епідемій і епізоотій, екологічних, техногенних та інших катастроф, які створюють загрозу для життя і здоров’я населення, або тяжкою хворобою конкретних фізичних осіб, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту в разі збройної агресії або збройного конфлікту

Благодійний грант — цільова допомога у формі валютних цінностей, яка має бути використана бенефіціаром протягом строку, визначеного благодійником

Надавачі допомоги

Благодійник — дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності

Донор — юридична та фізична особа в Україні або за її межами, яка добровільно надає гуманітарну допомогу отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за її межами

Отримувач допомоги

Фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада, будь-яка юридична особа, що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених Законом № 5073

Особи, визначені абз. 6 ст. 1 Закону № 1192 (у звичайних умовах, в умовах воєнного стану перелік може бути розширений)

УВАГА!

Гуманітарна допомога є різновидом благодійництва

Це чорним по білому прописано у ст. 1 Закону № 1192. Гуманітарна допомога має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону № 5073.

ВАЖЛИВО!

Оскільки гуманітарна допомога є різновидом благодійництва, правила її обліку нічим не відрізняються від правил обліку благодійної допомоги

Усі нормативні документи, які унормовують надання, отримання та облік благодійної допомоги, стосуються і гуманітарної допомоги. Майте це на увазі.

Чи обов’язково отримувач гуманітарної допомоги має бути в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги?

Так, дійсно, за загальним правилом отримувачем гуманітарної допомоги можуть бути лише особи, визначені абз. 6 ст. 1 Закону № 1192 (ср. USER_SHOW_ID). І ними є такі юридичні особи, які зареєстровані в установленому Кабміном порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги.

Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги веде Мінсоцполітики. Подати дані можливо через автоматизовану систему згідно з вимогами постанови № 9273.

3 Постанова КМУ «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» від 09.10.2020 № 927.

Але під час воєнного стану все більше отримувачів потребують гуманітарної допомоги. Уряд ставиться з розумінням до цієї ситуації і визначає одержувачами спеціальних видів гуманітарної допомоги інших осіб, крім визначених Законом № 1192. Прикладом поступок Уряду в цьому питанні є Порядок № 2204.

4 Порядок надання гуманітарної та іншої допомоги цивільному населенню в умовах воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 07.03.2022 № 220.

Які товари можна ввозити та отримувати як гуманітарну допомогу?

Товари, які можуть бути надані як гуманітарна допомога, наведено у ст. 6 Закону № 1192.

При цьому товари (роботи, послуги), визнані Законом № 1192 як гуманітарна допомога, не підлягають оподаткуванню. Але знову ж таки на період дії воєнного стану Кабмін може визнавати окремі категорії товарів, у т. ч. підакцизні, не передбачені у ст. 6 Закону № 1192, гуманітарною допомогою. Про це свідчать постанова № 1745 та офіційне роз’яснення КМУ, розміщене на Урядовому порталі6.

5 Постанова КМУ «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» від 01.03.2022 № 174.

6 Див. за посиланням: kmu.gov.ua/news/rozyasnennya-shchodo-vvezennya-gumanitarnoyi-dopomogi-na-teritoriyu-ukrayini-v-umovah-voyennogo-stanu-stanom-na-02042022.

Тож під час ввезення на територію України гуманітарної допомоги та її отримання уважно перегляньте чинні нормативні документи і роз’яснення. Адже навіть за такий невеликий строк, як із 01.03.2022 і до сьогодні, постанова № 174 змінювалась уже вісім разів.

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2022/№ 23

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі