Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.08.22
23816 1
Друкувати
Обране

Мотокоса та бензопила: які норми витрат ПММ?

На балансі нашої установи є мотокоса та бензопила, які працюють на бензині. Бензин ми списуємо по фактичним витратам. Але є сумніви, що це правильно. Чи є законодавчо встановлені норми витрат ПММ для такої техніки? Якщо ні, то за якими нормами списувати ПММ, аби потім не виникло проблем з держаудиторами?

Звісно, для правильного та обґрунтованого списання паливно мастильних матеріалів (ПММ) необхідно мати норми їх витрат. Єдиний документ, яким встановлено норми витрат ПММ, - це Норми витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті, затверджені наказом Мінтрансу від 10.02.98 № 43. Але ці норми стосуються лише автомобільного транспорту.

Для «неавтомобільного» обладнання, яке для роботи заправляють ПММ (газонокосарки, мотокоси, бензопили, інший садовий інструмент тощо), на законодавчому рівні норми витрат палива не затверджено.

Керуватися нормами, передбаченими заводом-виробником інструменту, теж не варіант. Адже далеко не кожен виробник зазначає таку інформацію в інструкції з експлуатацію. А якщо і зазначає, то у кращому разі — у розрахунку на 1 годину роботи.

Тоді як фактичні витрати ПММ можуть значно відрізнятися залежно від виду трав’яного покриття (виду деревини, її вологості — для бензопили). До того ж і майстерність працівника відіграє не останню роль.

Тож що ж робити бюджетним установам, які мають зазначену техніку? Як списувати бензин, щоб потім Держаудитслужба не встановила порушення?

Рішень цього питання два.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
1
Олег
23.08.2022
Мотокоса не транспорт, до чого тут мінтранс. Якщо норм витрат не затверджено (Слава Богу) то немо чого городити город, списуємо по факту, або по внутрішніх нормах. Ентузіазму і енергії нормувальників дуже не вистачає на фронті.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×