Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.07.22
4194 0
Друкувати
Обране

Облікова помилка попереднього кварталу: як виправити?

У липні 2022 року бухгалтер виявив помилку при списанні пального за травень цього року. Зокрема, було завищено вартість списаного пального на суму 980 грн. Як правильно виправити помилку попереднього кварталу?
Прикро, але від помилок ніхто не застрахований. Та головне в цьому випадку — виявлену помилку потрібно оперативно та правильно виправити.

Основні правила виправлення помилок у первинних документах та облікових регістрах визначено в розд. 4 Положення № 88*. При цьому для виправлення помилок минулих звітних періодів у Положенні № 88 передбачено тільки один спосіб — «червоне сторно». Але в класичному його розумінні (зазначення помилкової суми, кореспонденції зі знаком мінус, а правильного запису — зі знаком плюс) цей спосіб далеко не завжди можна застосувати для виправлення всіх помилок, допущених у минулих звітних періодах. Наприклад, як у випадку нашого читача, коли виправлення передбачає зменшення суми витрат після їх віднесення на фінрезультат звітного періоду (кварталу), тобто після закриття рахунків витрат.

Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Таким чином, загальна процедура виправлення бухгалтерських помилок залежить від того, в якому звітному періоді їх припустилися: в поточному чи попередньому звітному. Але вирішальне значення для порядку виправлення помилок має той факт, вплинули вони на фінансовий результат чи ні. Далі пояснимо, як застосувати правила виправлення помилки, на прикладі.

Приклад. При списанні вартості використаного пального за лютий 2022 року, яке обліковують на субрахунку 1514 «Пально-мастильні матеріали», помилково було списано пальне на загальну суму 12980 грн. Тоді як фактично було використано пальне на суму 12000 грн. Тобто було завищено вартість списаних запасів на суму 980 грн (12980 грн - 12000 грн).

Таким чином, на витрати звітного періоду (Дт 8013 — Кт 1514) було списано використане пальне на загальну суму 12980 грн. Далі цю суму було віднесено на фінансовий результат звітного періоду (субрахунок 5511).

У фінансовій звітності ці суми знайшли відображення в розд. I ф. № 2-дс «Звіт про фінансові результати» за перше півріччя 2022 року. Так, у ф. № 1-дс «Баланс» занижено загальна вартість запасів (ряд. 1050, гр. 4) на суму 980 грн. А у ф. № 2-дс на цю ж суму завищено витрати від обмінних операцій (ряд. 2210 та 2840). Як наслідок, було занижено фінрезультат звітного періоду (ряд. 2390).

Помилку виявлено в III кварталі 2022 року після подання фінансової звітності за перше півріччя 2022 року.

Розглянемо покроково, як слід виправляти помилку бухгалтеру.

Крок 1. Складаємо правильні записи

У ситуації, коли необхідно виправити помилку в обліку, яка зачіпає фінрезультат попередніх звітних періодів (кварталів), радимо спочатку скласти собі невелику шпаргалку-підказку.

Для цього слід записати правильні бухгалтерські записи та порівняти їх із фактичними записами в облікових регістрах. Після цього можна проаналізувати, яких записів бракує або що відобразили зайве. І тільки після цього є сенс складати бухгалтерську довідку як результат вашої роботи.

Для наочності покажемо порядок відображення цих операцій у таблиці: як було та як мало бути.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі