Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.04.23
3109 4
Друкувати
Обране

Первинка відсутня або запізнилася: як закрити розрахунки?

Час закривати місяць/квартал/рік, а первинних документів від постачальників і досі нема? Особливо щодо первинки на послуги (зв’язку, комунальні тощо). Та й ТМЦ іноді надходять без товаросупровідних документів. На поміч у цих випадках прийде внутрішній документ установи, який на певний час замінить первинку від контрагентів. Що це за документ та коли його можна складати?

Нагадаємо: за правилами бухобліку господарські операції мають бути відображені в обліку в тому звітному періоді, у якому вони здійснені. Це встановлено ч. 5 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV. Але для цього треба мати документальне підтвердження — первинний документ (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

А як бути в тому разі, коли первинні документи запізнюються або взагалі відсутні? На підставі чого здійснити записи в бухобліку щодо господарських операцій, які фактично відбулися, але з певних причин не задокументовані?

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
4
Лілія
06.04.2023
А як бути з Казначейством і бюджетним законодавством? Для прикладу- якщо на момент подачі квартальної звітності не отримано акти по комунальних послугах за березень. Складаємо бух.довідку, нараховуємо витрати і показуємо кредиторську заборгованість згідно цієї довідки. Але в Казначействі не буде реєстрації. Відповідно, кредиторська заборгованість за даними Казначейства і даними обліку (звітності) буде не співпадати.
Олена
06.04.2023
А навіщо робити кредиторку? Цей варіант скоріш за все підходить аби закрити дебіторку. Та й це можливість, а не обов'язок.
Лілія Олена
07.04.2023
Згідно бух.облікових правил витрати треба визнати в тому періоді коли вони виникли.
Тоді комуналка за березень (навіть якщо акт отримано і зареєстровано в казначействі вже в квітні) має бути нарахована (витрати і кредиторка) за березень на підставі бух.довідки.
Наталія Євгеніївна
12.04.2023
Мінфіну спільно з ДКСУ давно пора конкретні розяснення дати по таких питаннях і неузгодженостях. А то виходить як завжди: постанов та інструкцій ціла купа, а на практиці одні інстанції кажуть одне, другі -інше.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×