Інформація по темі "" | Публікації по тегу
17.10.22
15972 0
Друкувати
Обране

Придбали генератор: вирішуємо облікові питання

Заклад освіти придбав генератор вартістю 21810 грн. На який субрахунок віднести такий актив? Як списувати пальне, використане для його роботи?

Як обліковувати генератор?

За нинішніх умов застосування автономних генераторів є як ніколи актуальним. Адже ці пристрої слугують резервними джерелами електроенергії. І, вочевидь, такий агрегат цілком відповідає визначенню об’єкта основних засобів (далі — ОЗ).

При виборі субрахунку для обліку генератора керуємося загальними правилами. Так, залежно від вартості придбаного обладнання та вартісних критеріїв визнання малоцінних необоротних матеріальних активів (далі — МНМА), установлених обліковою політикою установи, такий об’єкт буде зараховано до складу ОЗ або МНМА. Відповідно при цьому застосовуємо субрахунок 1014 або 1113.

Здебільшого установи встановлюють вартісні ознаки МНМА на рівні 20 тис. грн. З огляду на це, в ситуації нашого читача придбаний генератор підлягає зарахуванню до складу ОЗ на субрахунок 1014.

Приклад. Як резервне джерело електроенергії заклад освіти (неплатник ПДВ) в жовтні 2022 придбав генератор вартістю 21810 грн (у т. ч. ПДВ — 3635 грн).

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі