Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.05.24
4835 0
Друкувати
Обране

Процедура передання справ старим головбухом новому

Головний бухгалтер, який вирішив звільнитися, має попіклуватися про передання справ. Та, мабуть, більше зацікавлений у переданні-прийманні справ — його наступник. Позаяк лише тоді він зможе максимально захистити себе від помилок попередника і не розплачуватися у підсумку за огріхи колишнього. Про нюанси, які супроводжують цю процедуру, та послідовності дій у разі зміни головного бухгалтера ми зараз і поговоримо.

Обов’язковість передання справ наступнику

Проблема з прийняттям (передачею) справ головним бухгалтером у разі призначення на посаду або звільнення з неї, а також проведенням перевірки стану обліку та звітності попередника полягає в тому, що для підприємств* ця процедура нормативно чітко не врегульована.

* Підприємства — юридичні особи, створені відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, представництва іноземних суб’єктів госпдіяльності, які зобов’язані вести бухоблік та подавати фінзвітність (ч. 1 ст. 2 Закону про бухоблік).

За вимогами ч. 2 ст. 8 Закону про бухоблікпитання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи), який здійснює керівництво підприємством та несе відповідальність за організацію бухобліку відповідно до законодавства та установчих документів. А власне функції головного бухгалтера або особи, яка забезпечує ведення бухобліку підприємства, визначено ч. 7 ст. 8 Закону про бухоблік. І там ні слова не сказано про механізм зміни головного бухгалтера.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

На те, що окремий порядок приймання-передачі первинних документів, регістрів бухобліку та інших документів у разі звільнення головного бухгалтера законодавством не визначений, свого часу звертав увагу Мінфін у листі від 24.09.2012 № 31-08410-07-10/23279.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×