Інформація по темі "" | Публікації по тегу
06.06.23
13043 0
Друкувати
Обране

Розроблено ПКД: як обліковувати документацію?

Як відобразити в обліку витрати на розроблення проєктно-кошторисної документації для проведення капітального ремонту приміщення: як витрати звітного періоду, віднести на збільшення первісної вартості об’єкта, що ремонтується, чи взагалі обліковувати як окремий об’єкт?

Проєктна та кошторисна документація

Проведення капітального ремонту, нового будівництва, реконструкції (технічного переоснащення) будівель, приміщень, споруд передбачає підрядний спосіб виконання робіт (ч. 2 ст. 875 ЦКУ). Для цього між замовником та підрядником укладається договір будівельного підряду. Передбачені таким договором роботи підрядник повинен виконувати згідно з проєктною документацією та кошторисом, тобто проєктно-кошторисною документацією (далі — ПКД) (абз. 2 ч. 1 ст. 877 ЦКУ).

Розроблення ПКД підрядник може здійснити самостійно або отримати затверджену документацію від замовника (ч. 1 ст. 875 ЦКУ). За ким закріплюється такий обов’язок, визначається умовами договору (ч. 2 ст. 877 ЦКУ).

До речі, при капітальному ремонті об’єктів допускається здійснення проєктування в одну стадію — розроблення робочого проєкту (абз. 2 п.п. 11.3 Порядку № 451). Ба більше, якщо капремонт виконується з метою поліпшення експлуатаційних показників об’єкта з незначними наслідками (СС1), допускається розроблення лише дефектного акта. В останньому визначаються фізичні обсяги робіт та умови їх виконання. Також складається кошторисна документація, що має бути передбачено завданням на проєктування (абз. 3 п.п. 11.3 Порядку № 45). Але рішення щодо зміни кількості стадій або стадійності проєктування замовник та генпроєктувальник (проєктувальник) приймають узгоджено (п.п. 11.3 Порядку № 45).

1 Порядок розроблення проєктної документації на будівництво об’єктів, затверджений наказом Мінрегіонрозвитку від 16.05.2011 № 45.

Що визначається в ПКД? У зазначених документах установлюють обсяг і зміст робіт, вимоги до їх проведення. Наприклад, визначають потребу в кадрах, будівельних матеріалах, машинах і обладнанні тощо. На підставі такої інформації далі формується вартість робіт.

Бухоблік

Капремонт ОЗ

Проведення капітального ремонту — звичайне утримання об’єкта ОЗ, його підтримання в придатному для подальшого використання стані. Тобто йдеться про відновлення або підтримання експлуатаційних якостей об’єкта. При цьому потенціал його корисності та/або продуктивності залишається на первісно оціненому рівні (п. 2 розд. ІІІ НП(С)БО 121). Усі витрати на проведення таких ремонтних робіт та всі супутні витрати для їх здійснення (у т. ч. на розроблення ПКД) визнаємо витратами звітного періоду, а саме:

  • відображаємо за субрахунком 8013 — якщо об’єкт, який ремонтується, використовується в процесі основної діяльності;
  • відображаємо за субрахунком 8113 — якщо об’єкт, який ремонтується, використовується для надання послуг, виготовлення продукції, виконання робіт.

Але нагадаємо: остаточне рішення щодо визначення характеру та виду здійснюваних робіт приймає керівник установи. Це прямо передбачено п. 2 розд. VI Методрекомендацій № 112. Саме керівник вирішує, спрямовані такі витрати на утримання об’єкта чи все-таки на підвищення його техніко-економічних можливостей. Приймає рішення керівник на підставі аналізу наявної ситуації та суттєвості таких витрат. Підставою для визнання витрат такими, що пов’язані з поліпшенням об’єкта ОЗ, можна вважати зростання внаслідок цього потенціалу корисності об’єкта, а отже, і майбутніх економічних вигод (абз. 2 п. 3 розд. VІ Методрекомендацій № 11). Відповідне рішення керівника установи має бути зафіксоване в розпорядчому документі.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Поліпшення ОЗ

У разі розроблення ПКД для проведення робіт, спрямованих на поліпшення об’єкта ОЗ (у т. ч. реконструкцію (реставрацію), модернізацію, добудову, дообладнання), відносимо витрати на збільшення первісної вартості такого об’єкта. Адже вартість робіт, що приводять до збільшення очікуваних майбутніх вигод від об’єкта ОЗ, включається до капітальних інвестицій з майбутнім збільшенням первісної вартості ОЗ (абз. 2 п. 3 розд. VІ Методрекомендацій № 11).

Тобто з початку і до закінчення зазначених робіт та до моменту введення об’єкта в експлуатацію всі витрати на поліпшення (у т. ч. на розроблення ПКД) обліковуємо на субрахунку 1311 (п. 1 розд. IX Методрекомендацій № 11).

Нагадаємо: роботи з поліпшення об’єкта ОЗ здійснюються за рахунок капітальних витрат, передбачених у кошторисах на виконання зазначених робіт (п. 2 розд. VI Методрекомендацій № 11).

Висновок: облік витрат на виготовлення ПКД залежить від суті та мети виконуваних ремонтних робіт. У разі розроблення такої документації для звичайного капремонту ОЗ — відносимо на витрати звітного періоду. У разі розроблення ПКД для поліпшення цього об’єкта — відображаємо капінвестиції з майбутнім збільшенням первісної вартості ОЗ.

Головне запам’ятайте: в будь-якому разі ПКД не є окремим об’єктом обліку.

Приклад. Для проведення капремонту приміщення установа замовила розроблення ПКД в окремій організації. Вартість її виготовлення — 100000 грн. Оплата здійснюється після отримання документації.

Підрядною організацією проведено капітальний ремонт приміщення згідно з вимогами ПКД. Загальна вартість договору підряду становить 600000 грн. Згідно з договором передбачено попередню оплату в розмірі 180000 грн (для закупівлі будматеріалів).

Ремонтні роботи проведено своєчасно, форми № КБ-2в та КБ-3 підписано без зауважень.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Розроблення ПКД

1

Отримано асигнування на розроблення ПКД на капремонт приміщення

2313

7011

100000

2

2

Виконано роботи з розроблення ПКД

8013

6211

100000

6

3

Перераховано кошти за розроблення ПКД

6211

2313

100000

2, 6

Капітальний ремонт

1

Отримано асигнування на капремонт приміщення

2313

7011

600000

2

2

Перераховано попередню оплату підряднику

2113

2313

180000

2, 4

3

Виконано роботи з капремонту

8013

6211

600000

6

4

Зменшено суму заборгованості перед підрядником на суму сплаченого авансу

6211

2113

180000

4, 6

5

Проведено остаточний розрахунок з підрядником

6211

2313

420000

2, 6

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі