Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.05.21
31050 0
Друкувати
Обране

Списуємо фарбу. А чи є норми?

Завгосп установи пофарбував ворота в гаражі, який належить нашій установі. При цьому він використав одну банку фарби. Як її списати? Чи є якісь норми? Чи потрібно застосовувати Правила визначення вартості будівництва?

Чи застосовувати Правила визначення вартості будівництва? 

Дійсно, вартість робіт з ремонту визначається відповідно до ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва», затвердженого наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 05.07.2013 р. № 293.

Цей стандарт встановлює основні правила визначення вартості нового будівництва, реконструкції, капітального ремонту та технічного переоснащення будинків, будівель і споруд будь-якого призначення, їх комплексів, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, а також реставрації пам’яток архітектури ті містобудування. Він носить обов’язковий характер при визначенні вартості будівництва об’єктів, що споруджуються за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії. Розрахунок витрат на ремонт відповідно до цього документу включає норми витрат на матеріали, зарплату тощо. Застосування цього стандарту обумовлюється договором між будівельною організацією та замовником робіт.

Але коли мова йде лише про виконання власними силами установи такої дрібної роботи, як фарбування, застосовувати ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 недоцільно. А за відсутності спеціаліста з будівництва та ремонту ще й досить складно.

Обсяг і вартість поточного ремонту, що виконується господарським способом, може бути визначено на основі дефектних актів і розцінених описів робіт. Власне, такі документи потрібні передусім для того, аби правильно запланувати видатки на їх виконання. Тобто щоб орієнтуватися, які роботи треба виконати і які будівельні матеріали для цього потрібні. 

Чи є норми витрати фарби? 

Розрахунок витрати фарби зазвичай виконується на квадратний метр поверхні. При покупці обов'язково слід звертати увагу на цей показник, проставлений як правило виробником на етикетці.

Знаючи кількість фарби, необхідної для того, щоб покрити нею квадратний метр поверхні, неважко самостійно зробити розрахунки щодо необхідної кількості банок в тому чи іншому випадку. Це зручно, перш за все, в плані економії коштів. Адже у фарби є власний термін придатності. І банки, яки залишилися не використані, можливо, так ніколи і не знадобляться. Таким чином, витрата фарби на 1м2 - параметр дуже важливий.

Перш за все потрібно виміряти ту поверхню, яка буде оброблятися, по периметру і розрахувати площу. Це дозволить легко визначити, скільки саме банок необхідно придбати.

Найчастіше фарба продається в 3-літрових ємностях. Таким чином, наприклад, для фарбування підлоги площею в 30 м2 при зазначеній витраті в 0,05 л / 1м2 потрібно буде придбати 2 банки. Але це тільки в тому випадку, якщо поверхня раніше була пофарбована або добре прогрунтована.

Іноді на етикетках вказується і інший параметр - на скільки метрів вистачає одного літра. В цьому випадку розрахувати кількість банок буде ще простіше. Так, наприклад, якщо не етикетці банки написано, що норма витрачання фарби складає 1 л на 8 м2, а площа воріт в гаражі – 12 м2, то на фарбування таких воріт можна витратити і списати 1,5 л фарби.

Також слід звертати увагу на рекомендовану в інструкції кількість шарів покриття фарбою для фарбування та інші показники.

Якщо відповідно до інструкції фарбувати необхідно в два шари, то норма списання фарби відповідно подвоїться.

Сумарна витрата фарби також залежить від обраного малярного інструменту, яким ви збираєтеся проводити оздоблювальні роботи. Так, найбільше засобу втрачається при використанні пензлика. Це пов’язано з тим, що ворсинки просочуються фарбою, частина якої залишається на кисті. Крім того, такий інструмент має не дуже зручну конструкцію, тому певна кількість барвника буде капати на підлогу. У зв’язку з цим, якщо ви хочете заощадити лакофарбовий матеріал, то пензлик краще не використовувати.

Набагато менше фарби буде витрачатися при використанніпульверизатора абоваликана силіконовій основі. Такий інструмент практично не вбирає в себе засіб, що суттєво зменшує його витрати. Крім того, зробити фарбування більш економним допоможе використання спеціального лотка.

А ще, зменшити кількість використовуваної фарби допоможе правильна підготовка поверхні перед фарбуванням

Обліковуємо та списуємо 

Фарба належить до хімічно-москательних будівельних матеріалів. І відповідно до Порядку застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженому наказом Мінфіну від 29.12.2015 р. № 1219, повинна обліковуватися на субрахунку 1513 «Будівельні матеріали».

Списання таких запасів відбувається після їх фактичного використання на підставі Акту списання запасів. Його форма наведена у додатку до Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів суб'єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Такий акт складає комісія зі списання матеріальних цінностей, призначена наказом керівника установи.

Вибуття запасів (списання з балансу) в бухгалтерському обліку відображається як збільшення витрат (дебет субрахунку 8013 або 8113) та зменшення запасів звітного періоду (кредит субрахунку 1513).

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×