Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.07.22
3156 0
Друкувати
Обране

Відшкодування комунпослуг за час дислокації ЗСУ

У зв’язку з війною підрозділи ЗСУ тимчасово дислокуються в різних будівлях. Хто має сплачувати за комунальні послуги, надані під час перебування таких військових підрозділів?

На жаль, на законодавчому рівні це питання до кінця не врегульовано. Але в будь-якому разі фактично підрозділи ЗСУ дислокуються та будуть ще перебувати в т. ч. і в будівлях бюджетних установ і закладів. Тож пропонуємо разом розібратися, на яких умовах ЗСУ можуть перебувати в «бюджетних» приміщеннях і хто має сплачувати за комунальні послуги, спожиті військовими.

Умови перебування ЗСУ в приміщеннях бюджетних установ

Позичка

У період дії воєнного стану послаблень щодо передачі державного чи комунального майна в позичку немає.

ВАЖЛИВО!

Передавати державне чи комунальне майно в безоплатне користування або позичку заборонено

Це чітко визначено в ч. 2 ст. 9 Закону № 157*.

Отже, надати приміщення для розташування ЗСУ в позичку неможливо.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-ІХ.

Оренда

На нашу думку, це найбільш законний та прийнятний варіант надання приміщень для перебування ЗСУ. І така оренда цілком може бути безкоштовною чи майже безкоштовною. Пояснимо.

Насамперед відносини між орендодавцем — бюджетною установою та орендарем — підрозділом ЗСУ будуть оформлені договором оренди.

До речі, при цьому можна скористатися Примірним договором оренди**.

** Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

Також нагадаємо: за загальним правилом усі орендарі комунального майна зобов’язані були оплачувати авансовий внесок і забезпечувальний депозит у розмірах, визначених договором оренди. Проте з прийняттям постанови № 634*** органи місцевого самоврядування (далі — ОМС) та інші установи й організації, діяльність яких фінансується за рахунок державного або місцевих бюджетів, звільнені від сплати авансового внеску та забезпечувального депозиту.

*** Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Тож, навіть користуючись Примірним договором оренди, сплачувати забезпечувальний депозит підрозділу ЗСУ наразі не доведеться.

Тепер щодо розміру орендної плати.

Перший варіант. Оренда за 1 грн

Так, здати майно в оренду підрозділу ЗСУ, дійсно, можна за 1 грн на рік. І ось чому.

Річна орендна плата за оренду нерухомого майна в розмірі 1 гривні встановлюється органам держвлади, іншим бюджетним організаціям, закладам, установам, які повністю фінансуються з державного бюджету. Зазначене передбачено п. 13 Методики № 630****.

**** Методика розрахунку орендної плати за державне майно, затверджена постановою КМУ від 28.04.2021 № 630.

Нагадаємо: Методика № 630 поширюється на орендні відносини щодо майна державної власності. Тоді як стосовно комунального майна при наданні його в оренду установи керуються методиками розрахунку орендної плати, затвердженими відповідним ОМС. Утім, розробляють такі методики на основі Методики № 630. Якщо ж місцеву методику не затверджено, то під час оренди комунального майна також слід керуватися Методикою № 630. Це передбачено абз. 3 ч. 2 ст. 17 Закону № 157.

Другий варіант. Звільнення від орендної плати

Орендаря — підрозділ ЗСУ можна взагалі звільнити від сплати орендної плати. Таку можливість надає п. 12 постанови № 634. Адже ОМС можуть надавати додаткові пільги орендарям під час воєнного стану.

Щоправда, процедура звільнення буде більш складною, ніж просте надання в «одногривневу» оренду. Але такий варіант також можливий, тож не можемо про нього не сказати.

Який саме варіант обрати, має визначити відповідна місцева рада, на території якої будуть розташовані підрозділи ЗСУ.

До речі, при наданні приміщень в оренду проблем із секретністю даних про підрозділ ЗСУ та його місцезнаходження виникнути не повинно. Адже під час воєнного стану відображати інформацію в ЕТС не потрібно. Це передбачено п. 6 постанови № 634.

Тож інформацію про підрозділ ЗСУ, який дислокується в певному приміщенні бюджетної установи, розголошено не буде.

Докладніше про оренду під час війни читайте в матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

Відшкодування комунпослуг

Насамперед звернемося до роз’яснень, наданих Мінфіном у листі від 11.05.2022 № 05120-02/277-ЗПІ/234 (далі — лист) щодо можливих дій місцевої ради з метою компенсації видатків на оплату комунпослуг та енергоносіїв закладам за час дислокації в них ЗСУ. У цьому листі Мінфін намагався відповісти на зазначене запитання. Лише «намагався», бо остаточної відповіді в листі так і не прозвучало. Але все ж таки розглянемо, що саме написав Мінфін.

До видатків, які здійснюються з держбюджету, належать, зокрема, видатки на національну оборону (крім заходів і робіт з мобілізаційної підготовки місцевого значення), забезпечення безпеки держави та цивільний захист населення і територій (крім заходів, визначених п. 16 ч. 1 ст. 91 БКУ), забезпечення функціонування установ і закладів ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань. Це визначено в ст. 87 БКУ.

Натомість затвердження місцевих цільових програм, зокрема, на підтримку ЗСУ бюджетним законодавством не передбачено.

Водночас до делегованих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі оборонної роботи належить вирішення відповідно до законодавства питань, пов’язаних із наданням військовим частинам, установам, навчальним закладам ЗСУ службових приміщень і жилої площі, інших об’єктів, комунально-побутових послуг, здійснення контролю за їх використанням, наданням послуг. Це передбачено ст. 36 Закону № 280*****.

***** Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Але, як ми вже зазначали, передача державного та комунального майна в безоплатне користування та позичку заборонена.

Також Мінфін у своєму листі наголосив, що видатки на напрями, які висвітлені у зверненні, доцільно здійснювати за кодами ТПКВК, за якими утримуються відповідні заклади, та в межах бюджетних призначень таким закладам.

Та, зі свого боку, зазначимо: здійснювати видатки, наприклад, за освітніми ТПКВК на утримання інших юридичних осіб, у т. ч. й підрозділів ЗСУ, які не мають стосунку до освіти, у жодному разі не можна.

І, як видно з листа Мінфіну, чіткого визначення, хто саме має проводити видатки на відшкодування комунпослуг, спожитих підрозділами ЗСУ, немає.

Якраз аби уникнути такої плутанини, найкращим варіантом використання приміщень бюджетних установ для розташування військових формувань буде надання їх в оренду. У такому разі підрозділ ЗСУ як орендар відшкодує фактично витрачені ним комунальні послуги й жодних питань із цього приводу не буде.

УВАГА!

До плати за оренду іншого окремого індивідуально визначеного майна не включаються витрати на утримання орендованого майна та плата за комунальні послуги

Це визначено в п. 4 Методики № 630.

Аналогічну норму щодо невключення до орендної плати витрат на утримання орендованого майна містять і місцеві методики, розроблені на основі Методики № 630 (ср. USER_SHOW_ID).

Таким чином, сторони договору оренди просто не можуть установити такий розмір орендної плати, який би покривав витрати орендодавця на комунальні послуги.

Вартість комунальних послуг, спожитих орендарем, не включається до орендної плати, а має сплачуватися орендарем окремо.

До речі, це ж підтверджує і п. 3.1 Примірного договору оренди. У ньому визначено, що до складу орендної плати не входять витрати на утримання орендованого майна. Зокрема, серед них: комунальні послуги, послуги з управління об’єктом нерухомості, витрати на утримання прибудинкової території та місць загального користування, вартість послуг з ремонту і технічного обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі, у т. ч. покрівлі, фасаду, вивіз сміття тощо.

Орендар несе ці витрати на основі окремих договорів, укладених із балансоутримувачем та/або безпосередньо з постачальниками послуг. Нову примірну форму такого договору має затвердити ФДМУ. Проте наразі продовжує діяти Примірний договір № 1774******.

****** Примірний договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю, затверджений наказом ФДМУ від 23.08.2000 № 1774.

Протягом п’яти робочих днів з дати укладення договору оренди балансоутримувач зобов’язаний надати орендарю для підписання:

— два примірники договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю;

— проєкти договорів із постачальниками комунальних послуг, якщо стосовно об’єкта оренди такими постачальниками комунальних послуг відкрито окремі особові рахунки або якщо окремі особові рахунки було відкрито на попереднього користувача майном.

Зі свого боку, орендар зобов’язаний протягом десяти робочих днів з моменту отримання примірників договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю:

— або підписати і повернути балансоутримувачу примірник договору,

— або подати балансоутримувачу обґрунтовані зауваження до сум витрат, які підлягають відшкодуванню орендарем за договором.

Отже, під час вирішення організаційно-правових питань, пов’язаних з орендою приміщення, сторонам необхідно визначити порядок розрахунків за спожиті комунальні послуги.

Наостанок нагадаємо: нещодавно ФДМУ передбачив можливість підписання договорів оренди в електронному вигляді. Більше про це — у матеріалі «Договір оренди в електронному вигляді: нюанси укладення» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 25.

Бюджетна бухгалтерія, липень, 2022/№ 27

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі