Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.12.22
2925 0
Друкувати
Обране

Бюджетна класифікація: вивчаємо «новорічні» зміни

Мінфін наказом № 434* уніс чергові зміни до бюджетної класифікації, затвердженої наказом № 11**. Ці зміни пов’язані з актуалізацією бюджетної класифікації, тобто приведення кодів до норм чинного законодавства.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» від 15.12.2022 № 434.

** Наказ Мінфіну «Про бюджетну класифікацію» від 14.01.2011 № 11.

Які саме зміни чекають на нас із вами, розповімо далі.

Зміни назв кодів доходів бюджету

Почнемо з класифікації доходів бюджету.

За деякими кодами відкориговані їх назви. У переважній більшості випадків це пов’язано зі змінами, внесеними до БКУ* Законом № 2709**.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

** Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень» від 03.11.2022 № 2709-ХІ.

Розглянемо кілька прикладів цих змін.

Так, зокрема, згідно з оновленим п. 29 ч. 2 ст. 29 БКУ до доходів загального фонду держбюджету належать доходи від плати за видачу, переоформлення, продовження строку дії дозволів на користування ресурсами нумерації. До внесення змін це була плата за виділення номерного ресурсу.

Відповідно код для таких надходжень 22012200 змінив назву з «Плата за виділення номерного ресурсу» на «Плата за видачу, переоформлення, продовження строку дії дозволів на користування ресурсами нумерації».

Аналогічно, відповідно до оновленого п. 51 ч. 2 ст. 29 БКУ до складу доходів загального фонду держбюджету належить збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з користування та надання послуг мобільного зв’язку. Раніше йшлося про стільниковий зв’язок. З огляду на це, назву коду доходів 24140600 «Збір з користування та надання послуг стільникового рухомого зв’язку» змінено на «Збір з надання послуг мобільного зв’язку».

І ще один приклад. Відтепер до складу доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належать адміністративні штрафи та штрафні санкції за порушення законодавства у сфері виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, які використовуються в електронних сигаретах, та пального, що зараховуються за місцем вчинення порушення. Це передбачено оновленим п. 371 ч. 1 ст. 64 БКУ.

Відповідно до цих змін назву коду доходів 21081500 «Адміністративні штрафи та штрафні санкції за порушення законодавства у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів» змінено на «Штрафні санкції, що застосовуються відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Повний перелік кодів доходів, за якими змінено назви, наведемо у таблиці.

Коди доходів, за якими змінено назви

Код

Найменування

до змін

після змін

21081500

Адміністративні штрафи та штрафні санкції за порушення законодавства у сфері виробництва та обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів

Штрафні санкції, що застосовуються відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»

22011900

Збори за підготовку до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються прав автора на твір, та плата за одержання контрольних марок

Збори за підготовку до державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються прав автора на твір

22012200

Плата за виділення номерного ресурсу

Плата за видачу, переоформлення, продовження строку дії дозволів на користування ресурсами нумерації

22020000

Плата за ліцензії на провадження діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей

Плата за ліцензії у сфері діяльності з організації та проведення азартних ігор і за ліцензії на випуск та проведення лотерей

24140600

Збір з користування та надання послуг стільникового рухомого зв’язку

Збір з надання послуг мобільного зв’язку

24160000

Концесійні платежі

Платежі в умовах концесії

41036100

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених абзацами 5 — 8 пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I — II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, визначених пунктами 11 — 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов

Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2 — 5 частини першої статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I — II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11 — 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов

41050400

Субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених абзацами 5 — 8 пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I — II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, визначених пунктами 11 — 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету

Субвенція з місцевого бюджету на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для сімей осіб, визначених пунктами 2 — 5 частини першої статті 10-1 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», для осіб з інвалідністю I — II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, визначених пунктами 11 — 14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету

42030100

Надходження в рамках програм секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу

Надходження в рамках програм бюджетної підтримки Європейського Союзу

Нові коди доходів

Окрім відкоригованих назв кодів доходів, з’явились ще й абсолютно нові.

Логічно, що це пов’язано з новими видами доходів. Далі розглянемо, які саме нові коди додано до класифікації доходів та чим це зумовлено.

11021700 «Авансовий внесок з податку на прибуток підприємств, що сплачується платниками податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі».

Поява цього коду пов’язана зі змінами ПКУ*, внесеними Законом № 2720**.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі» від 03.11.2022 № 2720-IX.

Так, платники податку, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток підприємств за кожний пункт обміну іноземної валюти. Це передбачено п. 137.11 ПКУ (ср. USER_SHOW_ID).

Звісно, бюджет поповниться такими надходженнями. Відповідно маємо новий код доходів бюджету.

41021400 «Додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації».

Надання такої дотації передбачено ст. 25 Закону № 2710*. Місцеві бюджети для отримання зазначеної дотації мають застосовувати цей код доходу.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-ІХ.

41031900 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів».

Гарна новина для місцевих бюджетів. Знову на закупівлю шкільних автобусів отримаєте субвенцію з державного бюджету. Адже протягом останніх років із таким придбанням місцеві бюджети «викручувались» самостійно, як могли.

Отримання коштів цієї субвенції стане можливим у 2023 році завдяки ст. 29 Закону № 2710. Зараховувати їх слід саме за новим кодом доходів — 41031900.

Якщо ж йтиметься про перерозподіл таких коштів між місцевими бюджетами, застосовуйте новий код доходу 41058900 «Субвенція з місцевого бюджету на придбання шкільних автобусів за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету».

41032800 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти». Такий новий вид субвенції диктують нам реалії сьогодення. Зокрема, у школах мають бути належним чином обладнані укриття. Тож кошти такої субвенції слід зараховувати до місцевих бюджетів саме за цим новим кодом доходів.

У разі якщо кошти такої субвенції буде передано з одного місцевого бюджету до іншого слід застосовувати код доходів 41059000 «Субвенція з місцевого бюджету на облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету».

Поява наступних декількох нових кодів доходів зумовлена з отриманням нових видів грантів. Наведемо їх:

42020100 «Грант МБРР для проекту «Відновлення і розвиток стійкої національної моделі медичної галузі України»»;

42020200 «Грант НЕФКО для проекту «Вища освіта України»»;

42020300 «Грант KfW для проекту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб»»;

42020400 «Гранти на бюджетну підтримку, що надійшли до державного бюджету»;

42020500 «Гранти, що надійшли до місцевих бюджетів».

У разі надходження таких видів грантів зараховуйте їх за кодом доходів відповідно до виду гранту.

Видалені коди доходів

Певні коди доходів було видалено. Це пов’язано з тим, що такі види доходів найближчим часом не передбачені ані БКУ, ані Законом № 2710, ані іншими чинними нормативними документами. Здебільшого йдеться про субвенції, які більше не надаватимуться. Серед них, зокрема, такі як:

— субвенція з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості;

— субвенція з місцевого бюджету на забезпечення централізованою подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтамз гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету тощо.

Підкориговано відомчу класифікацію

Наостанок декілька слів про корективи, внесені до відомчої класифікації.

Так, відомча класифікація зазнала «косметичних» змін, пов’язаних зі зміною назв певних відомств. Наприклад, назва коду відомчої класифікації 556 «Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації» замінена назвою «Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку».

Крім того, виключено коди відомчої класифікації за загальнодержавними видатками та кредитуванням таких міністерств, як Міненергетики, Мінцифри, Мінкультури та Мінреінтеграції.

Усі вищезазначені зміни запрацюють із 01.01.2023.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 48

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі