Інформація по темі "" | Публікації по тегу
05.12.22
1648 1
Друкувати
Обране

Черговість здійснення видатків: відповіді на актуальні запитання

Питання черговості проведення видатків в умовах воєнного стану незмінно цікавлять розпорядників бюджетних коштів. Тож тримайте ще одну порцію відповідей на актуальні запитання. Цього разу розповімо про придбання блендера та м’ясорубки, фарби для принтера, жалюзі, електронагрівача та про оплату за атестацію робочих місць.

Придбання блендера та м’ясорубки

Чи можна придбати блендер та м’ясорубку для шкільної їдальні?

У питаннях черговості проведення видатків у період дії воєнного стану керуємося Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

І одразу зазначимо: придбати блендер та м’ясорубку наразі у другу чергу, на жаль, не вийде. Адже такі видатки не передбачені як другочергові п. 19 Порядку № 590.

У другу чергу можливо лише відремонтувати наявні блендер та м’ясорубку, які вийшли з ладу.

Так, за рахунок коштів як загального, так і спеціального фонду передбачено видатки на придбання комплектувальних виробів і деталей для ремонту виробничого та невиробничого обладнання.

Також за рахунок коштів обидвох фондів дозволено проводити видатки на оплату послуг з поточного ремонту та техобслуговування обладнання, техніки, механізмів, локальної мережі, охоронної сигналізації, систем вентиляції, технічного обслуговування та утримання в належному стані внутрішніх та зовнішніх мереж тепло-, водо-, електро-, газопостачання та водовідведення.

Щодо застосування КЕКВ, то передусім беремо до уваги економічну суть платежу та норми Інструкції № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків, затверджена наказом Мінфіну 12.03.2012 № 333.

Видатки на придбання блендера та м’ясорубки слід проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Якщо ж ітиметься про ремонт зазначеного обладнання, то видатки на придбання комплектувальних виробів і деталей для цього слід проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

А безпосередньо оплату послуг з поточного ремонту блендера та м’ясорубки проводьте за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Придбання фарби для принтера

Необхідно придбати фарбу для струменевого принтера. Як це зробити?

Фарба для струменевого принтеру є витратним матеріалом до оргтехніки.

У другу чергу за спеціальним фондом кошторису п. 19 Порядку № 590 дозволяє проводити видатки на придбання витратних та інших матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки.

При цьому придбання таких матеріалів до комп’ютерної техніки та оргтехніки слід планувати та проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Також зауважимо: в рамках видатків на техобслуговування обладнання цілком можливо провести заправку картриджа. Такі видатки відповідно до вимог п. 19 Порядку № 590 можуть бути здійснені у другу чергу. Причому їх можна проводи як за рахунок коштів загального, так і за рахунок спеціального фонду.

Видатки на заправку картриджів слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Придбання жалюзі

Чи можна в умовах воєнного стану придбати жалюзі?

Придбати жалюзі у другу чергу можна, тільки якщо плануєте їх придбати для облаштування місць внутрішньо переміщених осіб (далі — ВПО). Адже п. 19 Порядку № 590 передбачає проведення у другу чергу видатків на придбання матеріалів для облаштування місць тимчасового перебування ВПО (евакуйованих осіб). Видатки на ці цілі дозволено здійснювати за рахунок як загального, так і спеціального фонду кошторису.

Натомість видатки на придбання жалюзі для облаштування інших приміщень можна провести лише у третю чергу.

Щодо КЕКВ, то для придбання жалюзі використовуйте КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Придбання електронагрівача

Є потреба у придбання електронагрівача. Чи можна наразі його придбати?

Придбання електронагрівача цілком може бути здійснено в рамках підготовки об’єктів до опалювального сезону та заходів з енергозбереження. Саме такі видатки дозволяє проводити п. 19 Порядку № 590 у другу чергу за загальним або спеціальним фондом.

Щодо застосування КЕКВ, то все залежить від того, чи «дотягує» електронагрівач за своєю вартістю до об’єктів основних засобів (далі — ОЗ). Так, якщо за вартістю придбання такий прилад можна віднести до ОЗ, тоді застосовуйте КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування», а якщо ні — використовуйте КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар».

Оплата за атестацію робочих місць

Чи можливо провести оплату за атестацію робочих місць?

На жаль, таких видатків серед дозволених до проведення у другу чергу немає.

Тож оплату за атестацію робочих місць можна провести лише у третю чергу.

При оплаті таких послуг застосовуйте КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Видатки в рамках реалізації програм іноземних держав

Наприкінці традиційно нагадаємо про можливість здійснення видатків при виконанні проєктів або програм іноземних держав.

Як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити видатки на оплату товарів, робіт та послуг, які закуповуються під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядами іноземних держав, іноземними фінансовими та донорськими установами і міжнародними фінансовими організаціями, в т. ч. на умовах співфінансування.

У рамках виконання зазначених проєктів і програм можна придбавати будь-які товари, роботи і послуги.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 45

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
1
Світлана
01.08.2023
"Щодо КЕКВ, то для придбання жалюзі використовуйте КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар»." Окрім того в 333 наказі в дужках є примітка (незалежно від вартості).
Підкажіть будь ласка - якщо купили по 2210, а вартість одних жалюзі 30 000 грн, то зараховувати на баланс як 1016 (1311)?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі