Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.04.22
834 0
Друкувати
Обране

Нові субвенції = нові КПКВК

Воєнний час вимагає здійснення нових видів видатків. А як ми знаємо, усі видатки бюджетів мають проводитися в рамках бюджетних програм. У зв’язку з цим Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету нещодавно зазнала змін. Що конкретно змінилося, розповімо далі.

Нещодавно Типову програмну класифікацію видатків та кредитування місцевого бюджету (далі — Типова класифікація)* було адаптовано до вимог сьогодення. Підставою став наказ № 111**. Як наслідок, маємо два нові КПКВК. Далі пояснимо, чим саме зумовлена поява кожного з них.

* Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 20.09.2017 № 793.

** Наказ Мінфіну «Про внесення змін до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 04.04.2022 № 111.

По-перше, йдеться про субвенцію з місцевого бюджету на фінансування діяльності військових адміністрацій із виконання повноважень ОМС.

Механізм фінансового забезпечення діяльності військових адміністрацій визначено Порядком № 397***.

*** Порядок фінансового забезпечення діяльності військових адміністрацій, затверджений постановою КМУ від 01.04.2022 № 397.

Фінансування діяльності здійснюється:

1) військових адміністрацій населених пунктів — за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету ТГ, де утворено військову адміністрацію;

2) обласних та районних військових адміністрацій — за рахунок коштів державного бюджету та відповідних обласних і районних бюджетів.

При цьому кошти обласних і районних бюджетів для здійснення обласними та районними військовими адміністраціями повноважень обласних і районних рад передбачаються шляхом встановлення бюджетних призначень у таких бюджетах за окремим кодом ТПКВК місцевого бюджету у вигляді субвенції з місцевого бюджету розпоряднику коштів державного бюджету. Це визначено в п. 3 Порядку № 397.

Для цього головний розпорядник коштів місцевого бюджету згідно з бюджетними призначеннями перераховує кошти розпоряднику коштів держбюджету на окремий спеціальний реєстраційний рахунок, відкритий у Казначействі за місцем його обслуговування.

У зв’язку з цим Типову класифікацію доповнено новим кодом 9810 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на фінансування діяльності військових адміністрацій із виконання повноважень органів місцевого самоврядування».

По-друге, йдеться про субвенцію з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності.

Нагадаємо: рішення про надання такої субвенції можуть приймати виконкоми відповідних місцевих рад, місцеві держадміністрації, військово-цивільні адміністрації або військові адміністрації (див. матеріал «Бюджетний процес під час війни»). Зазначене передбачено п.п. 2 п. 1 постанови № 252****.

**** Постанова КМУ «Деякі питання формування та виконання місцевих бюджетів у період воєнного стану» від 11.03.2022 № 252.

У зв’язку з цим Типову класифікацію доповнено новим кодом 9820 «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на перерахування коштів в умовах воєнного стану або для здійснення згідно із законом заходів загальної мобілізації та з метою відсічі агресії Російської Федерації проти України та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальної цілісності».

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 15

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі