Інформація по темі "" | Публікації по тегу
19.12.22
581 0
Друкувати
Обране

Використання залишків освітньої субвенції: остання нагода у 2022 році

Чи можливо за рахунок коштів залишку освітньої субвенції купувати новорічні подарунки для дітей?

Використання залишків освітньої субвенції завжди викликає багато запитань у закладів освіти. Цього разу мова піде про придбання новорічних подарунків дітям за рахунок цих коштів.

Чи можна купити подарунки дітям?

Передусім з’ясуємо, чи можливо взагалі під час воєнного стану купувати подарунки дітям та в яку чергу це можна зробити. Для цього звернемося до норм п. 19 Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою від 09.06.2021 № 590.

Так, у разі закупівлі готових подарункових наборів за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар» такі видатки можливо здійснити лише у третю чергу.

Якщо ж ідеться про придбання солодощів (цукерок, печива, тістечок тощо) окремо без подарункових пакунків за КЕКВ 2230 «Продукти харчування», то такі видатки згідно з п. 19 Порядку № 590 можна проводити у другу чергу.

Докладніше про це читайте у матеріалі «Черговість здійснення видатків: запитання-відповіді» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 44.

Використання залишків освітньої субвенції на подарунки дітям

Умови використання залишків освітньої субвенції визначено ч. 4 ст. 1032 БКУ та п. 3 Порядку № 6*.

* Порядок та умови надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам від 14.01.2015 № 6.

Залишки коштів за освітньою субвенцією на кінець бюджетного періоду зберігаються на рахунках відповідних місцевих бюджетів і використовуються у наступному бюджетному періоді.

Такі залишки можна використати з урахуванням цільового призначення субвенції та на оновлення матеріально-технічної бази відповідних закладів освіти, визначених ст. 1032 БКУ.

Тож у першу чергу залишки освітньої субвенції слід використовувати на оплату праці з нарахуваннями педпрацівників. Адже саме такі видатки є цільовим призначенням субвенції (ч. 1 ст. 1032 БКУ та п. 3 Порядку № 6).

У другу ж чергу за рахунок цих коштів можна провести оновлення матеріально-технічної бази. При цьому під матеріально-технічною базою закладу освіти слід розуміти все його майно.

Першочергові напрями використання залишків освітньої субвенції визначено п. 3 Порядку № 6. Водночас зауважимо: перелік напрямів спрямування залишків освітньої субвенції, наведений у п. 3 Порядку № 6, не є вичерпним, але є першочерговим.

Таким чином, за рахунок коштів залишку освітньої субвенції можна здійснювати будь-які видатки, пов’язані з оновленням та поліпшенням матеріально-технічної бази закладів освіти.

Щодо закупівлі подарунків дітям за рахунок коштів залишків освітньої субвенції, то такі видатки не належать ані до цільового призначення субвенції, ані до поліпшення матеріально-технічної бази закладів освіти. Тож проводити такі видатки за рахунок коштів залишків освітньої субвенції, на превеликий жаль, не можна.

Використання залишків субвенції у 2022 році

За новими правилами кошти залишків за освітньою субвенцією, які утворилися на рахунках місцевих бюджетів на кінець 2022 року, будуть повністю перераховані до спецфонду держбюджету. Такою є вимога ст. 32 Закону № 2710*.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX.

Більше про це читайте у матеріалі «2022 бюджетний рік — прощавай! Про що слід пам’ятати наприкінці року?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 47.

ЦІННА ПОРАДА!

Наполегливо рекомендуємо використати залишки освітньої субвенції максимально до кінця цього року. Нагоди зробити це наступного року, на жаль, не буде.

Бюджетна бухгалтерія, грудень, 2022/№ 47

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі