Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.11.22
11538 0
Друкувати
Обране

Премія до Дня місцевого самоврядування: чи можна виплачувати?

У сільській раді планують преміювати працівників до Дня місцевого самоврядування (далі — День МС). Чи надається така премія під час воєнного стану? Якщо так, то кому саме її можна виплатити?

Орієнтир на Положення про преміювання

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) визначаються у Положенні про преміювання залежно від наявних коштів на ці цілі (див. лист Мінсоцполітики від 30.09.2019 № 1423/0/206-19). Зазвичай таке Положення оформляють як додаток до колективного договору.

У Положенні про преміювання визначають наступні показники:

— категорії працівників, яким виплачується премія (керівні працівники, посадові особи, службовці, «обслуговуючі» робітники);

— показники та умови преміювання, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір;

— періодичність преміювання (місячна, квартальна, за результатами півріччя, до професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії;

— порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Також не варто забувати, що згідно із ст. 51 БКУ* керівники бюджетних установ мають здійснювати фактичні видатки на заробітну плату, у тому числі і на премії, лише в межах бюджетних асигнувань на зарплату, затверджених для бюджетних установ у кошторисах.

Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Тож у будь-якому разі видатки на премії слід здійснювати лише в межах фонду оплати праці. Відповідно виплатити премію до професійного свята цілком можливо, але лише в межах бюджетних асигнувань на заробітну плату, затверджених у кошторисі. Це стосується й ОМС, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів. Тому у Положенні про преміювання варто також зазначити джерела для фінансування премій.

ВАЖЛИВО!

Можливість виплати будь-якої премії (зокрема, до професійного свята) має бути зафіксована в Положенні про преміювання установи.

Детальніше про порядок складання Положення про преміювання ви можете прочитати у статті «Преміювання в бюджеті: стисло про головне» // «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 13.

Виплата під час воєнного стану

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі