Інформація по темі "" | Публікації по тегу
04.05.22
7245 7
Друкувати
Обране

Індексація: вже для грудня 2021 — лютого 2022

Більшість роботодавців в останнє підвищували працівникам зарплату в грудні 2021. Саме тоді мінімальну зарплату у місячному розмірі було підвищено до 6500 грн. Проте були й такі, хто підвищував оклади (тарифні ставки) у січні 2022 року відповідно до положень колективного трудового договору. Так ось, і для перших, і для других травень 2022 року стає тим місяцем, в якому у працівників з’являється право на поточну індексацію. Тож пропонуємо розглянути якими будуть коефіцієнти та суми поточної індексації зарплати за травень 2022 року. Також наведемо коефіцієнти індексації та суми поточної індексації за квітень 2022 року.
Проведення індексації регулюють Закон про індексацію* та Порядок № 1078**.

Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

За загальним правилом, індексувати заробітну плату зобов’язані всі роботодавці: й бюджетники, й госпрозрахункові (тобто звичайні) підприємства, й самозайняті особи (підприємці, незалежні професіонали).

Виключення — резиденти Дія Сіті. Вони за правилами, що будуть сьогодні розглянуті, винагороди, компенсаційні та інші виплати, що сплачуються працівникам та гіг-спеціалістам, не індексують. Підтримування купівельної спроможності забезпечується у них визначеним Законом України від 15.07.2021 № 1667-IX розміром середньої місячної винагороди працівників та гіг-спеціалістів, а також періодичними переглядами розміру винагороди, що здійснюються резидентами Дія Сіті в межах їх компетенції (див. ч. 7 ст. 2 Закону № 1282).

Тож залишаємо резидентів Дія Сіті осторонь. Запрошуємо до розмови звичайних роботодавців.

Введення воєнного стану не впливає на необхідність проведення індексації заробітної плати працівників

Її проводимо за тими самими правилами, що і у довоєнний час.

Індексуємо оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, які мають постійний характер. Разові виплати не індексуємо (абзац четвертий п. 2 Порядку № 1078).

Не індексуємо також (п. 3 Порядку № 1078):

— виплати, які розраховуються із середньої заробітної плати (відпускні, лікарняні, середній заробіток, що зберігається за працівниками, які проходять військову службу, та за тими, що в теробороні, «донорські» дні тощо);

— допомогу по вагітності та пологах, допомогу на поховання;

— цільову разову матеріальну допомогу, одноразову допомогу при виході на пенсію, винагороду за підсумками роботи за рік тощо.

Чи потрібно індексувати оплату за час простою?

Ні, оплата періоду простою не підлягає індексації. У структурі зарплати оплату періоду простою не з вини працівника відносять до виплат за невідпрацьований час (п.п. 2.2.12 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5). Вище ж ми зазначали, що індексації підлягає зарплата, нарахована за відпрацьований час. Тому незалежно від розміру оплати часу простою (з розрахунку 2/3 посадового окладу або середнього заробітку) така виплата індексації не підлягає.

Увага! Зарплату індексуємо у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. У квітні та травні 2022 року ця величина складає 2481 грн. Все, що вище, — індексації не підлягає.

Своєрідною межею, після якої настає право на індексацію, є поріг індексації. Він дорівнює 103 %. Якщо рівень інфляції невисокий і приріст індексу споживчих цін (далі — ІСЦ) не перетинає встановлений поріг індексації (103 %), то індексувати нічого не треба. Якщо ж поріг буде пройдено, то настане право на індексацію (див. табл. 4 нижче).

Для того, щоб проіндексувати зарплату, слід пройти такий шлях.

Алгоритм розрахунку поточної індексації

Крок 1. Визначаємо так званий базовий місяць. Ним є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за обійманою працівником посадою (виконуваною роботою).

Збільшення зарплати за рахунок установлення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) не впливає на зміну базового місяця.

Таблиця 1. Порядок визначення базового місяця

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
7
Марина
04.05.2022
Ідексація входить до мінімальної заробітної плати чи ні?
EVGENIY Марина
04.05.2022
входить
Марія
04.05.2022
Добрий день, чи вірно я розумію, що для робітників бюджетної сфери за ЄТС з підвищенням в січні буде індексація 153,82грн?
ніка Марія
04.05.2022
по ЄТС піднімалось останній раз у грудні 2021, то 188,56
Марія ніка
05.05.2022
Дякую, що поправили, щось зовсім все в голові перемішалось
Ірина
11.05.2022
А як індексувати стипендію учнів профтеху в травні?
Людмила
06.06.2022
то виплачуємо індексацію з якого місяця,якщо підвищення в грудні 21 року
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×