Інформація по темі "" | Публікації по тегу
14.02.22
1115 0
Друкувати
Обране

Геріатричний пансіонат: оплата медсестрам за «особливу» роботу

У геріатричному пансіонаті проживають люди похилого віку та особи з інвалідністю. Серед них є ліжкові хворі. Чи мають право медсестри та молодші медсестри на підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці? Чи слід додатково оплачувати їх роботу з обслуговування ліжкових хворих?

Так, медсестри та молодші медичні сестри геріатричного пансіонату мають право на підвищення посадового окладу за шкідливі та важкі умови праці. Також їм належать підвищення та надбавка за обслуговування ліжкових хворих. Далі про все по порядку.

У запитанні йдеться про геріатричний пансіонат для громадян похилого віку, які потребують стороннього догляду або підтримки в проживанні. Геріатричний пансіонат є різновидом будинку-інтернату для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю. Він є стаціонарним інтернатним закладом соціального захисту, що утворюється для цілодобового проживання (перебування) та догляду за громадянами похилого віку й особами, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду, соціально-побутового, медичного обслуговування, соціальних послуг і реабілітації. Правила діяльності такого закладу визначено Типовим положенням № 7721.

1 Типове положення про будинок-інтернат для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, затверджене постановою КМУ від 02.09.2020 № 772.

У питанні оплати праці працівників геріатричного пансіонату «рулять» Умови № 308/5192. Й одразу перейдемо до підвищень та надбавок за «особливу» роботу.

2 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519.

Підвищення за «шкідливість». Звернемося до п.п. 1 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519. Приписом цієї норми посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів та структурних підрозділів, перелік яких наведено в додатку 3, підвищуються на 60, 30, 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Додатком 3 до Умов № 308/519 затверджено Перелік закладів (підрозділів) та посад, робота в (на) яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці. Таке підвищення в розмірі 25 % надають працівникам геріатричних пансіонатів (пп. 1.2 та 1.13), зокрема тим, що займають посади:

• фахівців із базовою та неповною вищою медосвітою незалежно від їх найменування — до них належать і медсестри;

• молодших медсестер усіх найменувань.

Отже, медсестри та молодші медсестри геріатричних пансіонатів мають право на підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці в розмірі 25 % посадового окладу.

Підвищення за «ліжкових хворих». Це ще одне підвищення, яке може бути установлено медсестрам та молодшим медсестрам.

Частина мешканців геріатричних пансіонатів є особами з інвалідністю та хворими, прикутими до ліжка. Ідеться про осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих. До обов’язків медсестер та молодшого медичного персоналу входить надання їм гігієнічних процедур, переодягання, допомога в прийманні їжі, миття, транспортування, супроводження тощо.

Для працівників, які безпосередньо обслуговують осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих, передбачено підвищення окладу (ставки) на 20 % (п.п. 8 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).

Додатково розшифруємо, хто є особами зі значно зниженою руховою активністю. До них належать особи з IV та V групами рухової активності (див. лист Мінсоцполітики від 12.12.2014 № 1613/13/84-14):

• IV група — рухова активність значно знижена (може самостійно пересуватися по приміщенню, домашню роботу самостійно не виконує);

• V група — рухова активність втрачена повністю (пересуватись самостійно не може, ліжковий хворий) згідно з карткою медичного огляду.

Групи рухової активності та відповідна характеристика індивідуальної потреби визначено додатком 1 до Держстандарту № 7603.

3 Державний стандарт догляду вдома, затверджений наказом Мінсоцполітики від 13.11.2013 № 760.

Отже, медсестри (у т. ч. й молодші) мають право на два підвищення окладу за двома підставами: на 25 % — «за шкідливість» та на 20 % — за обслуговування ліжкових хворих.

ВАЖЛИВО!

Абсолютний розмір кожного підвищення встановлюють окремо один від одного до схемного посадового окладу (тарифної ставки)

Надбавка за «ліжкових хворих». За обслуговування ліжкових хворих також передбачено надбавку згідно з постановою № 8754.

4 Постанова КМУ «Про встановлення надбавки окремим працівникам установ соціального захисту населення» від 29.09.2010 № 875.

Надбавку за особливі умови роботи в розмірі 50 %, але не менше 15 %, посадового окладу (з підвищеннями) надають професіоналам та фахівцям з вищою медичною освітою за ступенем магістра, бакалавра, молодшого бакалавра (лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою) і молодшим медичним сестрам з догляду за хворими, які працюють, зокрема, у геріатричних пансіонатах. Важливою умовою є те, що такі працівники мають безпосередньо обслуговувати осіб зі значно зниженою руховою активністю та ліжкових хворих (так само, як і у випадку з підвищення окладу на 20 %).

Перелік посад працівників, яким установлюють зазначену надбавку, та її конкретні розміри в межах фонду оплати праці затверджує керівник геріатричного пансіонату за погодженням із профкомом (профспілковим представником).

Надбавку за безпосереднє обслуговування ліжкових хворих установлюють до посадового окладу з урахуванням підвищень, передбачених Умовами № 308/519 (див. лист Мінсоцполітики від 03.03.2011 № 162/13/84-11).

Розглянемо приклад.

Приклад. Медсестрі (без категорії) геріатричного пансіонату присвоєно 6-й тарифний розряд. Її оклад становить 2785 грн. Також медсестрі встановлено:

підвищення на 25 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці;

підвищення на 20 % за обслуговування ліжкових хворих;

надбавку за обслуговування ліжкових хворих у розмірі 15 %.

Посадовий оклад, грн

Підвищення, грн

Надбавка за «ліжкохворих», грн

за «шкідливість»

за «ліжкових хворих»

4195,00

1048,75

(4195,00 х 25 %)

839,00

(4195,00 х 20 %)

912,41

(4195,00 + 1048,75 + 839,00) х 15 %

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 6

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі