Інформація по темі "" | Публікації по тегу
23.11.21
9794 0
Друкувати
Обране

Класифікатор професій: штудіюємо Зміни № 10

У Класифікатор професій ДК 003:2010 знову внесено зміни (Зміни № 10*). Запрацювали вони відразу в день затвердження, тобто з 25 жовтня 2021 року. Перехідний період не передбачений. Ну а навіщо? Роботодавці самі якось «врегулюють». Проте ми не залишимо вас наодинці зі змінами. Давайте розглянемо, що змінилося і як діяти, якщо вас торкнулися зміни.

Умовно усі зміни, внесені в Класифікатор професій ДК 003:2010 Змінами № 10, можна розділити на три частини.

Перша стосується опису розділів Класифікатора і пов’язана зі змінами у сфері освіти (зміни в розділи 3 і 4).

Друга — назв окремих класифікаційних угрупувань (зміни в розділ 5).

Третя — найцікавіша. Вона стосується професійних назв робіт. З цими назвами ви працюєте, коли вибираєте/створюєте назву посади (професії) працівника. Їх зазначаєте в Д5 Об’єднаного звіту. Тому пропонуємо прогулятися саме по цих змінах.

Професійні назви робіт

Об’єктом Змін № 10 стали професійні назви робіт працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної та релігійної сфери, а також інших галузей, наприклад фармацевтики. Крім того, доданий ряд професійних назв робіт для ІТ-сфери.

Якщо ви відкриєте Зміни № 10, то побачите, що в них професійні назви робіт згруповані в таблицях залежно від своєї долі. Так, якщо в Змінах у першій колонці таблиці стоїть буква:

— «З» — директива «Змінити» — то наявна в Класифікаторі професійна назва робіт змінюється на іншу.

Наприклад, професійна назва робіт «Провізор» (код КП 2224.2) змінена на «Фармацевт» (код КП 2224.2).

Це відповідає міжнародним нормам, що стосуються найменувань професій і посад у фармацевтиці.

А ось наявна професійна назва робіт «Фармацевт» (код КП 3228) змінена на «Асистент фармацевта» (код КП 3228);

— «У» — директива «Унести» — то це нове (!) професійне найменування роботи, яке доповнить Класифікатор. Прогляньте такі найменування уважно. Можливо, хтось із ваших працівників усе життя мріяв бути адміністратором мереж і систем (код КП 2139.2), або представником (код КП 2419.3), або фумігаторником (код КП 8163). І ось його мрія може здійснитися, оскільки такі професійні назви робіт вже з’явилися в Класифікаторі;

— «С» — директива «Скасувати» — професії з директивою «Скасувати» покидають Класифікатор. Це означає, що якщо у вас працівник був прийнятий на посаду, яка скасована Змінами № 10, то вам слід вирішити питання, яку ж посаду тепер цей працівник обійматиме.

Ну і, звичайно, внести відповідні зміни в штатний розпис та кадрові документи.

Дій розуміючи!

Від чого слід танцювати, якщо вас торкнулися зміни? Чи міняються у зв’язку зі зміною найменування професії працівника його завдання, обов’язки, кваліфікаційні вимоги до нього, а також права і пільги, які він мав на попередній посаді. Тобто чи є зміни, окрім «вивіски». Чому це важливо? Так, ч. 3 ст. 32 КЗпП передбачено, що у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці допускається зміна найменування посади за ініціативою роботодавця як зміна істотних умов праці. Про це працівника слід попередити за два місяці. Чи є перейменування посади у зв’язку з прийнятими Змінами № 10 зміною істотних умов праці в розумінні ч. 3 ст. 32 КЗпП? У вказаній нормі Кодексу йдеться про зміни, які проводяться за ініціативою роботодавця. Чи є роботодавець ініціатором змін у разі, коли Мінекономіки коригує Класифікатор професій? Відповідь очевидна: ні.

Роботодавець змінює назву посади не за власною ініціативою, а відповідно до вимог законодавства.

При цьому ч. 3 ст. 32 КЗпП дозволяє змінювати істотні умови праці, тільки якщо це викликано змінами в організації виробництва та праці (раціоналізацією робочих місць, введенням нових форм організації праці, у тому числі переходом на бригадну форму організації праці і, навпаки, впровадженням передових методів, технологій і тому подібне).

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Бухгалтер 911



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі