Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.08.22
7477 0
Друкувати
Обране

Нова воєнна відпустка: табель, відпускний стаж та розрахунок відпускних

Чи є якісь рекомендації щодо відображення у табелі обліку робочого часу відпустки без збереження зарплати, яка надається згідно із ч. 4 ст. 12 Закону № 2136* на 90 днів? Чи можна для її табелювання застосовувати код «ДБ» або ж «БЗ»? Ця відпустка не зараховується до стажу для щорічної відпустки, тобто при розрахунку відпустки ці дні не виключаються з розрахункового періоду, правильно?

Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

Для початку пояснимо, про яку відпустку запитував наш читач.

Частиною 4 ст. 12 Закону № 2136, яка набрала чинності з 19.07.2022, запроваджений новий вид неоплачуваної відпустки. Це відпустка без збереження зарплати, що надається в обов’язковому порядку у період дії воєнного стану за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (далі — ВПО). Тривалість такої воєнної відпустки для ВПО та тих, хто виїхав за кордон, працівник визначає в заяві, але не більше 90 календарних днів, а час перебування у ній не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбачене п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки**.

** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Детально про цю відпустку читайте в статті «Відпустка за свій рахунок: ще більше нових підстав» // «Податки & бухоблік», 2022, № 55. Тут ми дамо відповіді на запитання нашого читача. Почнемо з перших двох запитань, що стосуються табелювання.

Табель.Наразі рекомендацій від офіційних органів щодо позначення в табелі обліку робочого часу періоду перебування у відпустці за свій рахунок, що надана на підставі ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, немає. Тож давайте розглянемо варіанти, які пропонує типова форма табеля № П-5, затверджена наказом Держкомстату від 15.12.2008 № 489, та про які згадує читач у запитанні.  

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі