Інформація по темі "" | Публікації по тегу
18.06.24
2665 1
Друкувати
Обране

Порядок ведення військового обліку: «поліпшення» для роботодавців

18.05.2024 разом із Законом № 3633* (вдосконалює порядок оновлення даних громадян, які перебувають на військовому обліку) набрала чинності постанова № 563**. Цим документом Кабмін підкоригував порядок ведення військового обліку. На які зміни звернути увагу роботодавцям, розкажемо в цій статті.

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 16.05.2024 № 563.

Порядок оповіщення працівників

Ще до 18.05.2024 (дати набрання чинності постановою № 563) роботодавці були зобов’язані оповіщати працівників про їх виклик до ТЦКСП. Такий обов’язок є і зараз. Ось тільки порядок оповіщення працівників трохи «удосконалили».

Тепер у разі отримання розпорядження від районного (міського) ТЦКСП щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, роботодавець має (п. 47 Порядку № 1487*):

1) видати наказ (розпорядження) про оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

2) довести наказ (розпорядження) до відома осіб, які в ньому зазначені, під особистий підпис (!).

Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487.

Важливо! Якщо працівники виконують дистанційну, надомну роботу, тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні, роботодавець має сповістити їх про виклик до ТЦКСП поштою (!)

А саме — рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення;

3) надіслати копію відповідних наказів (розпоряджень) та підтвердну інформацію або документи про оповіщення (!) у 3-денний строк до відповідного районного (міського) ТЦКСП;

4) вручити повістки про явку за викликом;

5) письмово повідомити з наданням витягів з наказів (розпоряджень) відповідним ТЦКСП, про осіб з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;

6) забезпечити контроль за результатами оповіщення та прибуттям призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Більш детально про те, як керівники підприємств, установ, організацій мають оповіщати своїх працівників про виклик їх у ТЦКСП, ви можете дізнатися із постанови КМУ від 16.05.2024 № 560.

Військово-облікові документи

До 18.05.2024 у п. 20 Порядку № 1487 був наведений перелік військово-облікових документів (для призовників — приписне посвідчення, для військовозобов’язаних та резервістів — військовий квиток).

З 18.05.2024 такий перелік було виключено з п. 20 Порядку № 1487. Чому? Тому, що з цієї дати набрала чинності постанова № 559*, якою було затверджено новий порядок оформлення та видачі військово-облікових документів для призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Постанова КМУ «Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа» від 16.05.2024 № 559.

Відповідно до цього документа,

замість приписного (для призовників) та військового квитка (для військовозобов’язаних та резервістів) видаватиметься військово-обліковий документ єдиного зразка

Ба більше, такий документ матиме як електронну, так і паперову форму.

А як щодо військово-облікових документів, оформлених до 18.05.2024? Одразу заспокоїмо — зараз спеціально міняти такі документи на документ нового зразка не потрібно. Оскільки вони досі залишаються дійсними (п. 2 постанови № 559).

Форми документів

Правила військового обліку (додаток 2). Один із обов’язків будь-якого підприємства, установи, організація, яке веде військовий облік, — роздруковувати правила військового обліку (наведені у додатку 2 до Порядку № 1487) та вивішувати їх на видному місці в загальнодоступних приміщеннях.

Їх доведеться оновити. Адже у додатку 2 до Порядку № 1487 відбулись певні зміни, зокрема:

а) додано нові обов’язки для призовників, військовозобов’язаних та резервістів (див. новий п.п. 101 п. 1 додатка 2). Так, у період проведення мобілізації (крім цільової) та/або протягом дії правового режиму воєнного стану такі особи повинні, зокрема:

— у разі залишення свого місця проживання стати в 7-денний строк з дати взяття на облік ВПО на військовий облік у районному (міському) ТЦКСП за місцем перебування на обліку ВПО;

— мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) ТЦКСП або поліцейського, а також представника Держприкордонслужби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон;

— уточнити протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, свої персональні дані;

б) були виключені пункти щодо:

— необхідності ставати на військовий облік працівникам, що вибули на строк більше трьох місяців за межі України, за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України (про це — у відповідному розділі);

— заборони на зміну місця проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного районного (міського) ТЦКСП;

— обов’язку громадян особисто прибувати до районних (міських) ТЦКСП для зняття з військового обліку в разі вибуття в іншу місцевість до нового місця проживання, за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, у разі зміни місця проживання в межах міста з переїздом на територію іншого адміністративного району тощо.

Списки персонального військового обліку (додаток 5). Підприємства, установи, організації ведуть персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487).

Наприкінці таких списків наведено, зокрема, перелік інформації, яку слід зазначати в облікових записах списку персонального військового обліку військовозобов’язаних та резервістів офіцерського складу.

Зверніть увагу! Постановою, що коментується, внесено зміни до такого переліку. Так:

— у гр. 7 «Склад (профіль підготовки — для офіцера)» тепер не зазначатимуться такі профілі підготовки як «оперативний», «адміністративний», «оперативно-технічний»;

— у гр. 9 «Відомості про освіту та спеціальність (серія та номер диплома, свідоцтва, сертифіката тощо)» замість напряму підготовки доведеться вказувати галузь знань;

— а в гр. 17 «Посада, реквізити акта про призначення / звільнення на посаду / з посади» потрібно вказувати інформацію не тільки про призначення на посаду / звільнення з посади певної особи, а й про її останнє переведення / переміщення.

Список громадян, які підлягають приписці (додаток 6). Щороку (до 1 грудня) підприємства, установи, організації мають складати та подавати до районних (міських) ТЦКСП списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць (додаток 6). Звісно — якщо такі громадяни працевлаштовані на такому підприємстві, в установі, організації.

У вас є працівники від 17 до 25 років? Тоді зверніть увагу, що додаток 6 було підкориговано постановою, яка коментується. Зокрема:

— змінено назву документа. Тепер це «Зведений список громадян ____ року народження, які проживають в ___ та підлягають взяттю на військовий облік призовників у ____ році»;

— графа «Місце проживання» тепер має назву «Місце задекларованого / зареєстрованого місця проживання»;

— а в останній графі ставитиметься Відмітка районного (міського) ТЦКСП про дату та номер протоколу засідання комісії про взяття на військовий облік призовників.

Зверніть увагу! У додатку 6 з’явилася невеличка примітка. У ній зазначено, що

в додатку 6 до Порядку № 1487 слід зазначати також громадян старшого призовного віку, які не перебувають на військовому обліку

По таким працівникам у гр. 2 разом із їх прізвищем, ім’ям та по батькові (за наявності) потрібно вказувати рік їх народження.

Повістка (додаток 11). Постановою, що коментується, було також змінено форму повістки. А саме — у неї додали:

1) поле, в якому зазначається мета виклику працівника до ТЦК (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувальних органів);

2) примітку, яка пояснює, коли повістка вважається врученою:

Так, повістка вважається врученою:

— рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення — у день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора, або день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання (роботи, навчання), якщо особа не повідомила про іншу свою адресу;

— шляхом вручення під особистий підпис — у день, зазначений у розписці до повістки, в якій проставлений підпис особи, або день складеного у довільній формі акта про відмову особи в отриманні повістки під особистий підпис (за підписом осіб, які мали намір вручити особі повістку).

Відомість оперативного обліку (додаток 12). На підставі Списків персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487) підприємства, установи, організації заповнюють Відомість оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 12 до Порядку № 1487).

Щороку до 25 січня (станом на 1 січня) списки персонального військового обліку та відомості оперативного обліку підписуються керівником підприємства, установи, організації, а також особою, відповідальною за ведення військового обліку, та реєструються в установленому порядку в службі діловодства таких органів, підприємств, установ, організацій (п. 40 Порядку № 1487).

У зв’язку з цим в такий документ додали рядок, в якому зазначаються: найменування посади керівника, його підпис, ініціали та прізвище.

Працівники за кордоном

До 18.05.2024 призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджали за кордон на строк більше 3 місяців, мали:

  • зніматися з військового обліку в районному (міському) ТЦКСП, органі СБУ, підрозділі Служби зовнішньої розвідки;
  • ставати на військовий облік за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

З 18.05.2024 такий обов’язок скасовано (див. оновлений п. 53 Порядку № 1487 та додаток 2 до Порядку № 1487). Тобто призовники, військовозобов’язані та резервісти навіть у разі виїзду за кордон мають перебувати на військовому обліку в районних (міських) ТЦКСП, органі СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів.

Увага! Ті громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк більше 3 місяців, зобов’язані до 18.06.2024 стати на військовий облік особисто прибувши до районних (міських) ТЦКСП, органу СБУ, відповідних підрозділів розвідувальних органів за їх вибором.

Військовий облік жінок

До 18.05.2024 абз. 1 п. 51 Порядку № 1487 дозволяв жінкам, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у ТЦКСП (не отримували військово-обліковий документ) до 05.01.2023 (дати затвердження Порядку № 1487), працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.

Постановою, що коментується, така норма була виключена. А отже, з 18.05.2024 таких жінок можна приймати на роботу лише за наявності військово-облікового документа.

До речі, жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, крім тих, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, як і раніше, беруться на військовий облік за їх бажанням.

Однак яка спеціальність та/або професія є спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю, має ще визначити Міноборони.

Права ТЦКСП

Допомога працівникам ТЦКСП. Постановою, що коментується, розширено можливості ТЦКСП щодо оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до такої установи.

Так, з 18.05.2024 районні (міські) ТЦКСП отримали можливість (див. оновлений п. 79 Порядку № 1487):

— у разі потреби здійснювати оповіщення призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до ТЦКСП безпосередньо через військових посадових осіб, військовослужбовців, державних службовців, працівників, визначених рішенням керівника відповідного районного (міського) ТЦКСП;

— оповіщати призовників, військовозобов’язаних та резервістів про їх виклик до районних (міських) ТЦКСП за місцем їх проживання (роботи, навчання тощо) шляхом вручення повісток під їх особистий підпис (додаток 11) та/або рекомендованим поштовим відправленням, поштовим відправленням з оголошеною цінністю з описом вкладення;

— у разі потреби проводити перевірку дотримання призовниками, військовозобов’язаними та резервістами правил військового обліку (додаток 2через військових посадових осіб, військовослужбовців, державних службовців, працівників, визначених рішенням керівника відповідного районного (міського) ТЦКСП.

Перевірки військового обліку. У додатку 31 до Порядку № 1487, присвяченому питанням, які підлягають перевірці з організації та ведення військового обліку, з’явилося маленьке доповнення. Відповідно до нього працівникам ТЦКСП надано право перевіряти також наявність додатка Д5 до Об’єднаної звітності.

Дрібні зміни

Базова військова служба. Як ми вже зазначали, з 18.05.2024 набув чинності Закон № 3633, завдяки якому строкова військова служба була замінена базовою військовою службою. Через це були підкориговані і певні норми Порядку № 1487 (наприклад, див. оновлений п.п. 12 п. 24 Порядку № 1487додаток 2 до Порядку № 1487).

Призовники, військовозобов’язані, резервісти. З 18.05.2024 у п. 21 Порядку № 1487 вже не пояснюється, хто є призовником, військовозобов’язаним та резервістом. Згадка про це була виключена із вказаної норми.

А все тому, що з 04.04.2024 вік перебування громадян на військовому обліку призовників було зменшено з 27 до 25 років*.

* Деталі — у статті «Призовний вік знижено до 25 років: дії роботодавця» // «Податки & бухоблік», 2024, № 30.

Відповідно довелося привести у відповідність до таких змін і норми Порядку № 1487.

До речі, хто з працівників є призовником, військовозобов’язаним та резервістом, тепер визначає виключно Закон № 2232*. Тож орієнтуємося на нього.

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Висновки

  • Роботодавці зобов’язані оповіщати працівників про виклик до ТЦКСП шляхом доведення до їх відома відповідного наказу (розпорядження) під особистий підпис.
  • Якщо працівники виконують дистанційну, надомну роботу, тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні, роботодавець має сповістити їх про виклик до ТЦКСП поштою.
  • До правил військового обліку внесені зміни. Тому оновлений додаток 2 до Порядку № 1487 потрібно знов роздрукувати та вивісити на видному місці в загальнодоступних приміщеннях.
  • У додатку 6 до Порядку № 1487 (зведений список громадян, які підлягають взяттю на військовий облік призовників) слід зазначати також громадян старшого призовного віку, які не перебувають на військовому обліку.
  • Обов’язок зніматися з військового обліку в районному (міському) ТЦКСП для громадян, які виїжджають за кордон більш ніж на 3 місяці, скасовано. Якщо такі громадяни вже були зняті з військового обліку у ТЦКСП, вони мають до 18.06.2024 знов стати на військовий облік у цьому органі.
  • З 18.05.2024 жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, можуть працевлаштовуватися лише за наявності військово-облікового документа.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
1
Тетяна Ярославівна
18.06.2024
Чи має право керівник використовуючи пункт про "забезпечити прибуття" застосовувати примус і фізичну силу до працівників ?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі