Інформація по темі "" | Публікації по тегу
27.08.20
6316 2
Друкувати
Обране

Тет-а-тет з Класифікатором професій

21 століття, новітні технології, медіакомунікації. Прогрес — це добре. Шкода, не всі куточки бухгалтерського та кадрового життя він відвідав. Узяти, наприклад, Класифікатор професій*. З нього вже пісок сиплеться. А його латають, штопають і знову підсовують нам для роботи

БУХГАЛТЕР 911 СЕРПЕНЬ, 2020/№ 35

Огай Олена, експерт з питань оплати праці

 

Але не варто сумувати. Тим більше що це не такий уже складний документ. Головне — знати, як у ньому шукати те, що потрібно. Хочете полегшити собі пошуки? Тоді увага на статтю.

* Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Штатний розпис, наказ про прийняття на роботу, запис у трудовій книжці, ЄСВ-звітність. Усе це ви сьогодні не складете/не заповните без Класифікатора професій. Тому відкриваємо та вивчаємо.

З чого починати пошуки?

Умовно Класифікатор професій можна розбити на описову частину, до якої додаються три додатки — А, Б і В.

В описовій частині всі професії укрупнено згруповані в 9 розділах: розділ 1 класифікації професій — «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)»; розділ 2 — «Професіонали»; розділ 3 — «Фахівці»; розділ 4 — «Технічні службовці»; розділ 5 — «Працівники сфери торгівлі та послуг»; розділ 6 — «Кваліфіковані робітники сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства»; розділ 7 — «Кваліфіковані робітники з інструментом»; розділ 8 — «Робітники з обслуговування, експлуатації та контролю за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин»; розділ 9 — «Найпростіші професії».

Але в описовій частині ви не знайдете конкретних найменувань робіт. Їх слід шукати в додатках А і Б. У додатку А професійні найменування робіт відсортовано за цифровим кодом — кодом КП (див. нижче). У додатку Б ті ж професійні найменування робіт, що й у додатку А, але тут вони згруповані в алфавітному порядку. Тому якщо ви знаєте, як називається шукана професія, то починати радимо з перегляду додатка Б.

Переважна більшість професій у Класифікаторі розпочинаються саме з іменника, після якого вже йдуть відповідні уточнюючі слова. Наприклад, «начальник відділу», «директор виконавчий», «інженер з організації праці».

Пошук через алфавіт додатка Б буде легшим.

Знайшли в додатку Б те, що шукали? Чудово! Далі слід перевірити правильність свого вибору. У цьому допоможе кодування Класифікатора.

Код КП

Код ЗКППТР

Випуск ЄТКД

Випуск ДКХП

Професійна назва роботи

Розберемо, що приховують у собі ці коди.

Код КП. Це код Класифікатора професій. Він указує, до якого розділу, підрозділу, класу, підкласу та групи належить шукана професія. Перша цифра в коді КП — це цифра розділу класифікації професій. Так, наприклад, професії «Головний механік» присвоєно код КП 1222.1. У ньому перша цифра «1» означає, що професія належить до розділу 1 класифікації професій «Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)», який містить професії, пов’язані з різними функціями управління та керівництва, що відзначаються своєю складністю і відповідальністю.

У коді КП 9322, який присвоєно професійній назві робіт «Притиральник скловиробів», перша «9» означає розділ 9 — «Найпростіші професії», який охоплює найпростіші професії (роботи), що не вимагають відповідного рівня освіти та навичок.

Чим менша перша цифра в коді КП, тим більш кваліфікована професія.

Ви бачите лише частину матеріалу
Доступ до повного тексту можливий лише для зарєестрованих користувачів.
Авторизуватися Зареєструватися
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Бухгалтер 911



Коментарі
2
Ірина
27.08.2020
класифікатор - отстой,табл.5 звіту ЄСВпри звільненні важко заповнювати, не підтягується все як надо, дуже багато різних нюансів.
Ірина Фаріон
02.09.2020
Не потрібно забруднювати свою мову запозиченими англомовними словами назв посад на зразок "ейч-ар, рекрутер, тім-лідер, проджект-менеджер, джуніор, хед-хантер" тощо.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі