Інформація по темі "" | Публікації по тегу
28.06.24
2205 0
Друкувати
Обране

Військовий облік жінок

Новини, що стосуються військового обліку жінок, завжди викликають бурхливі обговорення в суспільстві. З’явившись, вони обростають чутками та різного роду домислами. В результаті отримуємо на виході якесь страшне страхіття. Саме тому пропонуємо вам сьогодні розглянути питання військового обліку жінок та відокремити зерна правди від полови домислів.

Хто зобов’язаний, а хто може?

Обов’язковому військовому обліку військовозобов’язаних підлягають жінки віком від 18 до 60 років, які:

1) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і

2) закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Зверніть увагу, що наведені дві умови повинні виконуватися одночасно! Це прямо зазначено в ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII (далі — Закон № 2232).

Всі інші жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Якщо зобов’язаний, то що робити?

Відповідь на запитання «що мені робити?» залежить від того, чи перебуває на військовому обліку жінка, яка здобула медичну або фармацевтичну спеціальність.

Якщо перебуває. Якщо жінка перебуває на військовому обліку й, відповідно, має військово-обліковий документ, то їй зараз потрібно діяти так, як і чоловікам-військовозобов’язаним. А саме: протягом 60 днів починаючи з 18.05.2024 уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за її наявності) та інші персональні дані. Це вимога абзацу четвертого п. 1 ч. 2 розд. ІІ Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX.

Зауважимо, що оновити персональні дані можна у разі перебування:

— на території України — самостійно завітавши до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП, або за допомогою мобільного застосунку «Резерв+»;

— за кордоном — шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або за допомогою мобільного застосунку «Резерв+».

Якщо не перебуває. Якщо жінка здобула медичну або фармацевтичну спеціальність, проте не перебуваєте на військовому обліку, то потрібно особисто звернутися до свого ТЦК за місцем проживання для постановки на військовий облік. Аналогічно діють жінки, які виявили бажання добровільно стати військовозобов’язаними.

Процедура взяття на військовий облік жінок така сама, як і чоловіків.

У роз’ясненні від 07.09.2023, наведеному на офіційній сторінці Сухопутних військ ЗСУ у facebook, зазначено, що знадобиться такий пакет документів:

— паспорт або ID-картка;

— реєстраційний номер облікової картки платника податків;

— документ про здобуття медичної або фармацевтичної спеціальності;

— довідка з роботи із зазначенням спеціальності, за якою жінка працює;

— свідоцтво про народження дітей / документ про опіку (за наявності);

— свідоцтво про шлюб (за наявності);

— фотокартки 3х4.

Далі йдете «здаватися» до ТЦК за місцем реєстрації. Там пишете заяву про взяття на облік, до якої додаєте перелічені віще документи.

Якщо з документами буде все гаразд, заводиться особова справа, а жінка направляється на медкомісію, яка зробить висновок про придатність / непридатність до військової служби.

Якщо жінка придатна до військової служби, вона отримаєте військово-обліковий документ.

Військово-обліковий документ потрібно буде пред’явити роботодавцеві, у тому числі при прийнятті на роботу

До якої дати потрібно жінкам стати на військовий облік? Окремі ТЦК переконані, що це потрібно було зробити ну якщо не 1 жовтня 2023 року, то до 18 травня 2024 року так точно. Звідки ці дати й чому ж тоді питання постановки на військовий облік жінок спливло тільки зараз? Розповідаємо.

Що там з часом на постановку?

Щоб зрозуміти, що відбулося, повернемося до 2021 року.

З 23.04.2021 ч. 11 ст. 1 Закону № 2232 запрацювала в новій редакції. Нею було передано від КМУ до Міноборони право визначати, хто з жінок підлягає взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. Перелік від Міноборони вийшов настільки глобальним, що відповідно до нього обов’язок стати на військовий облік з’явився практично у всіх жінок.

Далі були обіцянки від Міноборони та окремих депутатів все переглянути. А щоб був час на перегляд, Головнокомандувача ЗСУ зобов’язали забезпечити взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних з 1 жовтня 2022 року. Згодом ця дата була замінена на 1 жовтня 2023 року (див. п.п. 1 п. 3 наказу Міноборони від 07.02.2022 № 35).

Тож фактично саме

1 жовтня 2023 року стало стартовою датою взяття ТЦК на військовий облік жінок, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, проте не перебували на ньому

А ось дата, до якої слід було завітати до ТЦК, ані в Законі № 2232, ані в зазначеному вище наказі Міноборони озвучена не була.

Водночас в абзаці першому п. 51 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487), було встановлено, що жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних ТЦК до затвердження цього Порядку (тобто до 30.12.2022), можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року. Проте про таких жінок їх роботодавці зобов’язані були повідомляти ТЦК.

Логічно припустити, що якщо жінці надано право працевлаштуватися як невійськовозобов’язаній до кінця 2026 року, то саме 31 грудня 2026 року було тією датою, до якої потрібно було стати на військовий облік. Інакше, який сенс у цій даті?

Ба більше, якщо читати п. 51 Порядку № 1487 в цілому, то можна дійти висновку, що після повідомлення про таких жінок роботодавцем, ТЦК повинно ініціювати їх виклик з метою взяття на військовий облік. Чому? Бо в абзаці третьому п. 51 Порядку № 1487 сказано, що непрацевлаштовані жінки прибувають самостійно до відповідного ТЦК з метою взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних.

Чому ми пишемо про 2026 рік в минулому часі? Тому що постановою КМУ від 16.05.2024 № 563, яка набрала чинності з 18.05.2024, було виключено з Порядку № 1487 абзац перший п. 51, в якому йшлося про право жінок, які повинні, але не перебувають на військовому обліку, працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року. Про це ми писали у статті «Оновлення персональних даних у ТЦК» // «Податки & бухоблік», 2024, № 42. Тобто

з 18.05.2024 всі жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, мають стояти на військовому обліку

Ніяких перехідних положень не передбачено. Чим і користуються окремі ТЦК. В результаті сьогодні вже є випадки, коли жінки йдуть ставати на військовий облік і відразу отримують адмінштраф 17000 грн. Звідки такі суми?

КУпАП передбачено накладання штрафу в розмірі від 17000 до 25500 грн за здійснені в особливий період порушення:

— правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними, резервістами (ст. 210 КУпАП);

— законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (ст. 2101 КУпАП).

Справи про адмінпорушення, наведені в ст. 210 і 2101 КУпАП, розглядають ТЦК (ст. 235 КУпАП).

А що роботодавці?

Починаючи з 18.05.2024 роботодавці мають право приймати на роботу жінок, які підлягають взяттю на військовий облік, виключно після їх взяття на військовий облік у відповідному ТЦК (за місцем проживання).

При прийнятті на роботу зазначені жінки, а також жінки, які добровільно стали на військовий облік, зобов’язані пред’явити військово-обліковий документ (п. 34 Порядку № 1487).

Як і раніше, керівники підприємств повідомляють відповідним ТЦК про жінок, які у них працюють та які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, проте не перебувають на військовому обліку (абзац другий п. 51 Порядку № 1487). Якщо ви раніше не повідомляли, зробіть це зараз.

Також рекомендуємо проінформувати під підпис усіх працівниць віком від 18 до 60 років, що працюють на вашому підприємстві, про обов’язок:

1) стати на військовий облік військовозобов’язаних, якщо вони закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність;

2) надати військово-обліковий документ, якщо жінка вже перебуває на військовому обліку, або який вона отримає після постановки на такий обік.

Чому слід повідомити всіх? Тому що ваша працівниця могла свого часу отримати медичну або фармацевтичну спеціальність (і навіть мати військово-обліковий документ), проте не проінформувати роботодавця про це при прийнятті на роботу чи згодом, наприклад, тому, що працевлаштовувалася на посаду, яка далека від медицини чи фармацевтики.

Погодьтеся, навряд чи кадровик, приймаючи, припустимо, жінку на посаду секретаря, бухгалтера чи менеджера із збуту порцелянових ляльок, цікавився наявністю у неї військового квитка.

До речі, аналогічну ситуацію маємо й з тими жінками, хто став на військовий облік добровільно.

Проте якщо працівниця військовозобов’язана (чи перебуває у військовому резерві), роботодавець зобов’язаний щодо неї вести військовий облік.

За військовозобов’язаними та резервістами з числа жінок формується окремий список персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку № 1487)

До такого списку формується справа, в якій зберігаються копії військово-облікових документів жінок — військовозобов’язаних та резервістів.

Тож щоб убезпечити себе від можливих «наїздів» ТЦК у майбутньому щодо повноти ведення військового обліку, рекомендуємо сьогодні повідомити наведену вищу інформацію всім працівницям. У подальшому при прийнятті на роботу також є сенс запитувати про наявність медичної / фармацевтичної спеціальності та/або військово-облікових документів у всіх кандидатів на посади.

Щодо можливих штрафів, то за порушення в особливий період законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію посадовим особам підприємств загрожує штраф від 34000 до 59500 грн (ст. 2101 КУпАП).

Накладає такі штрафи ТЦК, а саме адмінстягнення за наведене порушення, вчинене в особливий період, може бути накладено протягом 3 місяців з дня його виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення.

Експрес-відповіді на ваші запитання

Щодо військового обліку жінок сьогодні виникає багато запитань. Тож найбільш популярні ми зібрали в таблиці нижче та дали на них відповіді.

Запитання

Відповідь

Чи потрібно ставати на військовий облік жінці, якщо вона здобула медичну або фармацевтичну спеціальність, проте ніколи за нею не працювала?

Формально, так, потрібно. Закон № 2232 не ставить такий обов’язок у залежність від наявного досвіду роботи за спеціальністю. Є спеціальність — ставай на облік

Чи потрібно ставати на військовий облік жінці, що має інвалідність?

Так, вона повинна звернутися до ТЦК, а далі військово-лікарська комісія визначить, чи придатна жінка до військової служби

Чи потрібно ставати на військовий облік вагітній жінці?

Так, як і жінці, яка має малолітніх дітей. Для них винятків немає

Чи можуть жінку мобілізувати, якщо вона стане на військовий облік?

Тільки якщо жінка сама (добровільно) прийме рішення про проходження військової служби чи погодиться на те, щоб її залучили до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

Також тільки у добровільному порядку (за контрактом) жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві у мирний час (ч. 12 ст. 1 Закону № 2232).

Проте якщо вже жінка погоджується на проходження військової служби, то вона виконує військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Винятки — випадки, передбачені законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі

Чи зобов’язані жінки до 25 років, що мають медичну або фармацевтичну спеціальність, проходити базову військову службу?

Ні, такий обов’язок Законом № 2232 не встановлено. Водночас жінки можуть пройти її добровільно (ч. 1 ст.15 Закону № 2232).

Чи можуть призвати на військові збори жінку, яка стане на військовий облік?

Так, можуть. Проте від проходження військових зборів звільняються, зокрема, вагітні військовозобов’язані-жінки, військовозобов’язані, які мають дітей віком до 3 років або трьох і більше дітей віком до 16 років. Щодо жінок-резервісток, то вони звільняються від проходження навчальних та перевірочних зборів у порядку, встановленому положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві

Обов’язок стати на військовий облік встановлений тільки для жінок, які є найманими працівниками?

Ні, взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають всі жінки, які закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, звісно, якщо вони придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.

Тож якщо ви маєте таку освіту, проте не перебуваєте на військовому обліку, слід звернутися до ТЦК.

І не має значення, працюєте ви на когось, на себе (є ФОП, незалежним професіоналом) чи безробітна

Чи потрібно у період дії військового стану жінкам, які стали на військовий облік, носити з собою військово-облікові документи?

Ні, не потрібно. Такий обов’язок установлений ч. 4 ст. 20 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 № 389-VIII (далі — Закон № 389) для громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років

Чи встановлені обмеження щодо виїзду за кордон для жінок, які стали на військовий облік?

Військове законодавство не містить норми, яка б прямо дозволяла безперешкодний виїзд жінкам-військовозобов’язаним за кордон. Водночас ч. 4 ст. 20 Закону № 389 визначає обов’язок громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років під час дії воєнного стану мати при собі військово-обліковий документ разом із документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх, зокрема, за вимогою представника Державної прикордонної служби у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

Звідси можна зробити висновок, що оскільки жінка не зобов’язана пред’являти військово-обліковий документ, то вона може перетнути кордон, навіть якщо є військовозобов’язаною

Висновки

  • Якщо жінка здобула медичну або фармацевтичну спеціальність, проте не перебуває на військовому обліку, їй потрібно особисто звернутися до свого ТЦК за місцем проживання для постановки на військовий облік.
  • Починаючи з 18.05.2024 роботодавці мають право приймати на роботу жінок, які підлягають взяттю на військовий облік, виключно після їх взяття на військовий облік у відповідному ТЦК.
  • При прийнятті на роботу жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, а також жінки, які добровільно стали на військовий облік, зобов’язані пред’явити військово-обліковий документ.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×