Інформація по темі "" | Публікації по тегу
24.01.22
287 0
Друкувати
Обране

Захворів у день відсторонення: чи оплачувати лікарняний?

У цьому матеріалі з’ясуємо, чи оплачувати лікарняний лист невакцинованому працівнику, який захворів безпосередньо в день передбачуваного відсторонення.

У ситуації з оплатою лікарняних невакцинованого працівника дуже важливим є те, коли саме він захворів: до відсторонення від роботи чи після (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2021 № 6748/0/290-21/45 та лист ФСС від 16.12.2021 № 2931-11-1).

Тож якщо працівник пішов на лікарняний до дати відсторонення, то в роботодавця немає підстав його відсторонювати. А відповідно, лікарняні працівникові слід нараховувати в загальному порядку. При цьому дату відсторонення слід перенести на перший робочий день після закінчення періоду тимчасової непрацездатності.

Якщо ж працівник захворів після його відсторонення, то лікарняні йому не виплачуються. Адже допомога по тимчасовій непрацездатності повністю або частково компенсує втрату зарплати в разі настання страхового випадку. А оскільки працівника відсторонюють від роботи без виплати зарплати, то й допомогу йому не виплачують.

Із цим усе зрозуміло, але може виникнути і така ситуація, коли працівник, який відмовився від вакцинації, захворів у день відсторонення і не вийшов на роботу. Як бути в такому разі?

Свої роз’яснення з цього приводу надали фахівці Мінекономіки в листі від 31.12.2021 № 4712-06/61731-07. На їхню думку, у зазначеному випадку слід відштовхуватися від того, чи був хворий працівник ознайомлений з наказом про відсторонення.

При цьому вони підкреслили, що з таким наказом працівники мають бути ознайомлені під підпис не пізніше дня, що передує дню початку відсторонення від роботи. За таких умов, якщо невакцинований працівник захворіє в день відсторонення, його слід відсторонити від роботи та припинити виплату зарплати за дні відсторонення. Відповідно, і дні хвороби, що збігаються з днями відсторонення, йому оплачувати не потрібно. Закріпимо вищезазначене на прикладі.

Приклад 1. Невакцинований соцпрацівник терцентру мав бути відсторонений від роботи 09.12.2021. З наказом про відсторонення його ознайомлено 08.12.2021. Але 09.12.2021 працівник захворів, і цього ж дня було відкрито е-лікарняний.

У зазначеному випадку 09.12.2021 працівник уже вважається відстороненим. Тому дні хвороби, що збігаються з днями відсторонення, йому не оплачуються.

Звісно, на практиці не рідко роботодавець ознайомлює працівників із наказом не заздалегідь, а безпосередньо в день відсторонення. Тоді виникають складнощі з відстороненням працівника, який захворів у такий день. Адже фактично він не ознайомився з наказом, як наслідок — підстав для усунення його від роботи немає. Тому лікарняний доведеться оплатити в загальному порядку. Розглянемо приклад.

Приклад 2. Соцпрацівник терцентру відмовився від вакцинації. Він мав ознайомитись із наказом у день відсторонення — 09.12.2021. Але в цей день він захворів і не вийшов на роботу.

У цій ситуації роботодавець не може відсторонити працівника від роботи 09.12.2021. Лікарняні йому слід оплатити за всі дні хвороби. А перший день відсторонення потрібно перенести на перший робочий день після хвороби.

Бюджетна бухгалтерія, січень, 2022/№ 3

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі