Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.01.24
6651 0
Друкувати
Обране

Отримання гуманітарної допомоги: маємо зміни

Цього разу мова піде про Закон № 3448*, яким законодавці підкоригували засадничий нормативно-правовий акт у сфері отримання, надання та використання гуманітарної допомоги — Закон № 1192**. Що ж саме змінилося в порядку отримання та обліку гуманітарної допомоги? Нумо розбиратися разом.

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності» від 08.11.2023 № 3448-IX.

** Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

Гуманітарка та благодійка нарізно?

Передусім зазначимо, що змінилося саме визначення гуманітарної допомоги. І тепер воно виглядає ось так.

Гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами з мотивів гуманності отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують допомоги у зв’язку із соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, скрутним фінансовим становищем, введенням воєнного або надзвичайного стану, виникненням надзвичайної ситуації або тяжкою хворобою конкретної фізичної особи, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Як бачимо, це визначення зазнало здебільшого косметичних змін. При цьому додано згадку про потребу в допомозі у зв’язку із введенням воєнного стану.

Втім, головне зовсім інше.

УВАГА! Норму про те, що гуманітарна допомога є різновидом благодійництва, виключено

Тож відтепер ці поняття точно нарізно. Надання та отримання цих двох видів безоплатної допомоги регламентовано також двома різними законами: благодійна допомога — Законом № 5073*, а гуманітарна — Законом № 1192.

Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Докладніше про відмінності благодійної та гуманітарної допомоги читайте у матеріалі «Благодійна допомога: оформлення та облік» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 28 (ср. 031233400).

Проте одразу заспокоїмо бухгалтерів: на ведення бухгалтерського обліку це не вплине жодним чином. Порядок бухгалтерського обліку благодійної та гуманітарної допомоги є тотожними.

Крім того, нормотворці оновили й визначення інших понять, пов’язаних із наданням та отриманням гуманітарної допомоги. Ви їх усі знайдете у оновленій ст. 1 Закону № 1192.

Отримувачі гуманітарної допомоги

Насамперед нагадаємо, що отримувачі та набувачі гуманітарної допомоги, — це не одне й те саме.

Так, отримувачі гуманітарної допомоги — це юридичні особи, а також акредитовані представництва іноземних держав, міжнародних та іноземних гуманітарних організацій в Україні (без створення юридичної особи), визначені у встановленому Кабміном порядку отримувачами гуманітарної допомоги.

Набувачі гуманітарної допомоги — це фізичні та юридичні особи, які потребують допомоги і яким вона безпосередньо надається.

Тобто кінцевими користувачами гуманітарної допомоги є саме її набувачі.

При цьому перелік отримувачів гуманітарної допомоги відтепер розширено. Так, до отримувачів гуманітарної допомоги належать (ч. 5 ст. 1 Закону № 1192):

а) громадські об’єднання, у т. ч. громадські об’єднання ветеранів війни, громадські об’єднання осіб з інвалідністю, підприємства та організації, засновані ними та створені у порядку, визначеному Законом № 4572*, — для здійснення їхньої статутної діяльності без мети одержання прибутку;

б) неприбуткові державні та комунальні підприємства, установи, організації та органи місцевого самоврядування;

в) центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, та/або інший уповноважений центральний орган виконавчої влади — для забезпечення сил цивільного захисту, що підпорядковані таким органам;

г) товариство Червоного Хреста України та його обласні і місцеві організації із статусом юридичної особи, через які це товариство здійснює свою діяльність відповідно до Статуту Товариства Червоного Хреста України та Закону № 330**;

ґ) благодійні організації, утворені у порядку, визначеному Законом № 5073;

д) релігійні організації, зареєстровані у порядку, визначеному Законом № 987***;

е) установи, підприємства, заклади незалежно від форми власності, які здійснюють реабілітацію осіб з інвалідністю і дітей з інвалідністю відповідно до державних соціальних нормативів у сфері реабілітації, надавачі соціальних послуг, внесені до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг;

є) надавачі медичних та/або реабілітаційних послуг незалежно від форми власності, що уклали договір про медичне обслуговування населення з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення, заклади охорони здоров’я, які належать до сфери управління суб’єктів сектору безпеки і оборони;

ж) відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, акредитовані в Україні;

з) представництва міжнародних міжурядових організацій в Україні (без створення юридичної особи);

и) дипломатичні представництва, консульські установи іноземних держав в Україні.

Закон України «Про громадські об’єднання» від 22.03.2012 № 4572-VI.

** Закон України «Про Товариство Червоного Хреста України» від 28.11.2002 № 330-IV.

*** Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23.04.91 № 987-XII.

Зміна отримувача гуманітарної допомоги

Тепер ч. 3 оновленої ст. 3 Закону № 1192 передбачено можливість зміни отримувача гуманітарної допомоги. Втім, зробити це можна лише за письмовим погодженням з донором такої допомоги. Винятком є випадки, коли таке погодження було надано донором під час його пропозиції про надання гуманітарної допомоги або передбачено правочином щодо здійснення гуманітарної допомоги.

Отримувачі гуманітарної допомоги незалежно від включення до Єдиного реєстру

Ще одна норма, яка точно зацікавить багатьох отримувачів гуманітарки.

Як тепер визначено ч. 31 ст. 15 Закону № 1192, в період дії воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування отримувачі гуманітарної допомоги, перелік яких ми навели вище, набувають статус отримувача незалежно від їх включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги.

Набувачі гуманітарної допомоги

Набувачі гуманітарної допомоги зі статусом юрособи визначаються відповідно до пп. а — є ч. 5 ст. 1 Закону № 1192. Таким є припис ч. 6 оновленої ст. 1 Закону № 1192.

По суті, набувачами гуманітарної допомоги можуть бути всі вищеперелічені отримувачі гуманітарної допомоги, крім останніх трьох. Тож повторюватися не будемо.

Особливості визначення отримувачів і набувачів гуманітарної допомоги

Варто звернути увагу на особливості визнання отримувачів та набувачів гуманітарної допомоги, визначені ч. 32 ст. 15 закону № 1192.

Так, у період дії воєнного стану та протягом 12 місяців з дня його припинення чи скасування:

— по-перше, набувачами гуманітарної допомоги, крім зазначених вище, для задоволення потреб енергетики є військові адміністрації, суб’єкти господарювання незалежно від форми власності, які провадять діяльність в електроенергетичному, ядерно-промисловому, вугільно-промисловому, торфодобувному, нафтогазовому та нафтогазопереробному комплексі, а також підприємства, установи, організації, які є операторами об’єктів критичної інфраструктури, органи державної та місцевої влади, що потребують термінового відновлення та/або забезпечення стабільного електро- та/або газопостачання;

— по-друге, отримувачі гуманітарної допомоги для задоволення потреб енергетики за погодженням із центральним органом виконавчої влади, визначеним Кабміном, забезпечують передачу гуманітарної допомоги безпосередньо її набувачам з метою здійснення ними на безоплатній основі заходів із забезпечення енергетичної безпеки.

При цьому порядок отримання гуманітарної допомоги для задоволення потреб енергетики від донорів, її зберігання, розподілу та передачі набувачам встановлює Кабмін.

Передання гуманітарної допомоги від отримувача набувачу

Хто такі отримувачі та набувачі гуманітарної допомоги, ми з вами вже чітко з’ясували.

Тепер розглянемо особливості передання гуманітарної допомоги від отримувачів до набувачів. Такі особливості визначені ч. 4 та оновленої ст. 3 Закону № 1192.

ВАЖЛИВО! Отримувачі гуманітарної допомоги мають право здійснювати розподіл або перерозподіл гуманітарної допомоги між набувачами гуманітарної допомоги з дотриманням її цільового призначення без додаткового погодження з донором

Тож, наприклад, якщо орган місцевого самоврядування чи військова адміністрація отримали гуманітарну допомогу, то такі органи цілком можуть самостійно здійснити її розподіл.

Також набувачі гуманітарної допомоги мають право здійснити передачу одержаної від отримувачів допомоги іншим набувачам. Але при цьому необхідне погодження отримувача і дотримання цільового призначення такої допомоги.

УВАГА! Зазначені вище зміни запрацювали з 23.01.2024

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі