Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.05.22
8941 1
Друкувати
Обране

Мобілізовані та добровольці тероборони: оплатні питання

Про трудові гарантії мобілізованим та добровольцям тероборони ми розповідали в однойменній статті в «Податки & бухоблік», 2022, № 31. Продовжуємо підняту тему та розбираємо усі нюанси розрахунку середнього заробітку таким працівникам. Не залишимо осторонь й питання його виплати та оподаткування.
 

Що платимо?

Період військової служби мобілізованого працівника та час виконання обов’язків працівником-добровольцем в теробороні оплачуйте за середнім заробітком.

Середній заробіток зберігайте за робочі дні (години) по графіку роботи працівника

При його розрахунку керуємося Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 № 100 (далі — Порядок № 100). Ним встановлено, що нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати (п. 5 Порядку № 100).

Проте як зрозуміти, середньоденну чи середньогодинну зарплату треба рахувати? Відповідь на це питання надало Мінекономіки в листі від 13.07.2021 № 4711-06/36275-07 (див. коментар «Порядок № 100: середньоденна чи середньогодинна зарплата?» в «Податки & бухоблік», 2021, № 59).

Так, за загальним правилом, розраховуємо середньоденну зарплату. Навіть якщо у працівника погодинна оплата чи його праця оплачується за відрядними розцінками.

Середньогодинну зарплату обчислюємо лише у випадках, коли треба оплатити кілька робочих годин на день. Приклад: працівник частину робочого дня працював, а частину — був відсутній у зв’язку з виконанням обов’язків в теробороні.

Звісно, більшість роботодавців матимуть справу саме з середньоденною зарплатою. Тож розглянемо її розрахунок.

Розраховуємо середній заробіток

Головний тут — Порядок № 100. До речі, до нього були внесені зміни, які запрацювали з 29.04.2022*. Тож розглянемо нюанси обчислення середньої з урахуванням змін.

Зміни були внесені постановою КМУ від 26.04.2022 № 486, яка набула чинності з 29.04.2022.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Податки & бухоблік»



Коментарі
1
Назар
13.07.2022
скажіть будь ласка якщо я зараз працюю офіційно на даний момент перебуваю у щорічній відпустці і записався добровольцем чи зберігається зарплата на роботі і чи платять в армії
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі