Інформація по темі "" | Публікації по тегу
29.10.19
17562 8
Друкувати
Обране

Виключити не можна залишити: розраховуємо лікарняні, якщо місяць відпрацьовано не повністю

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ журналу "Оплата праці" до листа Фонду соціального страхування України від 08.10.2019 р. № 1993-11-1

ОПЛАТА ПРАЦІ ЖОВТЕНЬ, 2019/№ 20

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці

 

У листі від 08.10.2019 р. № 1993-11-1що коментується, ФСС роз’яснив, як визначити кількість календарних днів у розрахунковому періоді для розрахунку лікарняних/декретних.

Наведемо суть запиту, з яким ми звернулися до Фонду.

Працівник хворів з 5 по 14 серпня 2019 року. Розрахунковий період: серпень-2018 — липень-2019. У липні працівник з 1 по 19 — хворів, а з 22 по 31 — перебував у відпустці без збереження заробітної плати. Чи виключати з розрахункового періоду весь липень?

Ситуація не нова, але важлива*. У липні у працівника немає жодного відпрацьованого дня. На нього припали такі періоди: хвороба (з 1 по 19 липня) — вихідні дні (20 і 21 липня) — відпустка «за свій рахунок» (з 22 по 31 липня).

*Див. також статтю «Лікарняні в нестандартних ситуаціях» // «ОП», 2019, № 19.

Виникає запитання: виключати треба повністю цей місяць (з 1 по 31 липня) або ж тільки календарні дні, не відпрацьовані з поважної причини? Адже від цього залежить розмір середньоденної зарплати. А оскільки правильність нарахування лікарняних/декретних перевіряє ФСС, то важливо знати думку цього відомства.

Нагадаємо, що середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (період перебування в трудових відносинах) у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (п. 3 Порядку № 1266).

До поважних причин належать:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною до 3 (6) років;
  • відпустка без збереження зарплати.

При цьому Порядком № 1266 передбачено, що місяці розрахункового періоду (з першого до першого числа), в яких застрахована особа не працювала з поважних причин, виключають із розрахункового періоду. У листі, що коментується, ФСС зазначив, що зарплату виплачують за відпрацьовані дні, згідно з графіком роботи, встановленим на підприємстві.

У вихідні дні працівник не працює, а відпочиває, відповідно й зарплату за такі дні він не отримує. А оскільки в липні працівник не відпрацював жодного дня у зв’язку з хворобою і відпусткою «за свій рахунок», то такий місяць потрібно виключити з розрахункового періоду, як не відпрацьований з поважної причини.

Таким чином, у розрахунку середньоденної зарплати братимуть участь 334 к. дн.

(365 - 31липень).

Висновок Якщо в місяці немає відпрацьованих днів (з поважних причин), то його повністю виключають із розрахункового періоду.

До речі, ФСС у листі, що коментується, нагадав, що надавати роз’яснення щодо розрахунку непрацездатних виплат повинно Мінсоцполітики.

І дійсно, кілька років тому працеоплатне відомство (див. лист Мінсоцполітики від 13 жовтня 2016 р. № 334/18/99-16) вже надавало відповідь на подібне запитання.

Радує, що позиція і Мінсоцполітики, і Фонду в цій ситуації збігається.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
8
Олександра
29.10.2019
А при розрахунку лікарняного по вагітності та пологах ці вихідні дні включають до періоду, хоч і не було в ці дні заробітку. Про що вказав в акті перевірки соцстрах, і, як наслідок переплати, потрібно було повернути зайво нараховані кошти, плюс 50% штрафу, плюс адмін. штраф! Так що не завжди, при розрахунку лікарняних, потрібно виключати місяць повністю!
Татьяна Олександра
29.10.2019
Это месяц исключается полностью всегда, что при расчете больничного, что при расчете пособия по беременности и родам. Письмо Минсоц по поводу этой ситуации, на которое мы сослались, было давно. Но на местах, не все специалисты ФСС, с этим соглашались. Поэтому нашей редакцией и был сделан запрос в ФСС, чтоб не было никаких разночтений в этом вопросе. Поэтому на сейчас есть и письмо Минсоц и письмо ФСС, в которых сказано, что в указанном случае месяц исключается полностью.
Вадим Татьяна
29.10.2019
Була схожа ситуація, працівник хворів з 1 по 28 число, а 29-30 були вихідні субота-неділя і в ФССУ сказали,що ці дні включати до розрахунку. Аргументували тим, що вихідні дні не входять до переліку поважних причин.
Татьяна Вадим
29.10.2019
Ну в данной ситуации они не правы. Заметьте, что в письме ФСС, которое здесь комментируется специалисты ФСС говорят о том, что разъяснение по Порядку № 1266 имеет право предоставлять Минсоц. Минсоц в своем письме указал, что если весь месяц не отработан, а это значит не было отработано ни одного дня, то весь месяц исключается из расчета средней зарплаты для больничных и декретных. Но, естественно где ФСС выгоднее говорить так, чтоб пособие было меньше, они это делали на местах. Но были случаи, когда в таких месяцах доначисляли какие -либо выплаты, например, премии за предыдущий месяц. Тогда работники ФСС говорили такой месяц исключать. Понятно, что если не исключить, то среднедневная будет выше. Надеюсь, что официальное письмо ФСС, "заставит" проверяющих на местах следовать разъяснениям Минсоц и их же специалистов из ФСС.
wes
30.10.2019
Я чесно кажучи дивуюсь від суті спору. Порядком передбачено чіткий і виключний перелік поважних причин і в ньому відсутні вихідні дні. В чому спірність ситуації? Створюємо проблеми самі собі. Крім того, пунктом 32 Порядку №1266 передбачено, що середня зарплата для розрахунку лікарняних обчислюється на підставі звіту про суми зарплати та ЄСВ. І як це узгодити з цим роз'ясненням?
Вадим wes
30.10.2019
Я теж так вважаю, оскільки всі ці листи та роз"яснення мають виключно рекомендаційний характер і можут в будь який момент скасовані або замінені новими.
Юлія
30.10.2019
Дякую, всім хто написав коментарі, у мене виникла ситуація описана зверху і ніхто не міг дати правильної відповіді.Почитала коментарі і зрозуміла, що зробила все вірно, тому що вразі завищення суми ревізор точно придереться і ніяким роз'ясненням не відмахаєшся, будуть опиратися на порядок 1266 і нічого не докажеш.
Марина
11.02.2020
Есть четкий перечень исключения дней из расчетного периода - дни отсутствия по уважительной причине. Все!!!! Выходной день - не уважительная причина!!!!
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі