Інформація по темі "" | Публікації по тегу
30.05.22
365 0
Друкувати
Обране

Воєнний стан продовжено: як діяти замовнику?

На превеликий жаль, війна в України триває, а тому строк дії воєнного стану з 25.05.2022 продовжено ще на 90 днів. І оскільки при укладанні договорів про закупівлю замовники орієнтуються саме на цю дату, одразу виникло запитання: як працювати далі за такими договорами? У цьому матеріалі розглянемо, які існують варіанти вирішення цього питання.

Чи обов’язково продовжувати строк дії договору?

Питання пролонгації насамперед постало стосовно тих договорів, зобов’язання за якими сторони не встигли виконати до 25.05.2022. Яким же чином вирішити це питання замовнику?

Щодо цього варто нагадати: договір про закупівлю, укладений замовником згідно з постановою № 169, базується на нормах ЦКУ та ГКУ. А тому зміна істотних умов такого договору відбувається за правилами, передбаченими в ст. 651 ЦКУ та ст. 188 ГКУ. Тож будьте уважні: до такого договору про закупівлю сторони не можуть застосовувати підстави для зміни його умов, передбачені ч. 5 ст. 41 Закону № 922*.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Отже, сторони можуть продовжити строк дії договору про закупівлю, укладеного згідно з постановою № 169, та строк виконання зобов’язань за ним на новий строк на тих самих умовах.

Звісно, строк дії договору, укладеного відповідно до постанови № 169, не повинен перевищувати період дії воєнного стану. Наразі воєнний стан продовжено до 25.08.2022. Це означає, що строк дії закупівельних договорів та виконання зобов’язань за ними під час воєнного стану може охоплювати період дії воєнного стану. Ба більше, такі договори можуть передбачати їх продовження в разі продовження строку дії воєнного стану.

І не хвилюйтеся: ані Мінекономіки, ані Казначейство не заперечує проти такого формулювання в договорах, укладених згідно з постановою № 169. Як саме прописати в договорі такий пункт, ми розповідали в матеріалі «Закупівельний договір: на який строк укладаємо?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 18).

Як продовжити строк дії договору?

Переважно це запитання виникає у тих замовників, які в закупівельному договорі прописали, що строк його дії закінчується 25.05.2022 (тобто обмежили його строк конкретною датою, а не зазначили таку подію як завершення воєнного стану). Але що робити, якщо після настання цієї дати сторони бажають продовжити договір на новий строк на тих самих умовах?

Вирішити це питання нескладно. Для цього сторонам необхідно скласти і підписати додаткову угоду до договору, згідно з якою змінюється строк дії такого договору.

Отже, додаткову угоду складають у довільній формі із зазначенням реквізитів основного договору, сторін договору та їх уповноважених представників. У додатковій угоді також слід навести нове формулювання пункту договору, який змінюємо (у нашому випадку — строк дії договору), зазначити дату набуття чинності змінами, передбаченими додатковою угодою, і поставити підписи уповноважених представників.

При внесенні змін до договорів сторони керуються правилами, прописаними в ст. 188 ГКУ, якщо договором не передбачено інший порядок унесення змін.

При цьому порядок дії сторін договору має бути таким.

1. Сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір (у нашому випадку — замовник), повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Зазвичай таку пропозицію надсилають у вигляді листа, у якому наводять проєкт додаткової угоди у двох примірниках за підписом замовника.

2. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну договору, укладеного за постановою № 169, протягом 20 календарних днів після отримання пропозиції повідомляє замовника про результати її розгляду.

3. У разі погодження з пропозицією замовника друга сторона договору підписує додаткову угоду та один примірник повертає замовнику.

Чи можна збільшити суму договору?

Ми вже з’ясували, що за потреби сторони цілком можуть продовжити строк дії такого договору, укладеного за постановою № 169. Також немає перепон і для продовження строку виконання зобов’язань за таким договором до повного виконання. Але ми наполегливо не радимо збільшувати вартість раніше укладеного договору. Насамперед на такі зміни договору не варто погоджуватись замовнику.

Так, якщо в замовника виникає потреба додатково закупити товар, такий предмет закупівлі є новим предметом окремого договору та новим предметом закупівель.

Саме на застосуванні такого підходу щодо додаткових закупівель наполягає Мінекономіки в листі «Щодо змін, внесених до порядку закупівель у період воєнного стану» від 22.04.2022 № 3304-04/16796-06.

УВАГА!

Додаткова закупівля = новий предмет договору

З огляду на це, сторони насамперед повинні «закрити» зобов’язання за раніше укладеним договором. А вже після цього на нову потребу замовник може укласти новий закупівельний договір з урахуванням вимог постанови № 169.

І якщо установа-замовник неодноразово здійснює закупівлі товарів, робіт та послуг за одним і тим же кодом ДК відповідно до постанови № 169, варто знати:

— таку закупівлю не додають до річного плану;

— при визначенні очікуваної вартості такої закупівлі не сумують обсяги закупівель за аналогічним предметом закупівлі, які вже були здійснені в поточному році;

— укладають окремий договір.

Детально про це читайте в матеріалі «Закупівлі за одним кодом ДК: один предмет закупівлі чи ні?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 18).

Бюджетна бухгалтерія, травень, 2022/№ 20

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі