Інформація по темі "" | Публікації по тегу
29.12.22
4232 7
Друкувати
Обране

Як наприкінці року закрити закупівельний договір?

На початку 2022 року замовник провів спрощену закупівлю та уклав договір на постачання продуктів харчування на суму 180 тис. грн. Строк дії договору до 31.12.2022. Протягом року постачальник поставив продукти харчування на суму 150 тис. грн, за які установа повністю перерахувала оплату. Як правильно наприкінці року закрити такий договір? Які документи слід оформити?

Для замовників-бюджетників закриття закупівельних договорів наприкінці року — справа звична. При вирішенні цього питання замовники мають дотримуватися вимог бюджетного та закупівельного законодавства. Далі про все по черзі.

Приписи закупівельного законодавства

Передусім замовнику слід зв’язатися з постачальником та узгодити подальший порядок дій. У цій ситуації найкращий для замовника варіант — унести зміни до договору. Звісно, це необхідно зробити до закінчення строку дії такого договору, тобто до 31.12.2022.

При цьому можливість унесення змін до істотних умов договору замовником у такій ситуації чітко передбачено п. 1 ч. 5 ст. 41 Закону № 922*. Зокрема, такі зміни можуть бути пов’язані зі зменшенням обсягів закупівлі. Одна з причин — зменшення потреби в предметі закупівель (продуктах харчування).

Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Отже, за таких умов сторони мають укласти додаткову угоду до договору про закупівлю на підставі п. 1 ч. 5 ст. 41 Закону № 922.

Водночас застосовуючи таку підставу для внесення змін до договору, не забудьте:

1) оформити рішення (протокол) про внесення змін до договору;

2) оформити та надіслати постачальнику додаткову угоду до закупівельного договору, згідно з якою зменшуєте кількість товару та суму договору;

3) оприлюднити в електронній системі закупівель повідомлення про внесення змін до договору, а також безпосередньо зміни до договору (тобто додаткову угоду). Строк для оприлюднення таких документів — три робочих дні з дня внесення змін;

4) оприлюднити звіт про виконання договору про закупівлю. Такий обов’язок виникає у разі настання однієї з трьох підстав: закінчення строку дії договору про закупівлю, виконання сторонами такого договору або його розірвання. Впоратися з цим завданням необхідно протягом 20 робочих днів із дня настання такої події.

Вимоги бюджетного законодавства

І насамперед замовнику слід орієнтуватися на норми Порядку № 309*. Зокрема, п. 2.9 передбачено, як зменшити зобов’язання за раніше укладеним закупівельним договором. Так, у разі зміни умов бюджетних зобов’язань розпорядник повинен подати до Казначейства:

Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

— Реєстр бюджетних зобов’язань, зазначивши від’ємну суму змін бюджетних зобов’язань за договором. Тобто слід проставити суму укладеної додаткової угоди зі знаком мінус;

— додаткову угоду, яка підтверджує зменшення бюджетних зобов’язань за договором.

УВАГА!

Подати такі документи до Казначейства необхідно протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди

Як бачимо, грудень — дуже відповідальний місяць для замовників. Адже необхідно не тільки займатися плануванням закупівель на наступний рік, але й грамотно та вчасно закрити закупівельні договори поточного року.

Щиро бажаємо вам успішно впоратися з усіма викликами та завданнями!

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
7
NeProzorro
29.12.2022
От для чого оті всі Протоколи складати? Навіщо треба купу макулатури? Якщо в системі все і так оприлюднюється?
NeProzorro
29.12.2022
Де реальна діджіталізація і #paperless ?
Лілія
29.12.2022
Якщо дод.угода про зменшення суми укладена 30.12.2022 то на Казначейство реєстр про зменшення юридичних зобовязань можна подати в січні наступного року ? (протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди)
EVGENIY Лілія
29.12.2022
Ні не можна, то вже наступний бюджетний рік, хоча на скільки знаю казна останній день в СДО може не закривати пару тижнів і вони зможуть посадити 30 числом, але то треба з ними розмовляти
Юлія
29.12.2022
А протоколи навіщо???? Що стосується етапу виконання договору Законом не передбачено обов'язковості оформлення протоколів УО в цих випадках. При цьому кожна УО сама визначає, як працювати і в яких випадках робити протоколи, а в яких — ні. Найголовніше тут, це розуміння, що УО - повинна саме опублікувати підписану угоду. Рішення про укладання додаткової угоди приймає керівник підприємства за статутом, положенням тощо або особа на яку покладено таке право за наказом або довіреністю. УО не приймає таке рішення, а здійснює лише оприлюднення такої угоди разом з повідомленням про внесення змін.
NeProzorro Юлія
29.12.2022
Та от власне, що купа непотрібної макулатури складається, і все це забирає багато часу.
Особливо відповідальні УО складають і друкують протоколи на кожен план на кожен звіт про договір без ЕСЗ. Це ж стільки роботи зайвої
Галина
29.12.2022
Підпункт 11 пункт 1 ст. 10 ЗУ "Про публічні закупівлі" прописано: протягом трьох робочих днів з дня внесення змін
Тобто з дати дод.угоди
То навіщо протокол?
А от план: з дня затвердження, тут протокол
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі