Інформація по темі "" | Публікації по тегу
13.06.22
440 0
Друкувати
Обране

Як розірвати закупівельний договір та зменшити зобов'язання?

Дошкільний заклад на початку 2022 року провів спрощену закупівлю та уклав договір на закупівлю продуктів харчування. Строк дії договору — 30.06.2022. У зв’язку із введенням воєнного стану діти перестали відвідувати заклад, постачання продуктів харчування теж було припинено. Як правильно закрити такий договір? Які документи підписати з постачальником та подати до Казначейства?

Для вирішення цієї ситуації замовнику насамперед необхідно керуватись загальними правилами, встановленими Законом № 922*.

* Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII.

Для цього закладу слід було відразу після введення воєнного стану (тобто з 24.02.2022) зв’язатися з постачальником та визначити подальший порядок дій: або розірвати укладений договір, або внести зміни до істотних умов раніше укладеного договору. Принаймні це варто було б зробити тільки-но діти перестали відвідувати дошкільний заклад.

Вочевидь, варіант із розірванням договору з ініціативи замовника (в односторонньому порядку) не мав успіху. Адже в замовника й досі на руках незакритий закупівельний договір. Тому залишається другий варіант — унести зміни до договору.

Випадки, коли Закон № 922 дозволяє вносити зміни до істотних умов договору, передбачено в ч. 5 ст. 41. Зокрема, такі зміни можуть бути пов’язані зі зменшенням обсягів закупівлі. Одна з причин зменшення потреби в предметі закупівель (продуктах харчування).

Отже, за таких умов сторони мають укласти додаткову угоду до договору про закупівлю на підставі п. 1 ч. 5 ст. 41 Закону № 922 (ср. USER_SHOW_ID).

Пояснимо, що вимагається від замовника. Уповноважена особа замовника:

1) оформлює рішення (протокол) про внесення змін до договору;

2) оформлює та надсилає постачальнику додаткову угоду до закупівельного договору, згідно з якою зменшується кількість товарів;

3) оприлюднює в електронній системі повідомлення про внесення змін до договору, а також безпосередньо зміни до договору (тобто додаткову угоду). На виконання цього у вас є три робочі дні з дня внесення змін;

4) оприлюднює звіт про виконання договору про закупівлю. Із цим варто впоратись протягом 20 робочих днів із дня настання однієї з трьох підстав: закінчення строку дії договору про закупівлю, виконання сторонами договору про закупівлю або розірвання договору про закупівлю.

Це те, що треба зробити замовнику. А от чого робити не слід, так це вносити будь-які зміни до плану закупівель.

Тепер пояснимо, як зменшити зобов’язання за раніше укладеним закупівельним договором з позиції бюджетного законодавства. Зробити це нескладно. Адже порядок дій замовника прописано в п. 2.9 Порядку № 309**.

** Порядок реєстрації та обліку бюджетних зобов’язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затверджений наказом Мінфіну від 02.03.2012 № 309.

Так, у разі змін умов бюджетних зобов’язань розпорядник повинен подати до Казначейства:

— Реєстр бюджетних зобов’язань, зазначивши від’ємну суму змін бюджетних зобов’язань за договором. Тобто слід проставити суму укладеної додаткової угоди зі знаком мінус;

— додаткову угоду, яка, власне, підтверджує зміну бюджетних зобов’язань за договором.

Увага!

Подати такі документи до Казначейства необхідно протягом семи робочих днів із дня укладання додаткової угоди

Бюджетна бухгалтерія, червень, 2022/№ 22

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі