Інформація по темі "" | Публікації по тегу
25.07.23
655 0
Друкувати
Обране

Закупівля додаткових послуг: як діяти замовнику?

Додаткова угода чи прямий договір?

Відразу зазначимо: у цій ситуації замовник не має законодавчих підстав для укладання додаткової угоди до договору, укладеного за результатами відкритих торгів. Пояснимо причини.

Річ у тім, що внести зміни до договору, укладеного за результатами відкритих торгів, сторони можуть лише у разі зміни його істотних умов. Вичерпний перелік причин, коли замовнику дозволено змінювати істотні умови договору та укладати додаткову угоду, наведено в п. 19 постанови № 1178*. Але жодна з підстав для внесення змін до договору закупівлі не стосується ситуації нашого читача.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Таким чином, замовнику не варто здійснювати закупівлю додаткових ремонтних робіт з поточного ремонту шляхом укладання додаткової угоди до раніше укладеного договору.

Але вихід із цієї ситуації у замовника є. І він досить простий, а головне — цілком законний.

УВАГА!

Замовник може закуповувати додаткові роботи або послуги шляхом укладання прямого договору

Підстави для цього передбачено п.п. 8 п. 13 постанови № 1178. Розглянемо умови для укладення прямого договору детальніше.

Які умови для укладання прямого договору?

Щоб закупити додаткові роботи або послуги шляхом укладання прямого договору, замовник повинен дотримуватися таких вимог:

1) мати підтвердження, що необхідність у закупівлі додаткових робіт чи послуг пов’язана з предметом закупівлі основного договору про закупівлю;

2) здійснювати закупівлю додаткових робіт чи послуг тільки в того самого виконавця робіт (надавача послуг), з яким було укладено основний договір;

3) провести закупівлю додаткових робіт чи послуг протягом трьох років після укладення договору про закупівлю;

4) загальна вартість додаткових робіт чи послуг не повинна перевищувати 50 % від ціни основного договору про закупівлю.

З огляду на вищезазначені умови, замовнику спочатку слід зважити всі «за» і «проти» та перевірити, чи всі вимоги виконано. Якщо все ОК, тоді швидше погоджуйте перелік та вартість необхідних додаткових робіт (послуг) із виконавцем і укладайте саме прямий договір.

Зверніть увагу: вартість такого прямого договору не повинна перевищувати 50 % від основного договору. Тобто вона може бути менше його загальної вартості або ж дорівнювати половині такої суми. Тобто у випадку читача він може укласти прямий договір з тим самим виконавцем на додаткові роботи на суму меншу або рівну 150 тис. грн.

Разом з тим можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю. Про це прямо зазначено в п.п. 8 п. 13 постанови № 1178. Тому радимо замовникам прописувати в проєктах договорів умови виконання додаткових робіт та послуг.

Як діяти замовнику?

Під час закупівлі додаткових робіт чи послуг з поточного ремонту замовнику потрібно:

по-перше, мати обґрунтоване та документальне підтвердження того, що таку додаткову потребу в роботах чи послугах замовник не міг передбачити на момент укладання основного договору;

по-друге, додати таку закупівлю до річного плану закупівель. Цю інформацію оприлюднюємо протягом п’яти робочих днів із дня затвердження змін до річного плану;

по-третє, укласти прямий договір про виконання робіт (надання послуг);

по-четверте, оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель щодо такої закупівлі;

— і по-п’яте, додатково оприлюднити договір та всі додатки до нього (за наявності). Нагадаємо: така вимога стосується випадків укладення договору про закупівлю відповідно до пп. 5 — 11, 14 п. 13 постанови № 1178. При цьому замовник має оприлюднити обґрунтування застосування підстави для здійснення закупівлі відповідно до зазначеного пункту.

Висновки

  • Для закупівлі додаткових робіт або послуг замовник може укласти прямий договір з виконавцем за умови виконання певних вимог.
  • Після укладання прямого договору замовник має оприлюднити звіт про такий договір та прямий договір.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі