Інформація по темі "" | Публікації по тегу
07.11.22
25178 4
Друкувати
Обране

Кількість штатних працівників: рахуємо правильно

Показник кількості штатних працівників може зустрітись на шляху бухгалтера не один раз. Наприклад, коли треба розрахувати «інвалідний» норматив чи заповнити Об’єднаний звіт. При цьому маємо облікову та середньооблікову кіл ькість. Кого беремо до уваги при розрахунку, а кого ні? У цьому вам допоможе наша стаття.

Чим відрізняється облікова кількості штатних працівників (ОКШП) від середньооблікової кількості (СКШП)? Відповідь на це запитання маємо у табл. 1.

Таблиця 1. Розрахунок чисельності працівників установи

Показник

Мета використання

Метод розрахунку

Облікова кількість

штатних працівників

(ОКШП)

Використовують для визначення кількості працівників у цілому по підприємству (установі) або по окремих категоріях (наприклад, пенсіонери, особи з інвалідністю тощо). Також зазначають в рядку 104 дотабличної частини Об’єднаного звіту (зазвичай, беруть показник на кінець місяця)

Враховують усіх найманих працівників, які уклали трудовий договір (контракт) і виконують постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше.

Показник розраховують на певну дату звітного періоду, наприклад на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і виключаючи тих, які вибули звільнені в цей день

Середньооблікова

кількість штатних

працівників (СКШП)

Використовують для визначення кількості зайнятих працівників за сферами економічної діяльності та спостереження за змінами мобільності робочої сили.

Також застосовують при встановленні нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю та «трудової» квоти для громадян, які мають додаткові гарантії в працевлаштуванні. Окрім того, зазначають в рядку 101 дотабличної частини Об’єднаного звіту

Розраховують не на певну дату, а за конкретний період (місяць, квартал, рік).

Цей показник визначають:

— за місяць. Підсумовують кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця, тобто з 1-го по 30-те або 31-ше число (для лютого — по 28-ме або 29-те), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні. Результат ділять на кількість календарних днів звітного місяця;

— за квартал (рік). Ділять суми середньооблікової кількості штатних працівників за місяці, що увійшли до обчислюваного періоду, на кількість місяців у цьому періоді.

Зайнятого працівника враховують лише один раз (за місцем основної роботи), незалежно від строку трудового договору і тривалості робочого часу

До речі, у дотабличній частині Об’єднаного звіту є ще один рядок, де слід зазначити кількість працівників, а точніше — застрахованих осіб, яким нараховано зарплату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення). Йдеться про рядок 105. Як його заповнити, читайте у статті «Об’єднана звітність: заповнюємо рядок 105» // «Оплата праці», 2022, № 20 (ср. 031233400).

СКШП та ОКШП знаходять своє відображення у рядках 101 та 104 відповідно. Кого саме сюди врахувати? У більшості випадків маємо чудову підказку в Інструкції № 286*. У цьому документі прямо перелічені працівники та причини їх тимчасової відсутності, які враховуються і не враховуються при розрахунку (див. табл. 2).

Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286.

Таблиця 2. Категорії працівників, яких включають та не включають до ОКШП/СКШП

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
4
Лена ЗОШ
07.11.2022
3. Рядок 1040 містить дані про середньооблікову кількість штатних працівників відповідно до пункту 3.2 глави 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, крім тих, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом. https://buhgalter.com.ua/dovidnik/inshe/rozyasnennya-shchodo-zapovnennya-formi-derzhavnogo-statistichnogo/
протирічить вказаному в статті виконання державних або громадських обов’язків3
Катерина Жиленко Лена ЗОШ
07.11.2022
Дійсно, таке роз’яснення існує. Його автор – Держкомстат (зокрема, у листі від 14.07.2020 № 19.1.2-12/12-20). Проте воно стосується статзвіту за формою 1-ПВ. Так, фахівці Держстату посилаються на п. 3.2 Інструкції № 286, де дійсно при розрахунку СКШП виключаються працівники, що перебуваються у відпустках по вагітності та пологах і для догляду за дитиною. Але водночас у вказаній нормі нічого не сказано про працівників призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом. Це суб’єктивна позиція Держкомстату. Вони керуються аналогією чи ще чимось. Вважаємо, що «солдати» підприємства є тими працівниками, що виконують державні та службові обов’язки. Аргументи: це випливає зі ст. 119 КЗпП, яка має назву «Гарантії для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків». Також військова служба є державною службою особливого характеру (ч. 1 ст. 2 Закону № Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII).
Юлія
07.11.2022
а якщо працівники перебувають на простої? включати в середньоблікову чисельність ?
Катерина Жиленко Юлія
07.11.2022
Так, перша строка у таблиці 2: і до ОКШП, і до СКШП включаємо
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×