Інформація по темі "" | Публікації по тегу
01.02.24
17209 19
Друкувати
Обране

Неприбутковий звіт: що та де показати?

Невдовзі кожному бухгалтеру доведеться складати Неприбутковий звіт за 2023 рік. Як це зробити правильно? Розповімо в нашому матеріалі.

1 Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 17.06.2016 № 553.

Які доходи показати: нараховані чи отримані?

При заповненні показників про доходи Неприбуткового звіту орієнтуємося на дані бюджетної звітності.

Так, у ряд. 1.1 Неприбуткового звіту відображаємо доходи, отримані установою за загальним фондом. Тобто йдеться про кошти, які фактично надійшли на реєстраційні рахунки протягом року. Такі доходи формуємо з показників, наведених у Звіті про надходження та використання коштів загального фонду (ф. № 2д, № 2м) за графою 7 «Надійшло коштів за звітний період (рік)».

А ось у ряд. 1.3 Неприбуткового звіту відображаємо доходи, отримані за спеціальним фондом, тобто кошти, які фактично надійшли на спеціальні реєстраційні рахунки протягом року. Отримані доходи складаємо із показників доходів за спецфондом на підставі звітів про надходження та використання коштів спеціального фонду за графами «Надійшло коштів за звітний період (рік)».

Отже, до Неприбуткового звіту заносимо інформацію саме про отримані, а не нараховані доходи. Ба більше, з таким підходом до відображення як доходів, так і видатків погодилися й податківці. Так, в ІПК від 07.05.2019 № 2001/6/99-99-15-02-01-15/ІПК вони наголосили, що показники цього звіту заповнюють з урахуванням особливостей діяльності неприбуткової організації. Також податківці додали, що показники Неприбуткового звіту бюджетні установи заповнюють на підставі даних бюджетної звітності.

Де показати безоплатно отримані ОЗ?

Порядок відображення безоплатно отриманих активів у Неприбутковому звіті залежить від того, хто та на яких умовах отримує таке майно.

Так, одна річ, якщо передача активів здійснена між установами, які перебувають у межах різних органів управління, різних бюджетів. У такому разі всі види безоплатно отриманого майна відносимо до власних надходжень, які включаємо до спеціального фонду кошторису. Традиційно за такими операціями оформлюємо Довідку про надходження в натуральній формі, яку подаємо до Казначейства не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Такі надходження відображаємо у складі підгрупи 1 другої групи власних надходжень бюджетних установ — благодійні внески, гранти та дарунки.

З огляду на це, безоплатно отримане майно установа може зазначити в одному з рядків Неприбуткового звіту:

  • або в ряд. 1.3 — доходи, одержані бюджетною установою (організацією), що зараховані на рахунки спеціального фонду цієї установи (організації) згідно із затвердженим у встановленому порядку кошторисом;
  • або в ряд. 1.6.1 — благодійна допомога.

Отже, ви самостійно вирішуєте, в якому рядку — 1.3 чи 1.6.1 — Неприбуткового звіту показати безоплатно отримані активи протягом 2021 року. Головне — такі находження не повинні потрапити одночасно до обох рядків.

Натомість зовсім інша річ — якщо майно отримано як операція з внутрішнього переміщення майна в межах одного органу управління, в межах одного бюджету.

При отриманні такого майна жодних змін ані доходів, ані видатків для установи-отримувача не відбувається. А тому відображати таке майно в Неприбутковому звіті не потрібно.

Доходи від продажу майна: де показати?

Надходження від продажу майна (ОЗ та запасів) установи залишають у своєму розпорядженні. Такі кошти зараховуємо до складу доходів спецфонду.

Зокрема, такі надходження належать до підгрупи 4 першої групи власних надходжень бюджетних установ — надходження бюджетних установ від реалізації в установленому порядку майна (крім нерухомого майна).

Виняток становлять кошти, отримані установою від продажу будівель і споруд.

Такі кошти повністю перераховуємо в дохід того бюджету, за рахунок якого утримується ваша установа.

Які суми показати в Неприбутковому звіті? Із цим питанням немає нічого складного. Керуємося головним правилом — до Неприбуткового звіту потрапляють лише ті суми, які установа залишає у своєму розпорядженні.

ЦІННА ПОРАДА

Лише ті надходження, які установа залишає у своєму розпорядженні, наводимо в Неприбутковому звіті

Саме такі надходження відображаємо в ряд. 1.3 Неприбуткового звіту.

Доходи від оренди: яку суму показати?

Доходи від орендної плати бюджетні установи відносять до підгрупи 3 першої групи власних надходжень і включають до спеціального фонду кошторису (ч. 4 ст. 13 БКУ).

Надходження від оренди нерухомого майна установи лише частково залишають у своєму розпорядженні. Це означає, що лише та частина орендної плати, яку установа залишає у своєму розпорядженні, є її власними надходженнями. Такі суми відображаємо в рядку 1.3 Неприбуткового звіту.

Кошти від продажу цінного брухту: яку суму зазначити?

Кошти, отримані від реалізації металобрухту (у т. ч. брухту дорогоцінних металів), є складовою частиною доходів спецфонду. Зокрема, такі надходження належать до підгрупи 4 першої групи власних надходжень бюджетних установ (ч. 4 ст. 13 БКУ).

При отриманні таких сум керуємося загальним підходом. У Неприбутковому звіті відображаємо тільки ті доходи від реалізації брухту дорогоцінних металів, які установа залишає у своєму розпорядженні. Так, складовою частиною доходів загального фонду держбюджету (п. 54 ч. 2 ст. 29 БКУ) є:

  • 80 % коштів, отриманих установами, що утримуються за рахунок державного бюджету, за здані у вигляді брухту і відходів золото, платину, метали платинової групи, а також дорогоцінне каміння;
  • 50 % коштів, отриманих за здане у вигляді брухту і відходів срібло.

Ці кошти установа перераховує зі спеціального реєстраційного рахунку на рахунок з обліку надходжень загального фонду бюджету. А ось уже решту коштів установа залишає у своєму розпорядженні. Це відповідно 20 % та 50 %.

Оскільки у своєму розпорядженні установа залишає 20 і 50 % таких коштів, самі ці суми й необхідно зазначати в ряд. 1.3 Неприбуткового звіту. А ось 80 і 50 % отриманих коштів, які установа перераховує до доходу загального фонду бюджету, до цього звіту не потраплять.

Пеня за невиконання умов договору: де показати?

У подібних питаннях насамперед варто визначити, чи є такі кошти власними надходженнями установи. Нагадаємо: повний перелік власних надходжень бюджетних установ визначено ч. 4 ст. 13 БКУ . Серед цього переліку таких надходжень, як неустойка, штраф або пеня, немає.

Що це означає? У разі, якщо бюджетна установа отримує на свій рахунок неустойку, штраф або пеню, вона зобов’язана всю суму цих надходжень перерахувати до доходів того бюджету, з якого вона фінансується.

До речі, такі надходження не є ані доходами, ані видатками установи. Тому вони пройдуть через рахунок установи «транзитом» прямісінько до складу доходів бюджету. І відповідно до Неприбуткового звіту також не потрапляють.

Які суми видатків зазначаємо: касові чи фактичні?

Принцип відображення даних про видатки в Неприбутковому звіті такий самий, як і про доходи. Ці показники установи заповнюють з урахуванням особливостей своєї діяльності, орієнтуючись на показники бюджетної звітності.

Це означає, що в ряд. 2.1 та 2.2 Неприбуткового звіту слід зазначати касові видатки, проведені установою у 2021 році, тобто кошти, фактично використані за загальним і спеціальним фондами та перераховані з реєстраційних, спеціальних реєстраційних рахунків бюджетної установи.

З огляду на це, підставою для заповнення ряд. 2.1 та 2.2 Неприбуткового звіту є, зокрема, показники, наведені у Звіті про надходження і використання коштів загального фонду (форми № 2д, № 2м) та у звітах за формою № 4 про надходження і використання коштів спецфонду в графах «Касові за звітний період (рік)».

Чи розмежовувати капітальні та поточні видатки (доходи)?

З метою заповнення Неприбуткового звіту не варто проводити аналогію між правилами розмежування в бухобліку надходжень (доходів), отриманих на капітальні та поточні видатки. Також на порядок заповнення показників Неприбуткового звіту жодним чином не впливає й той факт, що бюджетні установи здійснюють розмежування видатків на поточні та капітальні за економічними характеристиками операцій. Оскільки детальну інформацію про поточні та капітальні видатки установи відображають у відповідних формах бюджетної звітності.

Тож для заповнення Неприбуткового звіту не потрібно розмежовувати інформацію як про доходи, так і про видатки.

Це пов’язано з тим, що такий звіт призначений для відображення даних про видатки установи лише за джерелами надходжень:

  • щодо загального фонду — ряд. 2.1;
  • щодо спеціального фонду — ряд. 2.2.

Так само й про доходи:

  • щодо загального фонду — ряд. 1.1;
  • щодо спеціального фонду — ряд. 1.3.

Таким чином, до Неприбуткового звіту включаємо загальні показники доходів та видатків за загальним та спеціальними фондами. Це означає, що отримання коштів на придбання ОЗ та МНМА відображаємо у звіті як доходи, а оплату рахунків постачальника — як витрати.

Чи відображати суму амортизації?

Ні, суми нарахованої амортизації не мають жодного відношення до Неприбуткового звіту. А тому в жодному рядку такі суми не наводимо.

Поготів податківці повністю погодилися, що показники Неприбуткового звіту заповнюють з урахуванням особливостей діяльності неприбуткової організації. А оскільки дані для цього звіту бюджетні установи заповнюють на підставі бюджетної звітності, то годі сушити собі голову із цим питанням. Поза будь-яким сумнівом така звітність не містить інформації про нараховану амортизацію.

Де показати лікарняні та чорнобильські виплати?

Зауважимо: такі виплати не є видатками бюджетних установ. Їх установи не планують у своїх кошторисах (ані за загальним, ані за спеціальним фондами).

Такі кошти не відображаємо у Звіті про надходження і використання коштів загального фонду (форми № 2д, № 2м) та звітах про надходження і використання коштів спеціального фонду за формою № 4.

Ці кошти проходять через рахунки бюджетної установи «транзитом». Виплата зазначених коштів є різновидом соціальних виплат.

З огляду на це, бюджетна установа не має підстав для відображення зазначених виплат у Неприбутковому звіті.

УВАГА! Якщо виплати не є видатками установи — їм не місце у Неприбутковому звіті

Яку звітність подавати разом із Неприбутковим звітом?

Бюджетна установа разом із Неприбутковим звітом обов’язково подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням річну фінзвітність. Така звітність є додатком та невід’ємною частиною Неприбуткового звіту.

Це означає, що разом із Неприбутковим звітом подаємо комплект річної фінансової звітності:

  • Баланс (ф. № 1-дс);
  • Звіт про фінансові результати (ф. № 2-дс);
  • Звіт про рух грошових коштів (ф. № 3-дс);
  • Звіт про власний капітал (ф. № 4-дс);
  • Примітки до річної фінансової звітності (ф. № 5-дс).

У такому разі для підтвердження подання фінзвітності разом із Неприбутковим звітом проставляємо позначку «х» у Звіті у клітинці «ФЗ6» таблиці «Наявність додатків». Окрім того, в таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків — форм фінансової звітності» біля кожної форми фінансової звітності робимо відповідні позначки «х».

Чи подавати додатки без показників?

У формі Неприбуткового звіту передбачено такі додатки:

додаток ГД — до ряд. 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД і 3.1 ГД Неприбуткового звіту. Подають при здійсненні операцій з гуманітарною допомогою;

додаток ВП до ряд. 7 — 9 Звіту. Подають, якщо помилки виправляють у поточному Неприбутковому звіті, тобто згідно з п.п. «б» п. 50.1 ПКУ; У разі відсутності показників у зазначених рядках Неприбуткового звіту ставимо прочерки (у разі подання звіту в паперовому вигляді) або залишаємо порожніми (при поданні звітності в електронній формі).

Якщо не заповнено рядки Неприбуткового звіту, до яких передбачено подання додатків, то й відповідні додатки не подаємо.

Які строки подання Неприбуткового звіту?

Неприбуткові організації, у т. ч. і бюджетні установи, які відповідають вимогам п. 133.4 ПКУ та внесені до Реєстру неприбуткових організацій, подають Неприбутковий звіт за річний (податковий) звітний період (п.п. 133.4.7 ПКУ).

Це означає, що такий звіт подають протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Отже, Неприбутковий звіт за 2021 рік слід подати не пізніше 1 березня 2022 року (тобто це останній день подання).

УВАГА! Граничний строк подання Неприбуткового звіту — за 2023 рік — 29 лютого 2024 року

Яка відповідальність за неподання Неприбуткового звіту?

Оскільки Неприбутковий звіт є податковою декларацією в розумінні ПКУ, за порушення строку його подання встановлено відповідальність (п. 120.1 ПКУ).

Вид порушення

Відповідальність

За неподання або несвоєчасне подання Неприбуткового звіту

Накладають штраф:

  • 340 грн — за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
  • 1020 грн — за ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення

За неподання або несвоєчасне подання фінансової звітності

Фінансова звітність є додатком до Неприбуткового звіту та його невід’ємною частиною. У разі неподання до органу ДФС фінансової звітності разом із Неприбутковим звітом як його невід’ємної частини податкова звітність не визнається податковою декларацією.

З огляду на це неподання або несвоєчасне подання бюджетною установою фінансової звітності тягне такі штрафи:

  • 340 грн — за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
  • 1020 грн — за ті ж дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення

За порушення порядку заповнення Неприбуткового звіту

Спеціального порядку заповнення Неприбуткового звіту немає, тому формально за порушення порядку заповнення такого звіту санкцій бути не може.

Проте податківці до посадових осіб можуть застосувати адмінштраф за ст. 1631 КпАП за подання недостовірної інформації або викривлення показників податкового обліку в розмірі від 85 до 170 грн, а за повторне порушення протягом року — від 170 до 255 грн)

 

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2022/№ 7

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
19
Лариса
01.02.2024
Уточніть терміни звітності для 2024 року.
І підкажіть де показувати касові видатки по натуральній формі (яких фактично не було (не було руху коштів), а є ці касові видатки тільки у бюджетнгій звітності)
Вікторія Лариса
04.02.2024
Касові видатки за спецфондом - ряд. 2.2
Нат
01.02.2024
Підкажіть, як відобразити кошти передані як трансферти військовим частинам та правоохоронним органам?
Вікторія Нат
01.02.2024
Будь ласка, уточніть в якій формі бюджетної звітності Ви зазначаєте передані кошти?
Вікторія
01.02.2024
Граничний строк подання Неприбуткового звіту за 2023 рік — 29 лютого 2024 року
наталія
02.02.2024
в якому рядку показать кошти,що надійшли як батьківська плата у минулому 2022 році та були повернуті у 2023 році як переплата
Тетяна
02.02.2024
де показати гуманітарну допомогу, яку отримали як набувачі, у формі 4/2 у рядку 020 відображено разом із благодійною допомогою
Вікторія Тетяна
03.02.2024
Таку допомогу (благодійну та гуманітарну) ви показали як доходи спецфонду. Тож такі такі доходи мають потрапити до ряд. 1.3
Валентина
03.02.2024
Податкова надіслала лист, що що неприбутковий звіт не співпадає з формою 2-дс. Але у 2-дс відображаються фактичні видатки, а у звіті - касові. Може існують нові роз'яснення податкової? Але я не знайшла.
Вікторія Валентина
03.02.2024
Ще в 2019 році податківці чітко зазначили: бюджетні установи заповнюють Неприбутковий звіт на підставі бюджетної звітності та з огляду на кошторисні показники. Про це вони написали в ІПК від 07.05.2019 р. N 2001/6/99-99-15-02-01-15/ІПК. Потім ще була ІПК від 19.05.2021 р. N 1904/ІПК/99-00-21-02-02-06. Хоча в ній вони про бюджетну звітність не згадали, але решта пояснень про заповнення рядків аналогічна. Навіщо писати кожного року одне й теж саме, якщо їх точка зору не змінилась
Тетяна
05.02.2024
де у звіті неприбуткові показати гуманітарну допомогу, чи заповнювати набувачу, який не зареєстрований у реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, додаток ГД
Вікторія Тетяна
05.02.2024
Якщо допомогу (благодійну та гуманітарну) ви показали як доходи спецфонду, тоді такі такі доходи мають потрапити до ряд. 1.3. У такому разі додаток ГД не заповнюєте
Тетяна
07.02.2024
Чи потрібно показувати у звіті суму трансфертів (з рядка 2110 форми 2-дс), це кошти передані на пожежну частину
Лана
12.02.2024
Де в Неприбутковому звіті відобразити в пасиві отриману благодійну допомогу в натуральній формі
Галина
20.02.2024
Де у звіті Неприбуткової організації показати кошти,які надійшли на спецрахунок,як переданий залишок ? Ліцей здійснює свою діяльність за окремим балансом з 01.01.2023 року,залишок коштів перерахувавав Гуманітарний відділ,який здійснював централізоване обслуговування ліцею.
Ольга
21.02.2024
Подаю Звіт по неприбуткових за 2023 рік через "Медок" з додатками фінзвітності, але ф4ДС не прийнята. Ось що зазначено у квитанції":Документ не може бути прийнятий - При формуванні звітності, яка подається до Державної податкової служби України і Державної служби статистики України засобами електронного зв’язку в електронній формі, слід використовувати формати з першою літерою «S», оприлюднені на офіційному веб-сайті ДПС за посиланням Головна> Електронна звітність> Актуальні нововведення." Може хтось підкаже у чому проблема?
Ольга Ольга
21.02.2024
Дякую! Питання вирішила.
Марія
21.02.2024
Де у звіті, крім додатку ГД, показувати залишок нерозподіленої гуманітрної допомоги на початок року
Лілія
11.03.2024
Підкажіть, будь ласка, чи маю я зазначати в неприбутковому звіті натуральні надходження за спецфондом (оприбутковані лишки) чи це не відображується?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі