Інформація по темі "" | Публікації по тегу
26.03.24
16248 10
Друкувати
Обране

Нова форма бюджетної звітності. Зустрічайте!

Мінфін затвердив зміни до переліку форм бюджетної звітності розпорядників бюджетних коштів. Маємо на увазі зміни до Порядку № 44*. Які саме новації запроваджено наказом № 84** — читайте у цьому матеріалі.

Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2012 № 44.

** Наказ Мінфіну «Про внесення змін до Порядку складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування» від 16.02.2024 № 84.

Проєкт наказу ≠ наказ № 84

Нещодавно ми розповідали про те, що Мінфін планує доповнити Порядок № 44 новою формою звітності — Довідкою про надходження та використання окремих власних надходжень бюджетних установ, отриманих у натуральній формі (далі — Довідка). Детальніше про це — в матеріалі «У планах Мінфіну нова Довідка про благодійку» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2024, № 6).

Але будьте уважні: розглянутий проєкт наказу* Мінфіну (тобто перший варіант цього документа) дещо відрізняється від наказу № 84, яким унесено зміни до Порядку № 44. Це пов’язано з тим, що зазначений проєкт був доопрацьований фахівцями Мінфіну, і зрештою його остаточний варіант було втілено у наказі № 84. Тож чим саме відрізняються ці два документи?

* Див. за посиланням: mof.gov.ua/uk/legal_acts_drafts_2024-712 (текст першого та зміненого варіантів проєктів).

По-перше, Мінфін переглянув строки подання нової Довідки за 2023 рік, а саме:

  • для розпорядників бюджетних коштів — до 15.05.2024 (було — до 01.03.2024);
  • для головних розпорядників бюджетних коштів — до 01.06.2024 (було — до 15.03.2024).

По-друге, змінено низку показників, які необхідно зазначити в новій Довідці. Детальніше про це розповімо далі.

Нова Довідка: кому, коли подавати та що відображати?

Мінфін доповнив перелік форм бюджетної звітності розпорядників бюджетних коштів новою Довідкою. Форму Довідки наведено у новому додатку 22 до Порядку № 44.

Водночас відповідні корективи внесено до Порядку № 44. Зокрема, розд. ІV цього документа доповнять новим п. 14, котрий присвячено заповненню цієї нової Довідки.

Головна мета подання нової Довідки — узагальнення інформації про благодійні внески, гранти та дарунки в натуральній формі (у вигляді товарів, робіт та послуг), отримані та використані розпорядниками за певний звітний період.

Натомість інформацію про інші «натуральні» надходження, під час отримання яких установа зазвичай подає Довідку про надходження у натуральній формі, до нової Довідки не потрапить. Зокрема, маємо на увазі, такі поширені випадки, як:

  • виявлення під час інвентаризації лишків матеріальних цінностей;
  • оприбуткування активів, отриманих у результаті ліквідації необоротних активів.

Зверніть увагу: нову Довідку подають всі розпорядники бюджетних коштів: як головні розпорядники, так і розпорядники нижчого рівня.

Хто, кому та коли подає нову Довідку

Рівень розпорядника бюджетних коштів

Назва органу, до якого слід подавати Довідку

Періодичність подання

Розпорядник бюджетник коштів нижчого рівня

Орган Казначейства

Щомісяця, щокварталу — у складі квартально (проміжної) звітності та за рік — у складі річної звітності

Головний розпорядник бюджетних коштів

Щокварталу — у складі квартальної (проміжної) звітності та за рік — у складі річної звітності

Головний розпорядник бюджетних коштів

Орган Казначейства

Щокварталу — у складі зведеної квартальної (проміжної) звітності та за рік — у складі зведеної річної бюджетної звітності

Мінфін

За рік — у складі зведеної річної бюджетної звітності

Як заповнювати нову Довідку?

Власне, основні правила заповнення нової Довідки прописані в оновленому розд. ІV Порядку № 44. Також слід орієнтуватися на назви показників, зазначені в самій формі Довідки, та примітки до них.

Зауважте: основним джерелом заповнення такої Довідки є інформація, яку традиційно відображаємо у Довідці про надходження у натуральній формі. Тому для заповнення нової форми звітності бухгалтеру передусім доведеться знайти та узагальнити необхідну інформацію.

Серед основних показників, які необхідно зазначити в новій Довідці, такі:

1) показники надходження та використання товарів і послуг у розрізі:

  • КЕКВ, за якими проведено відповідні господарські операції на підставі первинних документів;
  • кодів суб’єктів, що надали товари та послуги, виконали роботи.

Коди суб’єктів, від яких установа отримала благодійну допомогу (від 01 до 10), наведено в примітці до Довідки. Якщо ж визначити категорію суб’єкта, що надав товари та послуги, виконав роботи, неможливо, зазначають коди 06 та 10;

2) річна сума планових показників спеціального фонду за іншими джерелами власних надходжень бюджетних установ, затверджена кошторисом з урахуванням змін, — у графі 3 «Затверджено на звітний рік з урахуванням змін»;

3) обсяги власних надходжень бюджетних установ, отриманих у натуральній формі, наводимо у графах:

  • «Надійшло за звітний період (рік) благодійних внесків, грантів та дарунків (25020100)»;
  • 5 «Надійшло за звітний період (рік) від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб (25020200)».

У яких випадках слід застосовувати код 25020100, а в яких — 25020200, ми докладно пояснювали в матеріалі «Благодійка» для передачі: обираємо код доходів правильно» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 45);

4) касові видатки за надходженнями в натуральній формі — у графі 6 «Видатки за звітний період (рік)»;

5) код та назву країни надавача товарів, робіт, послуг — у графах 7 та 8 «Код та назва країни». Цю інформацію заповнюємо відповідно до Переліку кодів країн світу для статистичних цілей, затвердженого наказом Державної служби статистики від 08.01.2020 № 32 . У разі неможливості визначити країну ставимо прочерк.

До речі, маємо і гарну новину. Мінфін прибрав із форми нової Довідки графу «Код ДК 021:2015*», яка була у первісному варіанті проєкту. Тож розпорядникам бюджетних коштів — отримувачам допомоги у натуральній формі, на щастя, не доведеться сушити собі голову і вигадувати, за яким кодом ДК 021:2015 необхідно було б провести закупівлю відповідних товарів чи послуг, якби установа їх купувала сама.

Національний класифікатор України «Єдиний закупівельний словник ДК 021:2015», затверджений наказом Мінекономіки від 23.12.2015 № 1749.

Зауважте: наказ № 84 набув чинності 21.03.2024 року

ВИСНОВКИ

  • Перелік форм бюджетної звітності розпорядників бюджетних коштів доповнено новою Довідкою. Форму Довідки наведено у новому додатку 22 до Порядку № 44.
  • Нову Довідку повинні подавати всі розпорядники бюджетних коштів: як головні розпорядники, так і розпорядники нижчого рівня.
  • У новій Довідці необхідно узагальнити інформацію про благодійні внески, гранти та дарунки в натуральній формі (у вигляді товарів, робіт та послуг), отримані та використані розпорядником за звітний період.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Бюджетна бухгалтерія»



Коментарі
10
Оля
27.03.2024
Чи правда, що бюджетну і фінансову звітність хочуть зробити щомісячною, а форму 7 щотижневою ?
EVGENIY Оля
27.03.2024
Звідки ви це взяли?
Оля EVGENIY
27.03.2024
Мінфін скаржиться, що йому в таких складних економічних умовах недостатньо щоквартальної інформації для прийняття рішень
EVGENIY Оля
27.03.2024
Казначейство надає звіти щомісячно там інформації достатньо, не знаю де це ви про таке чули, схоже на брєд, зараз точно можу сказати що не бачив ні проектів рішень і ні де не чув про таке, тільки від вас. Особливо фінансова звітність там взагалі нуль інформації для якихось рішень
Мирослава Оля
27.03.2024
Форму №7 взагалі щоденною можуть зробити.
EVGENIY Мирослава
27.03.2024
А можна ще погодинною 😏
Татьяна
27.03.2024
Виправте, будь ласка, помилку"Зауважте: наказ № 84 набув чинності 21.03.2023 року"
EVGENIY Татьяна
27.03.2024
Дякую, виправив
Андрій
28.03.2024
Чи обовязково потрібно проводити в обліку благодійну допомогу (натуральна форма) у вигляді послуг, робіт (а не отримання товарів)?
Андрій
28.03.2024
Адже по таких операціях доходи рівні витратам, і ні на що не впливають. Чи є якісь санкції, якщо такі безоплатно отримані послуги, роботи не відобразити в обліку?
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі
pw-image
Читайте сайт за ціною чашки кави
Платне користування buhgalter.com.ua передбачає:
  • доступ до новин, статей, довідників
  • безлімітні завантаження бланків
  • відсутність реклами.
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплата праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
60
грн/
місяць
Вже передплатили? Увійти
Передплата подовжується автоматично щомісяця, але відмовитися можна у будь-який момент. Я погоджуюсь з користувацькими умовами
ic-acc-pay
×