Інформація по темі "" | Публікації по тегу
11.04.22
857 0
Друкувати
Обране

Подавати чи не подавати звітність під час війни?

Для всіх бюджетних установ наближається час подання фінансової та бюджетної звітності за І квартал поточного року. Але як бути зі звітністю під час війни? Складати чи ні, подавати чи ні звітність в умовах воєнного стану, з’ясуємо разом.

Фінансова та податкова звітність

Розпорядники бюджетних коштів повинні подати проміжну фінансову звітність до органу Казначейства не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом (абз. 2 п. 6 Порядку № 419*). Аналогічні строки подання встановлено і бюджетної звітності. Це передбачено п. 18 розд. І Порядку № 44**.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 № 419.

** Порядок складання бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, звітності фондами загальнообов’язкового державного соціального і пенсійного страхування, затверджений наказом Мінфіну від 24.01.2012 № 44.

Отже, за І квартал 2022 року необхідно відзвітувати щонайпізніше 15 квітня. Але це граничний строк. Водночас кожен бухгалтер бюджетної установи добре знає, що насамперед слід орієнтуватися на встановлені Казначейством графіки подання звітності.

Проте це все в мирний час. Та як діяти в умовах воєнного стану?

Так, з 24 лютого 2022 року на території України Указом № 2102*** введено воєнний стан на 30 діб. Пізніше, 26 березня, строк дії воєнного стану в Україні було продовжено ще на 30 діб — до 26 квітня. У свою чергу, під час дії воєнного стану або стану війни вимога щодо строків звітування фактично не діє.

*** Указ Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 № 2102-ІХ.

ВАЖЛИВО!

Юридичні особи подають звітність протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану за весь період неподання звітності

Це прямо встановлено п.п. 1 п. 1 Закону № 2115****. Причому це послаблення на період воєнного стану стосується і місячної бюджетної звітності та оперативних даних щодо дебіторської та кредиторської заборгованості. Це підтвердили компетентні органи у своїх офіційних роз’ясненнях (див. лист Держказначейської служби від 17.03.2022 № 19-05-1-05/4608, лист Мінфіну від 19.03.2022 № 49020-07-5/6418).

**** Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 № 2115-IX.

Відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання фінансової та бюджетної звітності ані бухгалтеру, ані установі не загрожує. Пряму вказівку на це містить п.п. 2 п. 1 Закону № 2115.

Чи означає це все, що під час війни взагалі можна не складати і не подавати бюджетну та фінансову звітність? Формально так. Але не варто зловживати такою можливістю, передбаченою п.п. 1 п. 1 Закону № 2115.

Річ у тім, що звітувати щодо отриманих і використаних бюджетних коштів все одно доведеться, рано чи пізно. До того ж звести все воєдино і подати звітність одразу за весь період незвітування буде, м’яко кажучи, складнувато. Безперечно, якщо ваша установа розташована в зоні активних бойових дій, у вашому населеному пункті відсутнє електропостачання, інтернет-зв’язок тощо, то звітування можна відкласти до кращих часів. Але якщо ви працюєте у відносно спокійному регіоні і маєте змогу подати звітність, це потрібно зробити. Навіть якщо правильність деяких показників звітності викликає сумніви. Помилки можна буде виправити. А от для неподання звітності мають бути об’єктивні причини.

Податкова звітність

Аналогічну за змістом норму передбачено і ПКУ щодо подання податкової звітності. Так, платники податків звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання звітності за умови обов’язкового виконання такого обов’язку протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Про це свідчить п. 69.1 розд. ХХ ПКУ. Утім, зазначена норма містить важливе уточнення щодо відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок.

Тож робимо правильні висновки.

Бюджетна бухгалтерія, квітень, 2022/№ 14

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі