Інформація по темі "" | Публікації по тегу
02.05.22
21296 0
Друкувати
Обране

Простій + призупинення: відображаємо в Об’єднаному звіті

Працівник перебував у простої з 1 по 24 березня 2022 року, а з 25 березня трудовий договір призупинено. Зарплата за березень становить 4673,20 грн. Чи потрібно проводити доплату до МЗП? Чи правильно сплачувати ЄСВ з мінімалки? Як відобразити березневі виплати в Об’єднаному звіті?
Доплата до МЗП. Оплату за час простою не треба «дотягувати» до МЗП. Аргумент: норма ст. 31 Закону про оплату праці, якою передбачена ця доплата, пов’язана з виконанням місячної (годинної) норми праці. Але час простою належить до невідпрацьованого.

Оскільки в місяці простою немає виплат за відпрацьований час, то про доплату до МЗП можна забути. Працівник отримає лише фактичну виплату за час простою.

ЄСВ. Призупинення трудового договору не є звільненням. Тому в місяці простою за основними працівниками без інвалідності, які перебували у трудових відносинах повний місяць, ЄСВ слід сплатити не нижче мінімального страхового внеску. Простіше кажучи, слід дотримуватись правила про сплату ЄСВ з МЗП. Це стосується і тих випадків, коли простій продовжувався неповний місяць.

Отже, сплачувати ЄСВ потрібно з мінімальної зарплати, а не з фактично нарахованої оплати за час простою.

Звітність. Заповнення звітності розберемо на конкретному прикладі.

Приклад. Працівник Смолянець Микола Володимирович (основне місце роботи, повна зайнятість, ставка ЄСВ — 22 %) з 1 по 24 березня 2022 року перебував у простої. А з 25.03.2022 трудовий договір з ним призупинено. Сума оплати простою склала 4673,20 грн (ПДФО — 841,18 грн, ВЗ — 70,10 грн, ЄСВ — 1028,10 грн). Дохід виплачено, податки сплачено своєчасно.

Ексклюзивний матеріал для передплатників сайту
    Платне користування сайту передбачає:
  • доступ до новин, статтей, довідників
  • безлімітні завантаження всіх бланків
  • відсутність реклами
60
грн/
місяць
Вже сплатили? Увійти
Передплатники PRO-доступу, «Бюджетної бухгалтерії», «Оплати праці» та користувачі «FIT-Бюджет» отримують безкоштовний доступ до порталу бонусом до передплати.
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити нас про це
Журнал «Оплата праці»



Коментарі
0
Яка вдача - ви можете стати першим, хто прокоментує цей матеріал.
Залишити коментар:
Для того, щоб роздрукувати текст необхідно авторизуватись або зареєструватись
Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі